Trabzonspor şimdiden şampiyon

Karadeniz Fırtınası bu sahada rakiplerine toz yutturdu.Habertürk’ün haberine göre; Süper Lig'de en yakın rakibine 5 puan fark atarak birincilik koltuğuna oturan Trabzonspor, hisse senetleri piyasasında da şampiyonluğa oynuyor. Dün yüzde 9'a yakın hızlı bi

Trabzonspor şimdiden şampiyon

Karadeniz Fırtınası bu sahada rakiplerine toz yutturdu.

Habertürk’ün haberine göre; Süper Lig'de en yakın rakibine 5 puan fark atarak birincilik koltuğuna oturan Trabzonspor, hisse senetleri piyasasında da şampiyonluğa oynuyor. Dün yüzde 9'a yakın hızlı bir yükseliş kaydeden şirket hisseleri kapanışını günün en yüksek seviyesi olan 27.60 TL'den yaptı. Bu kapanış itibariyle şirketin piyasa değeri 450 milyon dolara (690 milyon TL) fırladı.

Aynı gün Fenerbahçe hisseleri yüzde 1.98 artarken Galatasaray yüzde 0.26 ve Beşiktaş yüzde 0.89 düşüş yaşadı. Böylece Fener'in piyasa değeri 1 milyar 47 milyon dolara çıkarken, GS'ninki 685 milyon dolara, Kartal'ınki ise 289 milyon dolara geriledi.

 

YÜZDE 10O FIRTINA!

İMKB Spor Endeksi'nde yer alan bu dört hissenin 2010'daki performansına baktığımızda eylül sonu itibariyle ‘eş zamanlı’ yükseliş trendinin başladığını söyleyebiliriz. O tarihten bu tarihe kadarki hisselerin performansı ise çok ilginç. Bu tarih aralığında İMKB sadece yüzde 1.3 oranında artış kaydederken Trabzonspor hem endekse hem de rakiplerine inanılmaz bir fark attı. 29 Eylül 2010 tarihinde 13.70 olan hisse fiyatı dün 27.60'a ulaşırken, bu TL bazında yüzde 101, dolar bazında ise yüzde 92'lik bir artışa işaret ediyor.

Bu dönemi artıda kapatan bir diğer hisse ise Fenerbahçe oldu. Fakat bu hissenin artış performansı TL bazında sadece yüzde 2.2 civarında. 29 Eylül'de 63.09 TL olan hisse dün 64.50 TL'den kapandı. Aynı tarihler arasında GS hisseleri yüzde 2'ye yakın gerilerken, Beşiktaş hisseleri yüzde 10'nun üzerinde düşüş yaşadı.

Tabi ki bu hisse hareketlerini, oluşan beklenti ya da sürpriz haberler belirliyor. Geçen hafta başında Fenerbahçe sporcuların içinde olduğu kulüp ile Fenerbahçe Sportif AŞ'yi birleştirmek için gönüllü çağrı yapacağını açıkladı. Ardından 13 Ocak'ta da Trabzonspor, halka açık şirket olan Trabzonspor Sportif ile Futbol İşletmeciliği AŞ'nin birleştirilmesi için çalışmalara başlandığını duyurdu. Trabzonspor Sportif'in yüzde 25 borsada halka açık. İki şirketin birleşmesi için yüzde 25'lik payın sahibi küçük ortaklara çağır yapılması gerekiyor. İşte bu gönüllü çağrı haberi, Eylül sonu itibariyle başlayarak Aralık sonunda kâr satışlarıyla gerileyen hisseye doping etkisi yaptı. Ve yılbaşında 21 TL civarında olan hisse 'fırtına' gibi eserek dün itibariyle 28 TL'ye göz kırptı. Yani hisse 13 işlem gününde yüzde 32 artış kaydetti.

 

2 HAFTADA İMKB’NİN BİR YILLIK KAZANCINI YAKALADI AMA…

Evet bu 4 aylık dönem zarfında zikzaklar çizen diğer hisselerden Beşiktaş ve Fener de yatırımcısını sevindirmedi değil. Son 13 günlük işlemde Beşiktaş yüzde 23, Fener ise yüzde 20.5 kazandırdı. Fakat GS hisseleri yatırımcısını bu dönemde üzdü. Aslında Galatasaray hisseleri Arena'nın açılışına yaklaşılırken hızlı bir yükseliş hamlesi yapmıştı. 3-14 Ocak tarihleri arasındaki hissenin performansı sonrasındaki getirisi 2010’daki İMKB’nin reel getirisi kadar oldu. Yani ilk 2 haftalık artış yüzde 22’ye ulaştı.

trabzonspor.20110120105607.jpg

HİSSELER ARENA’YA GÖMÜLDÜ

Arena 15 Ocak Cumartesi günü açıldı. Fakat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bakanlar ve TOKİ Başkanı'nın katılımıyla gerçekleşen Ali Sami Yen (ASY) Spor Kompleksi Türk Telekom Arena'nın açılışında yaşananlar GS'ye yaramadı.

Tarih 17 Ocak olduğunda gözler hissenin tahtasında, kulaklar ise İMKB'de çalacak gong sesindeydi. Açılışla birlikte sert satış yiyen hisse ilk seansta yüzde 4'ün, gün sonunda ise yüzde 6'nın üzerinde değer kaybetmişti. Özetle 2 haftada alınanların üçte biri 2 seansta geri verildi. Dün itibariyle ayın 14'ünde 419 lira olan hisse yüzde 10'a yakın kayıp yaşarken 378 liraya gerilemiş oldu.

 

KARTAL SON ANDA YAKALADI

Son olarak, 1 Ekim-31 Aralık tarihleri arasında kaybı iyice derinleşen Beşiktaş hisseleri yılbaşından sonra yaşadığı artışla toparlandı. Bu iki tarih arasında hissenin kaybı yüzde 25'i geçmişti. Yukarıda da belirttiğimiz gibi son 13 işlem gününde hisse yüzde 23 artış gösterdi. Son dönemde Kartal'la ilgili basında çıkan haberler hisseye yön verdi diyebiliriz. Özellikle dikkat çeken transferlerle ilgili haberlerin geniş yankı uyandırması kulübe yılbaşı öncesi zor anlar yaşattı. Haberlerin ardından SPK inceleme başlattı. Konu henüz tazeliğini korurken bu sefer vergi cezası şoku Kartal'da şaşkınlık yarattı.

Gelişmelerden sonra Beşiktaş önce üç Portekizli oyuncu Simao, Fernandes ve Almeida ile resmi sözleşme imzaladı

TORBA YASA TASARISI UMUT IŞIĞI...

Ardından toplamda 100 milyon TL'ye ulaşabileceği belirtilen vergi aslı, cezası ve faizine ilişkin Kulüp'ten yatırımcısını rahatlatan bir açıklama geldi ve Meclis'te görüşülen Torba yasa tasarısına dikkat çekildi. Kartal yaptığı açıklamayla, umut bağladığı bu kanunun, vergi affını da kapsadığını belirtti ve şirket lehine prosedürlerin de takip edildiğini duyurdu. Sonuçta şirket transferlerle ilgili gerekli açıklamayı yapıp konuya açıklık getirdi, vergi aslı ve cezasının da af kapsamında olacağını bildirdi. Hissedeki ralli hareketi işte bu açıklamaların ardından başladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor