Trabzon’da turistlerin sadece yarısı yasal konaklıyor! “Planların çok önünde…”

Trabzon’da turizmin kazandırdığı rakamlar ile fındıktan elde edilen gelir karşılaştırması yapıldı. Ayrıca Trabzon’a gelen turistlerin yarısının resmi konaklayabildiği ifade edildi.

Trabzon’da turistlerin sadece yarısı yasal konaklıyor! “Planların çok önünde…”

Haber61 – Haber Servisi – Okan Çıtlak

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nde turizm masaya yatırıldı.

Bir turizm tesisine verilecek ruhsatın görüşmeleri sırasında söz alan CHP Trabzon grup başkanvekili Turgay şahin Yabancı turist sayısında artış olması hasebiyle turistik tesis alanları, öz3ellikle apart otellerin yapımları için bir takım vatandaştan talepler var. Bu konuda büyükşehirin veya ilçe belediyelerinin çalışmaları var mı?  Bir data var mı? Ne kadar yapalım?

Bir de sürekli AVM yapılıyor. Daha bu sabah okudum 70’in üzerinde AVM kapanmış.  Bunlar yatırımdır, yapılsın ama elimizde bir veri olması lazım. Trabzon’a ilçeler dahil gelen turist sayısı ne kadardır? Yatak kapasitemiz ne kadardır? Ne kadar ihtiyacımız var?  İhtiyaç fazlası yapıp yarın devleti zor durumda bırakmamak lazım. Bu konuda bir çalışma var mıdır?” ifadelerini kullandı.

Şahin’e cevaben söz alan Trabzon Büyükşehir belediyesi Grup başkanvekili Atilla Ataman bu yaz döneminde fındıktan elde edilen gelir ile turizmden elde edilen geliri karşılaştırarak arada büyük bir fark olduğunu belirtti.

İmar Komisyonu adına söz alan Hüsnü Akkan, Trabzon’da turizm sezonunda 70 bin yatak sayısı olarak konaklama olduğunu, bunların 36 bininin otellerde konakladığını, geri kalan kısmının evlerde ve apartlarda konakladığını belirtti.

Başkanvekili Atilla Ataman ise  “Bu sadece Trabzon’un değil, turizmde gelişmekte olan her yerin önemli bir sorunu. Bugün rakamları yeniden teyit ettim; Trabzon’un turizmden geliri 1 Milyar dolardan daha fazla. Fındıktan ise 156 Milyon dolar. 5’te birinden daha az. Her yıl üzerinden siyaset yaptığımız, dilimiz pelesenk yaptığımız fındıkta gelirimiz bu şekilde. Pandemi sonrası süreçte turizm açısından bunların hangisi yasaldı, hangisi uygundu sorusunu soracak durumumuz kalmadı. Turistler misafirlerimiz ve biz bunların rahat etmesine çalıştık. Ancak bu şehrin gelecek adına, 3 Milyar dolar turizm hedefi olan bu şehrin sayın Şahin’in söylediklerini mutlaka diri tutması, ev işletmeciliğin mutlaka yasal zemine oturtulması gerekiyor. ”

Daha sonra söz alan meclis üyesi Mustafa Yaylalı ise, hızla ilerleyen turizme şehrin ayak uydurmaya çalıştığını söyleyerek “Trabzon gelen turistlerin sadece yarısını resmi olarak konaklatabiliyor. Diğerleri diğer tüm imkanları kullanarak konaklıyor. Nitelikli turizm merkezlerinin de tek başlarına turist çektiklerini görmemiz lazım. Apartlar konusunda ise Ortahisar belediyesinde bir düzenleme yapıldı ve güzel bir şekilde uygulanıyor. Bizim turist sayısındaki artış hızımız planlarımızın hepsinin üzerinde gidiyor. Pazar var uyum sağlayacağız, pazarı da kaybetmeyeceğiz. Nitelikli turizm merkezlerine ihtiyacımız var ama her binayı da otel yapacağız anlamına gelmemesi lazım. “ ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber