Trabzon Ayasofya Müzesi nerededir, nasıl gidilir?

Trabzon’da bulunan Ayasofya Müzesi belli zamanlarda pek çok turistin yoğun ilgi ve merakla gezdiği tarihi bir mekândır. Peki, Ayasofya Müzesi nerededir, nasıl gidilir? İşte detaylar…

Trabzon Ayasofya Müzesi nerededir, nasıl gidilir?

Trabzon’a gelen turistlerin görmeden geçemeyeceği ve merakla gezmiş oldukları Ayasofya Müzesi kentin uğrak noktalarından biridir. Peki, Ayasofya Müzesi nerededir? Ayasofya Müzesi’ne nasıl gidilir? İşte tüm merak ettiklerini sizler için derledik.

Türistlerin ve Trabzon vatandaşının da uğrak mekanlarından biri olan Ayasofya Müzesi'ne nasıl gidilir? İşte Ayasofya müzesi hakkında tüm bilinmeyenler...

AYASOFYA MÜZESİ HAKKINDA

Şehrin nadide parçalarından biri olan Ayasofya Müzesi, Trabzon İmparatorluğu Kralı olan birinci Manuel Kamnenos zamanında inşa edilmiştir. Günümüze kadar pek çok kez cami müze ve kiliseye dönüştürülerek kullanım şekli değiştirilmiştir. 1584 yılına kadar kilise olan yapı, bir zaman sonra terk edildiğinden camiye dönüştürülerek kullanılmıştır.

Birinci Dünya savaşı sırasında depo olarak, cumhuriyet döneminde müze olarak, 2013 yılında ise kılınan Cuma namazı ile birlikte cami olarak kullanılmaya başlanmıştır. Yapının içerisinde çokça mozaik görmeniz mümkün. Merkezi planlama yapısı, ustalığı, işçiliği, fresklerin esrarengiz yapısı ve görkemli portikleriyle tarih açısından önemli bir değer ifade eden Ayasofya Müzesi sanat tarihi bakımından pek çok insanın ilgisini uyandıran figürlere sahiptir.

Ayasofya Müzesi’nin meşhur Selçuklu mimarisinden de etkilendiğini tarihçiler mimarisiyle yapı üzerinden gösteriliyor. Revak cephelerinin geometrik desenlere sahip olması ve batı yönündeki mukarnaslı nişler Selçuklu mimarisinin bir örneğidir. Binaya güney cephesinden girdiğinizde Adem ile Havva’nınn yaratılışı kabartma sanatı ile anlatılmış, aynı yerin üzerinde ise tek başlı bir kartal motifi de göreceksiniz. Bu motif Trabzon ilinde yaklaşık 257 sene hüküm süren kommenosların sembolü olduğu söyleniyor.

Trabzon Ayasofya Müzesi nerededir, nasıl gidilir?

AYASOFYA MÜZESİ ZİYARET SAATLERİ(2023)

Şimdilerde cami olarak hizmet veren Ayasofya müzesinde tarihi eserlerin bulunduğu bölümdeki yapılar ile müze olarak da kullanılmaya devam ediyor. Cami olan kısmına her zaman giriş sağlayabiliyorken, müze olan kısmına ise haftaiçi 09.00 – 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Müzeye giriş ücreti ise 8 TL’dir. Müze kartı bulunanlar müzeyi ücretsiz olarak ziyaret edebilir.

AYASOFYA MÜZESİNE NASIL GİDİLİR?

Ayasofya müzesi Trabzon’un Ortahisar ilçesi, Fatih mahallesinde bulunmaktadır. Müze şehir merkezine yürüme mesafesinde olup şehrin diğer turistik yerlerine de yakındır. Şehir merkezinden kalkan otobüs veya dolmuşlar ile de müzeye ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayasofya müzesi’nin şehrin merkezine olan uzaklığı ortalama 2 kilometredir.

Trabzon Ayasofya Müzesi nerededir, nasıl gidilir?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber