Fındık üreticilerine önemli uyarı! Son gün 28 Şubat

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu Fındık üreticilerini uyardı.

Fındık üreticilerine önemli uyarı! Son gün 28 Şubat

Trabzon'da Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu Ocak ayında yağan kar ve meydana gelen soğuk havaya dikkat çekerek üreticilere uyarılarda bulundu. 

Eyüpoğlu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimi Ziraat Mühendisleri saha çalışmalarında bulunuyorlar. Özellikle orta ve yüksek kesimlerde yoğun kar yağışı ve soğuk hava dalgası etkili oldu. İlçemiz üreticilerinin büyük çoğunluğu fındık üreticisi, geçimini fındıktan sağlıyor.  Oradan elde ettiği gelir ile çocuk okutuyor, düğün yapıyor, 12 ay boyunca onu bekliyor. Kış ayı bu yıl çetin geçiyor. Daha önceki yıllarda olduğu gibi özellikle Şubat, Mart, Nisan aylarında don riski olabilir,  dolu vb. riskler oluşabilir. Bizlerde 12 aylık beklentilerinin boşa çıkmaması için üreticilerimize uyarıda bulunmak istiyoruz. 

Değerli fındık üreticilerimiz, bu yıl kış mevsiminin zorlu şartlarda, soğuk ve yağışlı geçmesinden dolayı, meydana gelebilecek don, dolu, fırtına, hortum,  heyelan, deprem, sel-su baskını vb. gibi doğal afetlere karşı ürünlerinizi, yüzde 67’yi bulan devlet destekli TARSİM sigortanızı yaptırmayı unutmayın. Başvurular 28 Şubat 2022 de sona erecektir. Tarım Kredi Kooperatifi, Ziraat Bankası ve TARSİM’e üye sigorta şirketlerinin yetkili acentelerine başvurarak ürünlerinizi güvence altına alabilirsiniz.   

Bildiğiniz üzere fındık bitkisi çiçek tozları yani püsler anterler içerisinde eksi 8 dereceye kadar açılmış çiçek tozları ise eksi 5 dereceden itibaren zarar görürler. Karanfiller ise eksi 2 dereceden itibaren zarar görmeye başlamakta ve eksi 16 dereceden itibaren de büyük ölçüde ölmektedir. Fındığın sürgün gözleri de eksi 14 dereceden itibaren zarar görmeye başlamakta ve eksi 22 dereceden itibaren de tamamen ölmektedir. Bu olumsuz durumlarla karşılaşmamak için mutlaka ürünlerinizi sigorta yaptırın.”

Fındık üreticilerine önemli uyarı! son gün 28 Şubat

Fındık üreticilerine önemli uyarı! son gün 28 Şubat
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber