Soyak Güneş için ne dedi

Trabzonspor'un efsane futbolcularından Tuncay Soyak Trabzonspor dergisine birbirinden çarpıcı açıklamalar yaptı. Sürmeneli bir ailenin oğlu olarak 1959’da Ankara’da doğdu. Forvet oyuncusuydu Trabzonspor’da oynadığı 1978 ve 1986 döneminde yıldızı parladı.

Soyak Güneş için ne dedi

Trabzonspor'un efsane futbolcularından Tuncay Soyak Trabzonspor dergisine birbirinden çarpıcı açıklamalar yaptı. Sürmeneli bir ailenin oğlu olarak 1959’da Ankara’da doğdu. Forvet oyuncusuydu Trabzonspor’da oynadığı 1978 ve 1986 döneminde yıldızı parladı. Attığı gollerle Trabzonspor’un başarılarında söz sahibi oldu. Özellikle, “İnter’e attığı bir gol varki, efsane bir gol olarak nitelendirilmiştir. 24 kez A milli 3 kez de U-21 Milli olma onurunu yaşadı.

 

Futbolu başladığınız günler nasıldı?

 

Ankara’da 1974 yılında lisansım çıktı. Annem ve babam Trabzonlu. Askerliğinin ardından Ankara’da bir fabrikada memur olarak işe başlamış. Bende orada doğdum. Sokakta başladım futbol oynamaya. 13 yaşında Tekelspor’a gittim. O yaşta gençlerliginde oynuyordum. Ama 30 yaşında adamlar var takımda. Ankara karması seçimlerine gittim, Ankaragücü-Fenerbahçe maçı öncesindeki karma maçta Şinasi hoca beni beğendi. 3 sene Ankaragücü’nde oynadım. 1977 yılında milli takıma seçildim. 18 yaşında profesyonel olmam söz konusu oldu. Trabzonspor’un Amatör takımında oynamaya başladım. Trabzonspor İstanbul’daki bir hazırlık maçı kadrosuna 4 amatör oyuncu almıştı. Biri bendim. 14 Eylül’de Fenerbahçe maçı vardı. Maça 3 gün kala, beni profesyonel yapacaklarını söylediler. O maçın son dakikalarında oynadım ve penaltı yaptırdım.

 

Kaç kupa sevinci yaşadınız Trabzonspor’da?

 

4 şampiyonluk yaşadım. Cumhurbaşkanlığı kupası aldık. 24 kez A milli oldum ve kaptanlık yaptım.

 

Unutamadığınız maç İnter maçı hariç?

 

1974 yılında Zonguldak’ta oynadığımız maçı hiç unutamadım. Belki de en iyi oynadığım maçtı. İlk yarı 1-0 yeniliyoruz, ikinci yarı 2-1 aldık maçı. O maçı kaybetseydik şampiyonluk gidiyordu. O zamanlar şampiyonlar ligi yoktu. Olsaydı 3 maçta 9 puan garantiydi. İçerde yenemeyeceğimiz takım yoktu. Trabzon bu kadar kalabalık değildi. Çok sade bir şehirdi. Senede bir kere mağlup olurduk. O günde sokağa çıkamazdık. Bakkallarda otururduk, lokantalarda yemeğimizi yerdik.

 

Futbol haricinde ne yapardınız?

 

Zaten Özkan hoca günde çift idman yaptırırdı. Trabzon’da da günler, kısa ya idman yemek. İdman sonrası yatağa atardık kendimizi. Karayollarının altında yapardık idmanı. Dize kadar çamur, öyle bir rüzgar 6 sene o karayollarının altında çalıştık. Tesis falan yok, o zaman iki puanlık sistem vardı. 24 puan yaptık 16 takım vardı ligde. 15 maçta 25 puan topladık. Kayıp puanımız da beraberliklerden mağlubiyetimiz yok.

 

O zamanlar en iyi anlaştığınız arkadaşınız kimdi?

 

İskender, Güngör. Trabzon ne zaman bozulmaya başladı; 82 yılında. Ne oldu? Ben iki milyona oynuyordum, dışarıdan adam geldi 15 milyona oynamaya başladı. İçeriden hak edenin formayı giymeyip, hak etmeyenin formayı giymesi o havayı bozdu. En son 1984’te şampiyon olduk. Benim Galatasaray’a gitme nedenimde bu bozulan ortamdı. Bir maç vardı mağlup olduk, ben orada kavga ediyorum bütün takımla, arkadaşlarımdan kimse yanıma gelmedi. O gün karar verdim ayrılmaya.

 

Ayağınız kırıldıktan sonra ne kadar daha oynadınız?

 

İki sezon daha oynadım. Sonra Gençlerbirliği’ne gittim. Ardından Zeytinburnuspor’a geldim, bir yıl orada oynadım ve takımı şampiyon yaptım.

 

Galatasaray’a gittiğiniz için pişmanlık duydunuz mu?

 

En güzel günlerimi, Trabzon’da geçirdim. En güzel futbolu oynuyorsun, en güzel takımda oynuyorsun. Trabzon’da yaşıyorsun. O zamanki Trabzon başkaydı tabi. Şimdi eski mistik tadı yok. Pişmanlıklarım oldu zaman zaman tabi.

 

O günlerde şehirde yaşadığınız dönemlerden ya da maçlardan kalan unutamadığınız biranınız var mı?

 

Bir sürü var. O zamanlar uçaklar kalkmıyor, deplasmana otobüsle gidiyoruz. Genel kaptanımız da Kenan İskender. İşleri sıkı tutardı. Peynir ekmek elma yerdik. Tarsus da bir maç oynuyoruz. Kupa maçıydı. Özkan hoca stoper Gökhan’a kızdı. Sonra bir başkasına. O zamanlar iki oyuncu değişme hakkımız var. Gökhan’ı dışarı aldı, 15 dakika 10 kişi oynadık.

 

Yabancılarla ilişkiniz nasıldı?

 

Biz gereken yardımı yaptık. En iyi arkadaşım Sunderman’dı.

 

Şenol Güneş için neler söyleyeceksiniz?

 

Ozamanlar çok iyi bir profesyoneldi. Çok iyi bir takım kaptanıydı. Bir bakışıyla sana her şeyi anlatırdı. Kaleci olmasına rağmen bütün koşu idmanlarına katılırdı. En önde o koşardı disiplinliydi, liderdi. Müthiş kaleciydi. İlk iki maçtan sonra gidip onu tebrik ettim. Biri Hajduk Split diğeri Dinamo Kiev. Yemin ederim 10-0 mağlup olacağım maçlardı. Şenol abi bir puandı zaten. 26 maç mağlup olmadık. Sonra Galatasaray’a yenildik, ona çok üzülmüştüm. Galip geleceğimiz bir maçtı. Cengiz Akçay, 30. Saniyede kırmızı kart gördü. Hoca uyardı maçtan önce, “aman olum dikkat et Güngör tehlikeli adam” demişti. Biz santra yaptık, bir baktak Güngör yerde, Cengiz indirmiş dünya rekoru.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler