Konut satışlarında yeni dönem başlıyor: Zorunlu olacak
Satılık konut ilanlarında önemli bir değişiklik hayata geçiriliyor. 1 Şubat 2026 itibarıyla e-Devlet doğrulaması bulunmayan satılık konut ilanları emlak portallarında yayımlanamayacak. Uygulamayla birlikte, yetkisiz kişiler tarafından verilen ilanların ve dolandırıcılık girişimlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan **Trabzon İnşaatçılar Emlakçılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ayhan Taflan, emlak sektöründe uzun süredir bu yönde bir düzenleme ihtiyacı bulunduğunu ifade etti.
Taflan, 2018 yılının Haziran ayında yürürlüğe giren Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’ne dikkat çekerek, özellikle internet üzerindeki emlak portallarında yaşanan mağduriyetlerin bu düzenlemeyle engellenmesinin amaçlandığını söyledi. Gerçek dışı ilanlar, hayali fotoğraflar ve ulaşılamayan muhataplar nedeniyle vatandaşların mağdur edildiğini belirten Taflan, düşük bedelli “ön kapora” talepleriyle çok sayıda kişinin dolandırıldığını vurguladı.
ELEKTRONİK İLAN DOĞRULAMA SİSTEMİ DEVREDE
Bu tür olumsuzlukların önüne geçmek amacıyla Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nin devreye alındığını belirten Taflan, sistemin yalnızca yetkilendirilmiş emlak firmalarına ilan verme hakkı tanıdığını ifade etti. Buna göre, emlak şirketlerinin e-Devlet üzerinden tescilli olması ve mülk sahibi tarafından yetkilendirilmesi şart koşuluyor. Yetki verilen firma, ancak bu onayın ardından ilan yayımlayabiliyor.

YETKİSİZ İLANLARA SON
Düzenlemenin yaklaşık üç yıldır çalıştaylarla olgunlaştırıldığını kaydeden Taflan, vatandaşların mağduriyetinin önlenmesi adına önemli bir adım atıldığını dile getirdi. Yetkisiz kişilerin “sarı site” olarak bilinen emlak portallarında ilan yayımlama hakkının kaldırıldığını belirten Taflan, sistemin şeffaf ve güvenli bir yapı sunduğunu söyledi.
Trabzon’da ya da Türkiye genelinde yalan ilan verilmesinin artık mümkün olmadığını ifade eden Taflan, mülk sahibinin e-Devlet üzerinden emlak şirketine yetki vermemesi halinde ilan girilmesinin sistem tarafından engellendiğini kaydetti.
SATILIK KONUTLAR DA KAPSAMA ALINIYOR
Daha önce satılık dükkânlar ile kiralık konut ve işyerlerinde uygulamaya alınan sistemin, 1 Şubat 2026 itibarıyla satılık konutları da kapsayacağını belirten Taflan, konut satışlarında yoğunluk yaşanması nedeniyle bu alanın özellikle düzenleme kapsamına alındığını sözlerine ekledi.
Kaynak:Haber61