Trabzonlu futbolcuyu nasıl anlarsın?

Bank Asya 1. Lig uzmanı Hüseyin Ataş, ilginç bir fenomeni aydınlatıyor.Büyük takımlarımızın hemen hepsinin adını ülkeye ezberlettiği tribün grupları olmasına rağmen Trabzonspor denince akla böyle bir grup gelmez. Sıkı bir Trabzonspor takipçisiyseniz, kale

Trabzonlu futbolcuyu nasıl anlarsın?

Bank Asya 1. Lig uzmanı Hüseyin Ataş, ilginç bir fenomeni aydınlatıyor.

Büyük takımlarımızın hemen hepsinin adını ülkeye ezberlettiği tribün grupları olmasına rağmen Trabzonspor denince akla böyle bir grup gelmez. Sıkı bir Trabzonspor takipçisiyseniz, kale arkasındaki grubu, Farozlular ve Erdoğdulular’ı hatırlarsınız... 

Tribün gruplarındaki biat kültürünü düşününce asi Trabzon insanının bir gruba katılmak yerine kendi gruplarını kurduğunu görüyoruz. Belki de en iyisi budur… Trabzonspor tribünlerine hakim tek bir grup yok. Bunun yerin mahalle ve ilçelerin organize olduğunu görüyoruz. Farozlular, Erdoğdulular…vb.

Trabzonspor tribünleri bir marka yaratarak tribün grupları bazında ilk akla gelenlerden olmasa da son yıllarda tüm Anadolu’ya yayılan, şehrin plaka kodundaki maç dakikasında kutlama yapma geleneğiyle ülke tribünlerine müthiş bir canlılık kazandırdı.

Trabzon tribünleri meşhur 61. dakika gösteriyleriyle ile tribünlerde yenilik yaratırken, Trabzonlu genç futbolcular da Anadolu futbolcularına ilham oluyor. Trabzonlu futbolcuların gittikleri her takımda 61 numaralı formayı giymesi Trabzonspor’un ‘10 numarası 61 numaradır’ sloganından sonra yaygınlaştı.

Alt ligleri takip edenler bilir; sadece Bank Asya 1. Lig değil, 2. Lig ve 3. Lig’de de hemen her takımda 61 numaralı futbolcu görmek mümkün.

Biz de sadece Türk futbolunu Süper Lig’den ibaret zanneden futbolseverlere alt liglerdeki Trabzonlu futbolcuların bu uygulamasına dikkat çekmek için, Bank Asya 1. Lig’deki 61 numaralı futbolcuları mercek altına alındı.

Samsunspor boykot ediyor
Ligde 17 takımın 12'sinde bu forma numarasını tercih eden oyuncu bulunuyor. 61 numaralı formanın olmadığı takımlardan en dikkat çekici olanı ise Samsunspor. Trabzonspor ile öteden beri arası iyi olmayan Samsunspor’daki bu durum oldukça manidar. Akhisar, Mersin İdman Yurdu, Denizlispor ve Boluspor da diğer bu numaranın olmadığı takımlar.

İşte Bank Asya 1. ligdeki 61 numaralı futbolcular... İkinci sayfaya geçiniz...



Geçtiğimiz sezonlarda 1. Lig’deki şampiyonluğa oynayan yahut play off için iddialı takımlarda 61 numaralı oyuncuların performansı belirleyici olsa da bu sezon 61 numaralı oyuncuların tamamı vasat bir sezon geçiriyor. Zira 61 numaralı oyuncuların çoğu takımlarında ilk 11’de forma bulmakta zorlanıyor.

Bir diğer dikkat çekici durum da, 61 numaralı formayı giyen oyuncuların çoğunun Türkiye standartlarına göre genç ve gelecek vaat eden isimler oluşu. Bu da Trabzon’un nasıl bir futbolcu üretme fabrikası olduğunun göstergesi.

İşte 1. Lig'deki 61 numaralar

Erhan Küçük / Giresunspor
2 sezon önce Karşıyaka-Kasımpaşa play off finalindeki performansı ile takımının harika bir geri dönüşle Süper Lig’e uzanmasında büyük pay sahibi olan Erhan Küçük için "Trabzon’un Alex’i" diyebiliriz. Yeteneklerini genç yaşlarında gösterip, kendini geliştirmeyi başarabilseydi belki de Trabzonspor’da 61 numaralı formayı giyiyor olurdu. Geçen sezon başarısız bir yıl geçiren Küçük, bu sezonda kendisinden bekleneni veremiyor. Giresunspor’da 19 maçta sadece 2 gol atabildi ve bu maçların çoğunda oyuna sonradan dahil oldu.

Berkan Yıldırım / Adanaspor
Geçtiğimiz sezon Elazığspor’da müthiş bir sezon geçiren Berkan Yıldırım sezon sonunda Adanaspor’a transfer olmuştu. İzzet Yıldırım gibi Süper Lig seviyesinde bir bekin yedeği durumundaki Berkan bu seozn sadece 1 maçta görev aldı. 24 yaşındaki oyuncu Almanya Wuppertal doğumlu.

Yusuf Kurtuluş / Erciyesspor
Erciyesspor’un altyapısından yetişen Yusuf Kurtuluş, bu sezon 20 lig ve 2 kupa maçında görev aldı. 25 yaşındaki oyuncu 61’ler kulübünün Kayseri’deki üyesi.

Hamza Akaydın / Güngören Belediyespor
Güngören’in veteran oyuncusu Hamza Akaydın da 61 numaralı formayı tercih eden isimlerden. Bu sezon 18 lig maçında görev aldı. Ligde forma giyemediği ve sakatlık sonrası dönemlerde A2 liginde forma giyiyor.

Onur Kalafat / Gaziantep Belediyespor
Antep Belediyespor’un 61 numaralı futbolcusu Onur da diğer hemşerileri gibi bu sezon fazla forma şansı bulamadı. 27 yaşındaki oyuncu bu sezon sadece 8 maçta görev aldı.

Caner Osmanpaşa / Orduspor
Orduspor’un 61 numaralı oyucusu da genç ve gelecek vaat eden; ancak fazla forma şansı bulamayan bir isim. 23 yaşındaki oyuncu bu sezon sadece 2 maçta görev yaptı.

Osman Kurtuldu / Diyarbakırspor
Ligden düştü gözüyle bakılan Diyarbakırspor’da da 61 numaralı oyuncu bulunuyor. 28 yaşındaki Osman Kurtuldu, bu sezon 9 lig ve 1 kupa maçında görev aldı.

İbrahim Genç / Linyitspor
Ligin flaş takımı Linyitspor’un 61 numarasu, İbrahim Genç. 27 yaşındaki oyuncu bu sezon sadece 1 kupa maçında görev alabildi. Anlaşılan takımın Trabzonlu teknik direktörü Akçay hemşerisine fazla güvenmemiş!

Mehmet Kahriman / Kartalspor
Ligin bir diğer İstanbul temsilcisi Kartalspor’da da 61 numaralı oyuncu bulunuyor. Kahriman bu sezon 15 maçta forma giydi ve 2 gol attı.

Yüksel Kayaalp / Altay
Gelecek vaad eden genç oyunculardan kurulu Altay’ın kadrosunda da genç bir Trabzonlu yetenek bulunuyor. 22 yaşındaki oyuncu bu sezon ligde hiçbir maçta görev alamadı. 2 defa A2 Ligi’nde boy gösterdi.

Feridun Sungur / Karşıyaka
Ligin etkili orta saha oyuncularından birisi olan Sungur, 61’ler kulübünün İzmir temsilcisi. O da geçen sezonki performansının çok çok uzağında. Yaşadığı talihsizliklerin de etkisiyle bu sezon sadece 8 maçta görev alabildi.

Şahinali Terzi / Rizespor
Rizespor’ın 21 yaşındaki genç oyuncusu da 61’i tercih edenlerden. Bu sezon 2 lig ve 3 kupa maçında görev aldı.

Bu da 16 görünümlü 61!
Erciyesspor’un kalecisi Yavuz Eraydın takımda memleketinin plaka kodunu forma numarası olarak alan başka birisi olunca, 61’in tersten yazılışı olan 16’yı forma numarası olarak seçti. Yavuz Eraydın geçen sezonu Rizespor’da geçirmiş ve Rizespor’un 6-1 kayıp ettiği bir maç sonrası şakacı Rizespor taraftarlarının hedefi olmuştu: "Trabzonlu kalecin olursa olacağu bu, plakayı böyle yazar."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor