Ortahisar Belediyesi'nde yeni tarifeler belli oldu

Ortahisar Belediyesi 2022 gelir tarifesi oy birliği ile kabul edildi.

Ortahisar Belediyesi'nde yeni tarifeler belli oldu

Ortahisar Belediyesi Ekim ayı meclis toplantıları 5. günde de devam etti. 

Başkan Ahmet Metin Genç’in yönettiği meclisin bugünkü oturumunda Müdürlükler arası ödenek aktarılması ve 2022 yılı gelir tarifesi müzakere edildi.  Özel kalem müdürlüğünün temsil ağırlama kodunda ihtiyaç duyulması sonucunda Basın Yayın Müdürlüğünden 150 bin TL aktarılması oy birliği ile kabul edildi. 

Ardından gelir tarifesi ile alakalı görüşmeye geçildi.

2022 Ocak ayından geçerli olmak üzere Ortahisar ilçesinde İlan ve reklam vergisi, İşletmelere geçici yer tahsisi, Ölçü ve tartı aletlerinden alınacak ücretler, açık pazar yerleri satış yerlerinden alınan ücret, seyyar el arabalarından alınacak ücretle, Seyyar esnafa verilecek kimlik kartı ve tek tip arabalardan alınan ücretler, Belediye hoparlörlerinden yapılacak ilanlardan alınacak ücret yüzde 10 ve yüzde 13 oranında artırıldı.

Davut Çakıroğlu tabela ve işgal vergilerinin artırılması teklifi sonrası sonrası söz alıp “Tarifeler ile ilgili azdır çokturla alakalı değil ama bu işgallerle alakalı bir teklifimiz olacak. Bizdeki kaldırımlar ve cephe sülietlerimizin görüntüsünden rahatsızız. Bunun nedeni nedir? Yetkilerin bölünmüşlüğünden kaynaklı fırsat görüyor. Kendi mülkiyetinin önünü kendi park alanı sanan insanlar büyük bir huzursuzluık oluşturuyor, bina cephesinin reklam verenler gibi konuların önüne geçmek için yüzde 10 az. Yüksek rakamlar yapalım ki bunlar talep edilmesin ve sokak ve kaldırımlar vatandaşa kalsın. Bu sokak işgallerin ve cephe kirliliklerinin önüne geçebilmek için önlem almamız gerektiğini düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.

Ahmet Metin Genç de aynı düşüncede olduğunu düşündüğünü belirterek “Tabi bizim bir sorunumuz. Daha önce seyyar sorunu olduğu gibi pandemi sonrası da oluşan bir sorun. Pandemi sonrası çok yormayalım dedik. 23 bandında da olabilirdi. Biz sizin gibi düşünmedik ama sizinle aynı görüşteyim. Cadde işgaliyeleri ile alakalı Meydan Parkı'nda düzenleme yapılınca bir önlem alacağız. Dış cephe görüntüsü ile alakalı bir çalışma yapalım sizinle aynı düşüncedeydi. " dedi.

İmar ve şehircilik müdürlüğü tarifesi yüzde 15 olarak meclise sunuldu.  Ayrıca geleneksel mimari ile yapılacak yapılardan ücret alınmaması karar verildi. Kültür ve Sosyal hizmetler müdürlüğü tarafından alınan tarife ücretlerine yüzde 8 ‘e kadar zam yapıldı.

Veteriner işleri ve Müzelerde de zam yapılmadı. Kurbanlık hayvanların muhafazası için kurulan hayvan pazarlarında  alınacak ücrete yapılacak zam yüzde 30 zam yapılmasına Ahmet Metin Genç itiraz etti. Yapılan müzakere sonrasında yüzde 25 olarak revize edildi.

Cüneyt Zorlu tarifelerin görüşülmesi sonrasında genel konuda söz alarak “Tarifede bulunan yasal olmayan artışlarda 460 kaleminde 320 ine zam yapmışız. Belediyenin ihtiyacının olduğunu biliyorum. Pandemi varken zam yapılmaması uygun olurdu. Temizlik işleri bölümünde zam yapılmaması lazım. İmarda yüksek zam oranı var. Jeofizik raporunda çok yüksek zam yapıldı. Piyasa ile uyumsuz iki fiyat var. Kum çakıl fiyatları. Çok az kalmış. Piyasaya göre artış oranı çok düşük kalmış. Burada biri çıkar tüm betonu almak isteyebilir ve belediyemiz zarara uğrar.  Simit satan arkadaşların aylık kiraları. Teşeronları demiyorum. Onlara kiralayan simit satıcılarından bahsediyorum. Onlardan alınan rakam çok düşük kalmış. Aylık 10 TL ile oraya talip olacak çok kişi vardır.” İfadelerini kullandı.

Zorlu’nun sözleri sonrasında Jeofizik raporunun  iki adet olduğu ve ayrı ayrı fiyat alındığı belirtildi. iki raporun birleştirilmesi sonrası  zammın yüksek gözüktüğü  komisyon başkanı tarfından belirtildi.

Ayrıca Ortahisar Belediyesinin dışarıya beton satışı olmadığını anca düzenleme yapmanın uygun olacağına yapılan müzakereler sonucu karar verildi. 

Cüneyt Zorlu’nun önerisi sonrasında da sokaklarda simit satanların kiralarına yüzde 10 yapılan zammın yüzde 20 olarak revize edilerek meclise sunuldu.

2022 gelir tarifesi oy birliği ile kabul edildi.

Ahmet Metin Genç teşekkür etti

2022 Yılı Gelir Tarifesiyle ilgili sözlerini sürdüren Başkan Genç, temizlik, kültür ve veteriner işleriyle ilgili kalemlerde hiç zam yapmadıklarını ifade ederek şöyle konuştu: “Komisyon başkanımıza ve komisyon üyelerimize teşekkür ediyoruz. Genel politikada pandemiyi de dikkate alarak enflasyonun üzerinde değil, birkaç bant altında kalmaya çalıştık bazı kalemlerimizde. Özelikle; temizlik, kültür ve veteriner işleri gibi bazı kalemlerimizde hiç zam yapmadık. Ama bazı kalemlerde de gerekli olduğu için müzakere esnasında oranını artırdık. Ben herkese teşekkür ediyorum. Gelir tarifemizin komisyonumuzdan geldiği ve müzakere esnasında tashih ettiğimiz şekliyle oylarınıza sunuyorum. Hepinize çok teşekkür ediyorum.”

İşte Gelir tarifesi:

Sayfa 1

Sayfa 2

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber