CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya: “Erzincan-Trabzon demiryolu 2029’da ama proje olarak”

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya Haber61’e açıklamalarda bulundu.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya: “Erzincan-Trabzon demiryolu 2029’da ama proje olarak”

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya haber61’e açıklamalarda bulunarak, “Erzincan-Trabzon demiryolu olarak bize anlatılan ve müjde olarak bize anlatılan proje 2029, 8 yıl sonraki bütçe kitapçığında proje aşamasındaki hat olarak görünüyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’nin ‘Ekonomi Masası Toplantısı’ kapsamında çok sayıda Milletvekili ile Trabzon’a gelen Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya Haber61’e önemli açıklamalarda bulundu.

Ekonomi Masası toplantısı, Demiryolu projesi, Maraş Caddesinin yayalaştırılması, Merkez köylerdeki su sıkıntısı ile ilgili konuşan kaya şunları söyledi;   

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya: “Erzincan-Trabzon demiryolu 2029’da ama proje olarak”

“TRABZON İÇİN ÇOK FAYDALI OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜĞÜM BİR TOPLANTI”

“CHP’nin ekonomi masası, ekonomiyle ilgili kurmay kadrosu bugün Trabzon’da. Sağ olsunlar bizi kırmadılar, Trabzon’a kalabalık bir ekiple geldiler. Trabzon’un iş dünyası, Trabzon’un üretim dünyası, Trabzon’un otelcileri, turizmcileri, meslek oda temsilcileri. Hemen hemen üretimle ilgili, Trabzon ekonomisiyle ilgili, ulaşabildiğimiz bütün kesimlerle irtibat kurup temsilcilerini buraya davet ettik. Onlarla bugün çok verimli ve güzel bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Şehrimize yön veren o insanlar, istihdam yaratan o insanların sorunlarını kendi ağızlarından duymak istedik. Türkiye’de öyle bir iklim hakim ki o insanlar sokakta konuşamıyorlar, o insanlar basına konuşamıyorlar, dertlerini ifade edemiyorlar. Kötü örneklerini yaşadık. Neden böyle oluyor? Kendini ifade eden, derdim var diyen insanlar apar topar gözaltına alınıyor. Böyle bir acı gerçekle karşı karşıyayız. Bu nedenle ikinci bölümü basına kapalı yapmamızın temel sebebi o. İnsanlar dertlerini anlatabilsinler, bizim ekonomi kurmaylarımız da sorulan sorulara cevap veriyoruz, bizden çözüm bekleyen önerilerini not alıyoruz. Bunlarla ilgili çıkarılacak kanunlarda, yapılacak mevzuat değişikliklerinde nasıl yardımcı olabiliriz diye o insanların dertlerine çare olmaya çalışıyoruz. Ben gördüğüm kadarıyla içeride şu ana kadar, 7-8 tane arkadaşımız sektör temsilcisi, kendi sektörünün içinde bulunduğu sıkıntılarla ilgili çok değerli tespitler ve paylaşımlar yaptı. Her konuşmacının söyledikleri not alındı. Çözüm önerilmesi gereken konularda da notlar aldık. Kanun teklifleri hazırlayarak mevzuat değişikliklerinde mecliste gerekeni yaparak arkadaşlarımızın sıkıntılarını çözmeye çalışacağız. Trabzon için çok faydalı olduğunu düşündüğüm bir toplantı.  Gelecek hafta yine ayın 16’ında CHP milletvekillerimizden yaklaşık kırk kişiye yakın bir grup Trabzon’a gelecek. O gelecek arkadaşlarımızla da daha çok ilçelerimizi gezeceğiz. Birkaç milletvekilinden oluşan heyetler halinde 18 ilçemize heyetler göndereceğiz. İlçelerimizin fotoğrafını çekeceğiz, ilçelerimizin sorunlarını belirleyeceğiz, vatandaşlarımızı dinleyeceğiz. Yani gerçekten konuşamayan insanlarımız var, konuşunca hemen sıkıntı yaşayan, gözaltına alınan insanlarımız var. O insanlar bizi görünce konuşuyorlar kameralar önünde konuşamıyorlar. Şehrin her noktasından insanların sıkıntıların belirleyeceğiz ve o sorunları nasıl çözeriz diye çözüm arayışına gireceğiz. 

“ERZİNCAN-TRABZON DEMİRYOLU 2029’DA AMA PROJE OLARAK”

O bahsedilen projelerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini sorgulamak lazım. Ulaştırma bakanlığı bütçe görüşmelerinde bu Trabzon’a vadedilen, işte AK partili milletvekillerinin, AK Partili bakanların, Sayın Cumhurbaşkanının, il başkanlarının bütün o söylediklerini gözden geçirdim ben. Hepsi demiryolu geldi geliyor, projesi yapılıyor, 2023’de bitiyor, tarihler vererek, müjdeler sunarak demiryolu vaadlerini anlattılar. Teşekkürler edildi, minnet duyguları ifade edildi.  Ben bütçe görüşmelerinde ulaştırma bakanlığı bütçe kitapçığını aldım, dedim ki ya bize bir müjde verildi, herkes tebrik etti. Bu şehrin demiryolu rüyası gerçekleşiyor mu gerçekten? Eğer gerçekleşiyorsa tüm samimiyetimle ve iyi niyetimle gerçekleştirene teşekkür etme niyetimle kitapçığı aldım inceledim. Erzincan-Trabzon demiryolu olarak bize anlatılan ve müjde olarak bize anlatılan proje 2029, 8 yıl sonraki bütçe kitapçığında proje aşamasındaki hat olarak görünüyor. Projesi bitmiş, faaliyete geçmiş değil, proje aşamasındaki hat. Ne zaman 2029 yılında. 2029 yılına kadar bu ülkede AKP diye bir parti kalmayacak. İlk seçimlerle AKP eriyecek göreceksiniz. İktidarı kaybedecekler ve yok olup gidecekler. Siz bu milletten kaç yıllık yetki aldınız ki Erzincan-Trabzon demiryolu hattını 2029’da yapılacak proje aşamasındaki hat olarak yazıyorsunuz oraya? 2010 dan beri bu şehre demiryolu geldi gelecek diyorsunuz. Bu şehir aldatılıyor. Bu şehrin insanlarına yalan söyleniyor. Demiryolu AKP iktidarda olduğu sürece hayal olarak kalacak. Bu net. Kendi kitapçıklarında var. O yüzden ben söylenene değil yapılan işe bakarım.

“MARAŞ CADDESİ İLE İLGİLİ AKLIMA TAKSİM GELİYOR”

Maraş caddesinin kapatılması konusunu siyasilerden ziyade meslek odalarının tartışması lazım. Biz de fikrimizi söyleyeceğiz ama öncesinde melek odaları, mimarlar odası, üniversite, sivil toplum örgütleri, şoförler odası böyle bütün bileşenleri gruplar halinde oturulup değerlendirilmesi lazım. Hatta orada esnaflık yapan insanların da, dolmuşçuların da fikri alınarak ortak akılla bir şeyler yapılması lazım. Pratikte bakarsak ben de kapatılmasını istiyorum ama ne getirir ne götürür önce onun belirlenmesi lazım.  Uzunsokak, Maraş caddesi, Kunduracılar. Bu birbirine paralel üç caddenin aynı anda trafiğe kapalı olmuş olması şehre ne getirir ne götürür bunu iyi tartışmamız lazım. Ben de oraların yayalaştırılması taraftarıyım. Masaların dükkanların önüne atıldığı, sosyal alanların olduğu alanların olmasını istiyorum. Ama öncelikle saydığım diğer bileşenlerin dikkate alınarak akıl ortaklığıyla bir çözüm önerilmesi taraftarıyım. Benim aklıma da Taksim geliyor. Orada bir raylı sistem var. Yapılabilir mi? Maraş caddesinden Uzunsokak böyle bir ring hattı, Taksimde olduğu gibi. Bunların hepsinin konuşulması lazım. Birkaç kişinin masaya oturup biz böyle yapıyoruz mantığıyla yapılmaması lazım. Şehirde yaşayan, bu şehri seven insanların, bu şehre emek veren inanların fikrinin alınması lazım. 

EMNİYET MÜDÜRÜNÜN ATANMASI

Sabah kalktım ve haberlerde emniyet müdürlüğüyle ilgili bir kararnamenin yayımlandığını gördüm. Hemen aklıma Trabzon Emniyet Müdürümüz Metin Alper geldi inanın. Umarım Emniyet Müdürümüze dokunmamışlardır ama haberin ayrıntısında isimler yoktu. İşte misafirlerimiz var program nedeniyle, havaalanına gittim arkadaşları aldım işte onları karşıladık. O ara bir milletvekili arkadaşımız Emniyet müdürünüz gitti dedi. Gerçekten mi dedim ve çok üzüldüm tabi. Yani Metin Alper Trabzon’a geleli ne kadar oldu? 1-2 yıllık bir geçmişi var ama Trabzon’da her kesim tarafından hemen hemen sevilen ve saygı gören bir insan olarak iz bıraktı. Ben Emniyet Müdürümüz Metin Alper ile ilgili hiç olumsuz bir şey duymadım. Bu şehir onu gerçekten bağrına bastı, bu şehir onu gerçekten sevdi ve umarım ona dokunmazlar diye düşünüyorduk. Andımız meselesindeki duruşu hepimizi gururlandırdı. Bence doğru bir tavırdı. Belki onun bedeli mi ödettirildi diye bir algı da var. Ama bugün Türkiye’yi yöneten irade her meseleden, az önce örneğini verdiğimiz gibi nasıl her konuşanı cezalandırıyorsa, düşüncesini ifade eden insanlara karşı da maalesef böyle acımasız uygulamaları olabiliyor. Umarım bunun bir yansıması sonucu değildir. O kıymetli insan gerçekten devlet adamı kimliğiyle tanıdığımız, devletin polisi olarak tanıdığımız, milletin polisi olarak tanıdığımız o insan mağdur edilmez. 

“ESKİ TRABZON YENİ TRABZON’DAN DAHA GÜZELDİ”

Trabzon bir tarih kenti, Trabzon bir turizm kenti. O kadar kıymetli eserlerimiz var ki gezilip görülmesi gereken. Maalesef bunları gün yüzüne çıkarmada sorunlar yaşıyoruz. Bizim fazla bir şeye ihtiyacımız yok, var olan değerlerimize sahip çıkmaya ihtiyacımız var. Birinci önceliğimiz onları korumak olmalıydı ama korumakta başarılı olamadık. Bir Boztepe’mizin bağrını deldik geçtik, tüneller yaptık, viyadük ayaklarını koyarak o güzelliğe bir set koyduk. Denizlerimizi kıyılarımızı dolgularla mahvettik. Eski Trabzon yeni Trabzon’dan daha güzeldi maalesef. Çevre yolu yapılmalı tabi ki ama deniz dolgusuyla değil. Dediğimiz gibi güney çevre yolu güneyden geçecek. Denize dokunmayan, kıyılara dokunmayan. Zaten dokunulacak kıyı bırakmadık maalesef. Bu şehrin yaşlı insanlarıyla konuştuğumuz zaman diyorlar ki eski Trabzon yenisinden çok daha güzeldi. 

“YÖNETEMEME ANLAYIŞININ YANSIMALARINI GÖRÜYORUZ”

Molozda biliyorsunuz Hadriyan limanı ile ilgili kazılar yapıldı, akıbeti belirsiz. Bilim insanları, araştırmacılar geliyor diyor ki burada tarihin ilk liman yerleşkelerinden bir tanesi var. Çok ciddi turizm potansiyeli olan bir alan. O özenle orada çalışmalar yapıldığına tanık olamıyoruz. Oradan alınan toprakların deniz dolgu malzemesi olarak denize döküldüğünü görüyoruz. Kentin ve yaşamın her alanında bu yönetememe anlayışının yansımalarını görüyoruz. Trabzon’un evladı olarak bundan üzüntü duyduğumu ifade ediyorum.  Türkiye’nin derhal bir erken seçime gidip iktidar değişikliği yapması gerektiğine inanıyorum, bütün bu sorunların çözümü olarak. 

EKREM İMAMOĞLU’NA ÇAĞRI

“Ekrem başkana çağrı yapsak, Ekrem Başkan gelir on günde bu şehri pırıl pırıl yapar, vatandaşın hizmetine sunar. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir şey yapıyor Ekrem İmamoğlu tüm engelleme çabalarına rağmen. 10 ayrı yerde metro çalışması yapıyor şu anda İstanbul’da. İktidarın tün engelleme ve çelme takma çabalarına rağmen. Biz de kendisiyle gurur duyuyoruz. Keşke öyle bir imkan olsa da 10 gün süre ver, 10 günde Trabzon sokaklarını pırıl pırıl yapar. Pandemi döneminde esnaf kapalıydı, şimdi tam açılacağız derken dükkanlarının önünde kuyu gibi çalışmalar, bozuk yollar. Vatandaş orada yürüyemiyor. Nisan mayıs ayında altyapı bitecek dendi. Tamam altyapı önemli bir iş o konuda teşekkür ediyoruz. Biz yapılan hizmeti de takdir ederiz. Altyapı sıkıntılı bir iş ama düzgün bir planlama ve vardiyalı çalışmayla, şimdi bakıyorsun bir ekip bir yerde çalışıyor diğer yerde çalışan yok nasıl olacak. Yaz geldi esnaf dükkanını açtı, şimdi o bozuk yolların sıkıntısını çekiyor. Bir am önce ekipler toplanıp o sorunlar halledilmeli. Belediyenin her şeyi bir kenara bırakıp bu işi çözmeleri gerekiyor. Yaz geldi turistler gelecek nasıl yürüyecekler o yolda.

“MERKEZ KÖYLERİMİZDE CİDDİ SU SIKINTISI VAR”

Bir de merkez köylerimizde ciddi su sıkıntısı var. Mahalle yapılan yerlere tankerlerle belediye su taşıyor. Vatandaşlar bidonlarla evlerine su taşıyor. Karakaya, Akkaya, Mağmat Boğazının orda, Kireçhane’de o bölgede bu tür sıkıntılar yaşanıyor. Hangi devirde yaşıyoruz. 15 senedir bu bölgeyi AKP yönetiyor ama hala su sorununu çözemedi. Trabzon’a yakışmıyor. Bu soruna ivedilikle bir çözüm üretmeleri gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler