Trabzon’daki Orman yangınlarının nedenleri belli oldu

Trabzon’da geçtiğimiz günlerde çıkan yangınların çıkış nedenleri belli oldu.

Trabzon’daki Orman yangınlarının nedenleri belli oldu

Haber61 - Haber Servisi

Trabzon'da geçtiğimiz hafta akşam saatlerinde 11 ayrı ilçede 37 ayrı noktada çıkan orman yangınları çıkmıştı

Geçtiğimiz hafta Trabzon'un Akçaabat, Araklı, Arsin, Çaykara, Dernekpazarı, Köprübaşı, Of, Ortahisar, Sürmene ve Vakfıkebir ilçelerindekşam saatlerinde farklı noktalarda örtü yangınları çıkmıştı. 37 farklı noktada çıkan yangınlara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü yangın söndürme ekipleri müdahale etmiş, Jandarma ve yerel halk da çalışmalara destek vermişti.

Trabzon’da çıkan yangınların çıkış nedenleri belli oldu.13 kişinin gözaltına alındığı öğrenilen yangınlar sonrası çıkış nedeni arasında yaprak temizliği, sigara izmariti gibi nedenler var. Bir kişinin ise bilinçli olarak yangın çıkarttığı belirlendi.

İşte yangınlar ve çıkış nedenleri:

Of

Of-Ağaçseven Mahallesinde 23 Aralık 2019 günü çıkış sebebi tespit edilemeyen orman yangınında tek katlı ahşap baraka ev yanarak zarar gördü. Yangına of ilçe itfaiye ile Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerince müdahale edildi ve yangın kısa sürede söndürüldü. Yangında (30-35) hektarlık ormanlık alanına yanarak zarar gördüğü, herhangi bir can kaybının veya yaralanmanın olmadığı tespit edildi. Yangının çay bahçesindeki pislikleri temizlemek için yakılan ateşin rüzgârın etkisi ile ormanlık alana sıçraması sonucu meydana geldiği tespit edildi. Cumhuriyet Savcısının talimatı doğrultusunda şüpheli şahısların ifadeleri alınarak serbest bırakıldı.

Araklı

Araklı-Yeniköy Mahallesinde 24 Aralık 2019 günü meydana gelen örtü yangını rüzgârında etkisi ile büyüyerek tek katlı betonarme evine sıçradı ve ev içerisinde bulunan eşyalar yanarak kullanılamaz hale geldi. Ayrıca başka bir metruk bina da yanarak kullanılamaz hale geldi, iki evde yaklaşık (40.000 TL) maddi zarar meydana geldi Yangının çıkış nedeninin araştırılmasına devam ediliyor.

Çarşıbaşı

Çarşıbaşı-Kadıköy Mahallesinde; 24 Aralık 2019 günü çıkan orman yangını devriye personeli, itfaiye ekipleri ve vatandaşların müdahalesi ile aynı gün söndürüldü. Yangının bahçelerdeki otların dikenlerin yakılması sonucu yangının ormanlık alana sıçradığı tahmin ediliyor. . Yangında (8) dönüm ormanlık alan yandı.

Vakfıkebir

Vakfıkebir-İlyaslı Mahallesinde 24 Aralık 2019 günü orman envanteri örtüsü ile kaplı arazisinde yangın meydana geldi. Yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürülerek yapılan kontrolde herhangi bir can kaybının veya yaralanmanın meydana gelmediği, tespit edildi. Yangının çıkmasında etkisi olduğu düşünülen şüpheli ifadesi alınmasının ardından serbest bırakıldı.

Araklı

Araklı-Yeşilyurt ve İyisu Mahallesinde 24 Aralık 2019 günü meydana gelen örtü yangını rüzgârında etkisi ile büyüyerek (1) mağdura ait tek katlı betonarme evine sıçrayarak ev içerisinde bulunan muhtelif eşyalar yanarak kullanılamaz hale geldi. Yaklaşık (50.000 TL) maddi zarar meydana geldiği, (1) mağdura ait kullanmadığı metruk bina yanarak kullanılamaz hale gelmiş, (1) mağdura ait kullanılmayan ahşap metruk bina yanarak kullanılamaz hale gelmiş, (1) mağdura ait yaz aylarında kullandığı betonarme evin muhtelif yerleri yanarak kullanılamaz hale gelmiş, (1) mağdura ait yaz aylarında kullandığı ahşap ev yanarak kullanılamaz hale gelmiş, (1) mağdura ait yaz aylarında kullandığı ahşap ev yanarak kullanılamaz hale gelmiş olup, İyisu mahallesinde ikamet eden (1) mağdura ait yaz aylarında kullandığı ahşap ev yanarak kullanılamaz hale geldi.

Tonya

Tonya-Sağrı Mahallesi Kırıklık yaylasında; 28 Aralık 2019 günü saat 12.45 sıralarında mağdura ait tek odalı boş kullanılmayan yayla evinin yanmış olduğunu beyan ederek müracaatta bulunmuştur. OYİ Timi tarafından Olay yerinde yapılan incelemede Yangının söndüğü, herhangi bir can kaybının veya yaralanmanın meydana gelmediği, tespit edilmiştir. Yangının elektrik aksamından kaynaklandığı değerlendirilmektedir. Cumhuriyet Savcısına bilgi verilerek talimatı doğrultusunda tahkikata başlanılmış olup yangının çıkış nedeninin araştırılmasına devam edilmektedir.

Ortahisar

Ortahisar-Çağlayan Mahallesinde 24 Aralık 2019 günü (2) mağdura ait toplam (3) dönüm çalılık arazilerinde örtü yangını meydana geldi. Yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

Düzköy

Düzköy-Aykut Mahallesinde 24 Aralık 2019 günü Aşırı rüzgar sebebi ile elektrik tellerinin kopması sonucu tarlada yangın meydana geldi. Yangın esnasında (2) dönüm bitki örtüsü ve çalılık alan yandı.

Vakfıkebir

Vakfıkebir-Mısırlı Mahallesinde 24 Aralık 2019 günü şüpheli şahsa ait fındık bahçesindeki yaprakları temizlemek amacıyla yaktığı ateşin rüzgârın etkisi ile büyüyerek (2) dönüm fındıklığının yanması ve fındıklığın üst kısmında bulunan hazine arazisine sıçraması sonucu yangın meydana geldi. (3-4) dönümlük fındıklık alanın zarar gördüğü tespit edildi. Cumhuriyet Savcısının talimatı doğrultusunda şüpheli şahsın ifadesi alınarak serbest bırakıldı.

Çaykara

Çaykara-Taşören Mahallesinde 25 Aralık 2019 günü tarlada bulunan ağacın aşırı rüzgâr sebebi ile yüksek gerilim direği ile temas etmesi sonucu yangın meydana geldi. Yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürülerek yapılan kontrolde (2) Hektarlık bitki örtüsünün yandığı, herhangi bir can kaybının veya yaralanmanın meydana gelmediği, tespit edildi.

Ortahisar

Ortahisar-Yeşilbük Mahallesi Aktaş Mevkiinde 25 Aralık 2019 günü arazide örtü yangını meydana geldi. Yangın itfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından söndürülerek yapılan kontrolde (15) dönüm alanın yandığı, herhangi bir can kaybının veya yaralanmanın meydana gelmediği, tespit edildi. Olay ile ilgili yapılan araştırma neticesinde yangının yol kenarına atılan izmaritten meydana geldiği anlaşıldı.

Sürmene

Sürmene-Küçükdere Mahallesinde 24 Aralık 2019 günü çıkan orman yangınında (1) hektar kuru ot ve yaprak yandı. Yangın Sürmene Orman İşletme Şefliği ekiplerince söndürülerek yapılan incelemede herhangi bir can kaybının veya yaralanmanın meydana gelmediği, yangının aşırı rüzgâr sebebi ile elektrik tellerinin birbirine çarpması ve çıkan kıvılcımların kuru otları tutuşturması sonucu meydana geldiği tespit edildi.

Sürmene

Sürmene-Oylum Mahallesinde 23 Aralık 2019 günü çıkan orman yangını Sürmene Orman İşletme Şefliği ekiplerince 25 Aralık 2019 günü saat 19.00 da söndürüldü. Yangında (3) hektar kuru ot ve yaprak yanmış olup yapılan incelemede herhangi bir can kaybının veya yaralanmanın meydana gelmediği, aşırı rüzgâr sebebi ile elektrik tellerinin birbirine çarpması ve çıkan kıvılcımların kuru otları tutuşturması sonucu yangının meydana geldiği tespit edildi.

Sürmene

Sürmene-Yazıoba Mahallesinde 23 Aralık 2019 günü sıralarında çıkan orman yangını Sürmene Orman İşletme Şefliği ekiplerince aynı gün saat 19.30 da söndürüldü. Yangında (1) hektar kuru ot ve yaprak yanmış olup yapılan incelemede herhangi bir can kaybının veya yaralanmanın meydana gelmediği, aşırı rüzgâr sebebi ile elektrik tellerinin birbirine çarpması ve çıkan kıvılcımların kuru otları tutuşturması sonucu yangının meydana geldiği tespit edildi.

Sürmene

Sürmene-Üstündal Mahallesinde 24 Aralık 2019 çıkan orman yangını Sürmene Orman İşletme Şefliği ekiplerince aynı gün söndürüldü. Yangında (1) hektar kuru ot ve yaprak yanmış olup yapılan incelemede herhangi bir can kaybının veya yaralanmanın meydana gelmediği, aşırı rüzgâr sebebi ile elektrik tellerinin birbirine çarpması ve çıkan kıvılcımların kuru otları tutuşturması sonucu yangının meydana geldiği tespit edildi.

Araklı

Araklı-Pervane Mahallesinde 23 Aralık 2019 günü çıkış sebebi tespit edilemeyen örtü yangını meydana geldi. Yangın da (2) kişiye ait tek katlı betonarme ve ahşap evleri yanarak zarar gördü. Yangına herhangi bir can kaybı meydana gelmemiş olup yangına itfaiye ve Orman işletme Müdürlüğü ekiplerince müdahale edilmiş kısa sürede söndürüldü. Olay yerinde yapılan incelemede (80) dönüm örtü alanı ve (2) ev zarar gördü.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber