Trabzon - Soçi seferini düzenleyen organizatör tutuklandı
Rus haber kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Trabzon Limanı ile Rusya’nın Soçi kenti arasında "Seabridge" isimli feribotun seferlerini düzenleyen "SVS Shipping" şirketinin direktörü Sergey Türkmenyan hakkında yürütülen soruşturma yeni bir boyut kazandı. Geçtiğimiz yılın sonlarında gözaltına alınan Türkmenyan’ın, çıkarıldığı Soçi Merkez Bölge Mahkemesi tarafından tutukluluk süresinin uzatıldığı bildirildi.
Sahte Belge ve Para Aklama İddiası
Rus yargı sistemi "GAS Pravosudiye" kayıtlarına giren dosya detaylarına göre, iş insanı Türkmenyan sahte belgeler kullanarak 22 milyon rubleyi kayıt dışı dolaşıma sokmakla suçlanıyor. Soruşturma dosyasında, şüphelinin yönettiği şirketin gerçek mali ve ekonomik faaliyetlerini gizleme kastıyla hareket ettiği belirtildi. Şirket hesaplarından yapılan para transferleri için sahte talimatlar hazırlandığı, bu talimatlarda ödeme amaçlarının gerçeği yansıtmadığı ve özellikle uydurma tedarik sözleşmelerine atıflar yapıldığı kaydedildi.
6 Yıla Kadar Hapis Cezası Bekleniyor
Mahkeme sürecinde kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmeyen Sergey Türkmenyan’ın savunma heyeti, tutukluluk tedbirinin kaldırılmasını talep etti. Ancak mahkeme, bu talebi reddederek tutukluluk halinin devamına hükmetti. Rusya Ceza Kanunu’nun 187. maddesinin 1. fıkrası olan "Ödeme araçlarının hukuka aykırı dolaşımı" kapsamında yargılanan iş insanının, suçlu bulunması durumunda 6 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabileceği ifade edildi.
Seferler Başlamadan Sona Ermişti
SVS Shipping şirketi, geçtiğimiz sonbahar döneminde Trabzon ve Soçi arasındaki feribot hattının Seabridge gemisiyle yeniden faaliyete geçtiğini duyurmuştu. Ancak 5 Kasım tarihinde Trabzon Limanı'ndan yola çıkan feribot, Soçi limanına giriş izni alamamış ve iki gün bekledikten sonra tekrar Trabzon’a dönmek zorunda kalmıştı. Rus yetkililer o dönem yaptıkları açıklamada, organizatör firmanın güvenlik kurallarını tam olarak yerine getirmediğini belirtmişti.
Kaynak:Haber61