Trabzon’a yine beklemek düştü! Demiryolu 2053'e kaldı

2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı programı kapsamında Trabzon’un yıllardır beklediği demiryolu 30 yıl sonraya 2053 yılına kaldı.

Trabzon’a yine beklemek düştü! Demiryolu 2053'e kaldı

Trabzon’da her seçimde vaat olarak vatandaşın önüne konulan demiryolu projesi, son açıklanan 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı programına göre 30 yıl sonraya, 2053 yılına kaldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, geçtiğimiz günlerde Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı programında, 2053 yılına kadar ulaşım ve altyapıda izlenecek yol ile ilgili bilgi verdi.

Yapılan toplantıda Doğu Karadeniz bölgesi ile ilgili demiryolu ağının 2053 yılı planına konulduğu görüldü. Planlanan demiryolunun iki hat olacak şekilde öngörüldüğü, bir hattın Erzincan-Trabzon arasında bir hattın ise Erzurum-Rize arasında planlandığı belirtildi.  

Trabzon Şehir Plancıları Odası Başkanı Ercan Şen, açıklanan planla ilgili değerlendirmede bulunarak, demiryolu projesinin 2053 yılına alınması ile ilgili olarak “Ne yapalım artık bir 30 yıl daha bekleriz. Olmadı 2071 yılını bekleriz” dedi.

Trabzon’a demiryolu 30 yıl sonra!

Şen şu ifadeleri kullandı;

“Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı, ilgili bakanlık tarafından açıklandı. 2053 yılı hedef yıl olarak belirlenmiş. Şöyle bir bakalım dedim; Trabzon ve etki alanına yönelik olarak ne tür kararlar var diye! Demiryolunu ve rayları 2053 yılında ancak görebileceğiz. Biri Trabzon diğeri Rize olmak üzere iki hat önerilmiş. Ne yapalım artık bir 30 yıl daha bekleriz. Olmadı 2071 yılını bekleriz.

Anlayamadığım şu; Trabzon diğer ülkesel politikalar ve bölgesel gelişme planlarında bölge merkezi, çekim noktası olarak belirlenmişken; Doğu Karadeniz bölgesinde yani TR90 olarak adlandırılan iktisadi bölge içinde odak kent- bölge merkezi olarak belirlenmişken; bölgesel hizmetler açısından birçok kamusal yatırımın yapılıyor olmasının yanında yük taşımacılığı ve lojistik yönden ülke düzeyinde hatta uluslararası düzeyde bir denizyolu- liman taşımacılığına sahip iken; havalimanında neredeyse uçak park yeri kalmayacak şekilde yolcu kapasitesine sahip iken; karayolu taşımacılığında etkin bir kapasiteye ve hacme sahip iken; daha önce ulaştırma bakanlığı tarafından açıklanan raporlarda Erzincan bağlantılı bir gelişme koridoru ve lojistik bölge olarak öngörülmüş iken bütün bunları değerlendirme dışında tutarak Trabzon iline demiryolu bağlantısının 30 yıl sonrası için önerilmesinin izah edilmesi gerekir! 

Veriler, değerler ve analitik sonuçlar ile açıklanan plandaki 2053 yılı demiryolu öngörüsü örtüşmektedir. Trabzon’un ve bölgenin buna Rize, Artvin, Giresun, Gümüşhane ve Bayburt illeri de dahil demiryolu ile oluşacak gelişmeyi daha fazla beklemesi bölgesel ilerleme açısından mümkün değildir. Hem Trabzon hem de Rize illerine yönelik demiryolu güzergahları ve bağlantıları bölgeye ciddi kalkınma ivmesi sağlayacaktır ama 30 yıl sonra değil! Bu nedenle demiryolu kararının gerçekleştirilme tarihinin bölgesel veriler ışığında tekrar değerlendirilmesi gerekir.”

Trabzon’a demiryolu 30 yıl sonra!

Trabzon’a demiryolu 30 yıl sonra!

Trabzon’a demiryolu 30 yıl sonra!

Trabzon’a demiryolu 30 yıl sonra!
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber