Olimpiyat için Trabzon'a ne yapıldı

1. Karadeniz Oyunları'na ev sahipliği yapan Trabzon, 23-30 Temmuz 2011 tarihleri arasında düzenlenecek Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları nedeniyle tesis zengini olacak.14-17 yaş grubunda 49 ülkeden 4 bine yakın sporcunun katılacağı oyunlar, 9 branşta gerçek

Olimpiyat için Trabzon'a ne yapıldı

1. Karadeniz Oyunları'na ev sahipliği yapan Trabzon, 23-30 Temmuz 2011 tarihleri arasında düzenlenecek Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları nedeniyle tesis zengini olacak.

14-17 yaş grubunda 49 ülkeden 4 bine yakın sporcunun katılacağı oyunlar, 9 branşta gerçekleştirilecek. Oyunlarda kullanılacak 7 tesis, Oyunlar Köyü ile mevcut tesislerin modernizasyonu için toplam 220 milyon lira harcandı.

Oyunlar için Trabzon'da Türkiye'nin ilk üzeri açılır kapanır, atlama kuleli olimpik yüzme havuzu yapılıyor. 10 kulvarlı ve bin 400 seyircili kapasiteli havuzun yanındaki Mehmet Akif Ersoy Kapalı Yüzme Havuzu da oyunlarda hizmet verecek.

 

Türkiye'nin yapı tekniği bakımından çok özellikli bir spor salonunun inşası da Pelitli beldesinde tamamlanmak üzere. 7 bin 500 seyirci kapasiteli Hayri Gür Spor Salonu'nda erkekler basketbol müsabakaları oynanacak. Türkiye'nin en büyük cimnastik merkezi de 2 bin 500 kapasiteli olarak Yomra ilçesinde inşa ediliyor.

Karadeniz Oyunları için yapılan atletizm sahasına, 7 bin 200 kişilik tribün yapılıyor. Oyunlardan sonra gerçekleştirilecek düzenlemelerin ardından burada futbol karşılaşmaları da oynanabilecek.

Beşirli semtinde ise tenis kortları kompleksi yapılıyor. Biri, 4 bin 500 seyirci kapasiteli olmak üzere 13 açık kort ile 3 kapalı korttan oluşan toplam 16 kortluk tenis kompleksi oyunlarda hizmet verecek.

Arsin ilçesinde inşa edilen spor salonu ise judo müsabakalarına ev sahipliği yapacak. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Kamp Eğitim Merkezi ise medya merkezine dönüştürülecek. Karadeniz Oyunları için yapılan Vakfıkebir ve Çarşıbaşı ilçe spor salonlarında hentbol, Araklı ve Of ilçe spor salonlarında ise voleybol maçları oynanacak.

 

 

Kredi ve Yurtlar Kurumu, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde Oyunlar Köyü inşa ediyor. 2 bin 800 kişilik modern yurtlarda aynı anda 3 bin kişinin yemek yiyebileceği, restoran ve tüm sosyal bölümler yer alacak. Oyunlardan sonra üniversite öğrencilerine tahsis edilecek yurtlarla, Trabzon'un 35 yıldır devam eden yurt sorunu da çözülmüş olacak.

2011 Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları Genel Koordinatörü Nihat Doker, Trabzon'un, Türkiye'de ilk olimpiyat organizasyonu yapılan kent olarak kayıtlara geçeceğini ifade ederek, ''Trabzon, 2007'deki Karadeniz Oyunları ile başlattığı tesisleşme hareketini oyunlar nedeniyle zirveye taşıyacak. Bu kent, sadece Türkiye'de değil, dünyada bir spor kenti olarak anılmaya başlanacak'' dedi.

Trabzon'un, sahip olduğu spor tesisleriyle oyunlardan sonra uluslararası düzeyde her türlü spor organizasyonunun yapılabileceği bir kent haline geleceğini vurgulayan Doker, ''Bu da Trabzon'a spor turizmiyle büyük bir hareketlilik getirecek. Türkiye'nin son 5 yıldaki turizm hareketinde spor organizasyonlarının katkısı yüzde 20 oranındadır. Oyunları, sadece spor organizasyonu olarak algılamıyoruz. Sporcuların yanı sıra onların ebeveynlerinden de 2-3 bin civarında yabancının geleceğini tahmin ediyoruz'' diye konuştu.

 

Trabzon'a bu oyunlar nedeniyle yaklaşık 290 milyon liralık bir harcama yapılacağına dikkati çeken Doker, ''Bunun 70 milyon liralık kısmı KTÜ'de inşa edilen yurtlar. Kısacası, Trabzon bu oyunlarla Türkiye'de en fazla spor tesisine sahip il olacak. Bu da Trabzon'a bu tür organizasyonlarla sosyal ve ekonomik anlamda büyük bir hareketlilik getirecek. Oteller, her mevsim dolu olacak. Dağ ve yayla turizmi gelişecek'' değerlendirmesini yaptı.

Trabzon'da 2007 yılında yapılan 1. Karadeniz Oyunları'nın, Trabzon'un sportif anlamda gerçekleştirdiği ilk büyük organizasyon olduğunu anımsatan Doker, ''Bu organizasyon için Trabzon'daki mevcut tesisler revize edilmiş ve ilaveler yapılmıştır. Karadeniz Oyunları'nda elde edilen başarı, 11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nın alınması için cesaret vermiş ve iyi bir referans olmuştur'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler