'Sporda şiddet yasası çıkmalı'

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener ve Başkanvekili Lutfi Arıboğan, spor sahalarında yaşanan tribün olaylarının ancak Sporda Şiddet Yasası'nın çıkması ile önlenebileceğini vurguladı.CNBC-E ve NTVSpor'un ortak yayınına katılan TFF Başkanı Mah

'Sporda şiddet yasası çıkmalı'

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener ve Başkanvekili Lutfi Arıboğan, spor sahalarında yaşanan tribün olaylarının ancak Sporda Şiddet Yasası'nın çıkması ile önlenebileceğini vurguladı.

CNBC-E ve NTVSpor'un ortak yayınına katılan TFF Başkanı Mahmut Özgener, hali hazırda yürürlükte olan yasanın tribünde şiddet olaylarını önlemekte yetersiz olduğunu belirterek "TFF olarak uzun zamandır hazırlığını yürüttüğümüz yeni Sporda Şiddet Yasası'nın TBMM'de kabul edilmesinin en önemli öncelikleri olduğunu söyledi.

"Yasa değişikliği tüm spor dalları için gerekli"

Yasanın tribünde şiddet yapan insanların çok acil ve caydırıcı şekilde cezalandırılmasını içerdiğinin altını çizen Başkan Özgener şunları söyledi: Futbol Federasyonu olarak şiddet olaylarını tek başımıza önlememiz mümkün değil. Mevcut yasanın cezai hükümleri caydırıcı değil. Seyirci olayları nedeniyle kulübe ceza veriyoruz. Ama asıl eylemi yapan bireysel olarak bir ceza almıyor. Şiddeti önlemek için olayların faillerini de cezalandırmak gerekiyor. Olaylara neden olanlar statta olduğu sürece bunu çözemeyiz. Yeni yasa çıktığı takdirde failleri süratle tespit edip cezasını vermek gerekiyor. Bu da, olaylara karışanların uzun süre maçlara gelmemesi ve takımı Avrupa'da oynuyorsa pasaportunu geçici bir süre alarak gitmemesi yönünde. Futbolun en büyük sıkıntılarından biri seyircinin olmaması. Bunun en büyük nedenlerinden biri şiddettir. Şiddet olayları geçmişten bu yana artıyor. İstemediğimiz boyutlara ulaşıyor. Yasa değişikliğini sadece futbol için istemiyoruz. Olayların benzerlerini diğer spor dallarında da gördük.''

Süper Lig statlarına kamera sistemi

Yeni yasanın yürürlüğe girmesi halinde önce Spor Toto Süper Lig'de 18 takımın maçlarını yaptığı statlara en modern kamera sistemini kuracaklarını kaydeden TFF Başkanı Özgener, ''Denetimi polis ve bizde olacak. Olay çıkaranları bu şekilde tespit edeceğiz. Eylemi yapanı cezalandırmamız gerekiyor. Hakeme taş atılıyor, kulübün sahası kapatılıyor. Esas olan suçluyu cezalandırmak. 18-19 Aralık'ta bir toplantı daha olacak. Umarım tam metninde uzlaşma sağlanır ve meclisten geçerek yürürlüğe girer. Beşiktaş-Bursaspor maçından önce olaylar oldu. Yasa değişmediği takdirde bu olaylarla her zaman karşılaşırız'' diye konuştu.

Mahmut Özgener, Beşiktaş ile Bursaspor arasında yapılan maçta Bursasporlu taraftarların alınmasına il spor güvenlik kurulunun karar verdiğini, bu konunun kendi yetkilerinde olmadığını ve kurulun bu şekilde karar verdiğini söyledi.

Arıboğan: "Yeni yasanın ligin ikinci yarısına yetişmesini umuyoruz"

CNN Türk'te 5N1K programına katılan TFF Başkan Vekili Lutfi Arıboğan da mevcut yasanın uygulamada çok ciddi eksiklikleri olduğuna dikkat çekerek "Yeni yasa tasarısı üzerinde 1.5 yıldır çok ciddi çalışıyoruz. Meclisimizin gerekli çalışmaları tamamlayarak yasayı, ligin ikinci yarısı başlamadan yürürlüğe sokmasını umuyoruz" dedi.

Tasarının şiddete caydırıcı cezalar öngörmesinin yanı sıra şike ve teşvik primini de kapsadığına değinen Başkan Vekili Arıboğan: "Tribünler davranış bozukluğu olanların rehabilitasyon yeri değildir. Yeni yasa ile bu uygulamaların önüne geçeceğiz. En önemli konu cezanın seri biçimde verilmesi. Hollanda ile Kasım ayındaki maçımızda sahaya meşale atan 8 Türk taraftar, olayın üzerinden 10 saat geçmeden "açık alanda toplumun huzurunu bozma" gerekçesiyle gözaltına alınarak mahkemeye sevk edildi ve 450 Euro para cezası, 18 ay stadyuma girememe cezası aldı.

Eğer yeni yasa şu anda yürürlükte olsaydı, Pazar günkü olayları çıkaran ve karışanlar yargılanabilecekti. Ayrıca cezalandırılmış olarak stadyumlardan uzun bir süre men edilmiş olacaklardı" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler