Trabzonda olimpiyat rüzgarı esiyor

Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 8. düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları kapsamında 120 ülkeden Türkiye’ye 750 öğrenciler yurdun dört bir yanında sevgi rüzgârları estiriyor. Gittikleri her yerde büyük bir coşkuyla karşılanan ö

Trabzonda olimpiyat rüzgarı esiyor

Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 8. düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları kapsamında 120 ülkeden Türkiye’ye 750 öğrenciler yurdun dört bir yanında sevgi rüzgârları estiriyor. Gittikleri her yerde büyük bir coşkuyla karşılanan öğrenciler, düzgün Türkçeleri ve kültürümüzü yansıtan sıcak diyaloglarıyla da Türk insanını kendilerine hayrın bırakıyor.

Olimpiyatlar kapsamında dün Trabzon’a gelen 22 ülkeden 56 öğrenci de ziyaret ve gezilerini sürdürüyor. Öğrenciler, bugün gruplar halinde ildeki kamu ve sivil toplum kuruluşlarını ziyaret etti

VALİ KIZILCIK: SİZLERİ BURADA AĞIRLAMAKTAN GURUR DUYUYORUM

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık da konuk öğrencilerden bir grubu makamında kabul etti. Dünyanın değişik ülkesinden gelen öğrencileri Türkçe seslenerek karşılayan Vali Kızılcık, konuk öğrencilerle Türkçe iletişim kurmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Dünyanın dört bir yanındaki Türk okullarının Türkçe öğretimi açısından son derece büyük hizmetler ettiğini gördüğünü ve onlarla da gurur duyduğunu ifade eden Kızılcık, öğrencilere de şunları söyledi: “Bizim temel hedefimiz, sizlerin bir birey olarak oralarda bilimin ışığında aydınlanıp tüm insanları, insanlığın değerlerine hoşgörülü ve sevgi ile yaklaşarak mutlu bir şekilde dünya insanını yaşamasına katkı sağlamak. Sizleri Trabzon Valisi olarak Türkiye Cumhuriyeti devletinin bir valisi olarak burada ağırlamaktan ve sizlerle Türkçe konuşuyor olmaktan gurur duyuyorum. İnşallah sizlerle daha huzurlu, daha mutlu, daha barışçıl ve sevginin hakim olduğu bir dünyayı hep beraber kurmuş olacağız.”

Mozambikli Bangaina Jose’nin söylediği Sivasın Yolları şarkısına alkışlarla eşlik eden Vali Kızılcık, öğrencilere çeşitli hediyeler verdi.

BAŞKAN GÜMRÜKÇÜOĞLU: TÜRKÇE SEVGİ VE KARDEŞLİK DİLİDİR

 Trabzon'da yapılacak "8. Türkçe Olimpiyatları" için değişik ülkelerden ilimize gelen öğrenciler Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nu ziyaret etti.

Öğrencileri Belediye Meclis Salonu'nda kabul eden Başkan Gümrükçüoğlu, “Trabzon halkı adına, kentimize gelen konuk öğrencileri sevgiyle, saygıyla bağrımıza basıp kucaklıyoruz.” diyerek öğrencileri kentlerinde görmekten dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Koordinatör Özcan Kaya önderliğindeki, öğrencileri ve öğretmenlerini kabulünde konuşan Başkan Gümrükçüoğlu, Türkçe'nin sevgi, barış ve kardeşlik dili olduğunu vurgulayarak, 8. Türkçe Olimpiyatları için Dünya’nın 120 ülkesinden Türkiye'ye gelen 750 öğrencinin dünyada barış ve kardeşliğin, dayanışma duygularının gelişmesine büyük katkı sağlayacağına inandığını söyleyerek öğrencileri yetiştiren aile, öğretmen ve idarecilerine teşekkür etti.

Koordinatör Özcan Kaya ise "8. Türkçe Olimpiyatları'nın" sadece şiir ve şarkıdan ibaret olmadığını vurgulayarak,  “Bu olimpiyatlar, kültürün, sanatın, barışın, diyalog ve kardeşlik duygularının gelişmesine sağladığı katkılar yanında Türkçe'nin birleştiriciliğinin ortaya konulduğu çok önemli bir organizasyondur." diye konuştu.

Konuşmaların ardından konuk öğrencilerin seslendirdiği Türkçe şiir ve şarkılar ile yaptıkları kolbastı gösterileri Başkan Gümrükçüoğlu'nu memnun etti.

Başkan Gümrükçüoğlu, ziyaretin anısına Koordinatör Kadir Özcan'a telkari işlemeli kahve takımı hediye etti.

Ziyaret, Başkan Gümrükçüoğlu, konuk öğrenci ve öğretmenler birlikte hatıra fotoğrafı çektirmesiyle son buldu.

GÜRCÜZ ÖĞRENCİ’DEN BAŞSAVCIYA: KARA KARTALLIYIK ABİ

Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Karaburun da öğrencilerden bir başka grubu makamında kabul etti. Karaburun, öğrencilerle teken teker tanışırken Gürcistanlı Vano Duvalisvili’ye hangi takımı tuttuğunu sordu. Duvalisvili’nin “Kara kartal abi” cevabı ise gülüşmelere neden oldu. Öğrenciler daha sonra Karaburun’un isteği üzerine Türkçe şarkılar seslendirerek yetenekleri sergiledi. Başsavcı Karaburun, 21 yüzyılın kültürlerin mücadelesinin olduğu bir yüzyıl olduğunu belirterek, “Bu anlamda sizlere teşekkür ediyorum. Bu gençlere kültürümüzü öğretiyorsunuz, bunu teşvik ediyorsunuz. Hakikaten çok mutlu oldum, gurur duydum.” dedi.

KÖLEOĞLU: HER ZAMAN EĞİTİMİN YANINDAYIZ

120 ülkenin sevgiyle buluşarak aynı dili konuştuğu 8’inci Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Trabzon Etkinliği’ne katılan çocuklar iş adamı Ekrem Kayıkçıoğlu önderliğindeki bir ekiple Trabzon Ticaret Borsası’nı ziyaret etti. Borsa’da başkan Şükrü Güngör Köleoğlu ile bir süre görüşen heyet kendilerine verdikleri destekten ötürü teşekkür etti.

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, heyetin ziyaretinden memnunluk duyduğunu belirterek, eğitimin her zaman yanında olduklarını ve böylesine yetenekli çocukların sayısının artmasını gönülden istediklerini söyledi. Çocuklar arasında yer alan ve sesinin güzel olduğu iddia edilen Bangiyana ise başkan Köleoğlu’na “ Size hangi türküyü seslendireyim. ‘Ordu’nun Dereleri’nimi istersiniz yoksa ‘Sivas’ın Yollarına’ türküsünü mü ? diye sordu. Başkan Köleoğlu da ‘Ordu bize yakın Karadeniz türküsü olsun’ deyince Bangiyana’da sempatik tavırlarıyla “Ordu’nun Dereleri” türküsünü söyledi. Eksiksiz Türkçesi ve müthiş yorumuyla büyük beğeni toplayan Bangiyana’yı başkan Köleoğlu’da ayrıca tebrik etti.

Çocuklara Ticaret Borsası’ndan dergi, broşür, flamanın yanı sıra fındık ikram edildi. 

REKTÖR ÖZEN: TÜRKÇE’NİN DÜNYA DİLİ HALİNE GELMSİ ÇOK ÖNEMLİ BİR OLAY

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen Türkçenin dünya dili haline gelmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Bu yıl 8.si gerçekleştirilecek olan Türkçe Olimpiyatları etkinliği kapsamında Trabzon’a gelen ve dünyanın çeşitli ülkelerindeki Türk okullarında okuyan bir grup öğrenci KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen’i ziyaret etti.

Nijer, Bosna Hersek, Tacikistan, Kırgızistan ve Kazakistanlı beş öğrenciyi ağırlayan Rektör Özen, öğrencilerle bir süre sohbet etti. Öğrencilerle tek tek ilgilenen Özen, yarışmaya katılan öğrencilerin söyleyeceği şarkıları dinledi.

Ziyarette Türkçe’nin yaygınlaştırılmasının önemine dikkat çeken Özen, “Ana dilimiz  olan Türkçenin dünya dili olması çok önemli. Bu tür etkinlikler sadece dil olarak değil, kültürel açıdan da önemli bir yer oluşturuyor. Türk kültürünün dünyada tanınan bir değer haline getirilmesi, Türkiye ile dünya ülkeleri arasında diyalog ve barışın sağlanmasına katkıda bulunacaktır.” dedi.

Ziyaretin sonunda Rektör Özen, öğrencilere çeşitli hediyeler verdi.

Trabzon’a gelen öğrenci grubundan başka heyetlerde Emniyet Müdürü Feridun Boz ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacisalihoğlu’nu da ziyaret etti.

Olimpiyatları kapsamında Trabzon’a gelen 22 ülkeden 52 öğrenciden oluşan Turne Grubu, bu akşam Akçaabat Fatih Stadı’nda gösteri yapacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler