Erdoğan: İnşallah 2020'de...!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Ukrayna ile ilişkileri her alanda güçlendirerek, işbirliğini daha da pekiştirerek on yıl içinde 40 milyar dolar rakamını yakalamış olacağız'' dedi.Başbakan Erdoğan, 360 oda ve borsa başkanının katılımıyla Ukrayna'nın başke

Erdoğan: İnşallah 2020'de...!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Ukrayna ile ilişkileri her alanda güçlendirerek, işbirliğini daha da pekiştirerek on yıl içinde 40 milyar dolar rakamını yakalamış olacağız'' dedi.

Başbakan Erdoğan, 360 oda ve borsa başkanının katılımıyla Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Intercontinental Oteli'nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, TOBB tarafından düzenlenen toplantıda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Dost bir ülkede bulunduklarını ifade eden Erdoğan, gün içinde Kiev'de resmi temaslar yaptıklarını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ve Ukrayna Başbakanı Mikola Yanoiç Azarov ile görüşmeler yaptığını anlatan Başbakan Erdoğan, Ukraynalı iş adamlarıyla bir araya geldiklerini, Taras Üniversitesi'nde de kendisine fahri doktora verilmesi nedeniyle düzenlenen törene katıldığını anımsattı.

Ziyaretinde iki ülkenin arasındaki ticaret hacmini artırmayı hedeflediklerini belirten Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Biz küçük düşünemeyiz. Büyük davaların insanları büyük düşünür. Küçük düşünenlerle de bir yere varılmaz. Biz hem büyük düşüneceğiz, planlarımızı büyük yapacağız ve ona göre de büyük oynayacağız. Türkiye bu ivmeyi yakalayan bir ülkedir. Ukrayna ile ilişkileri her alanda güçlendirerek, işbirliğini daha da pekiştirerek on yıl içinde 40 milyar dolar rakamını yakalamış olacağız.

Bizi ziyadesiyle gururlandıran bir başka nokta da sizin içinde bulunduğunuz heyecandır. Türk müteahhitleri Ukrayna'da 3 milyar dolar civarında bir projeyi üstlenmiş durumda. 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı Ukrayna düzenliyor. Bugün Başkan ile de konuştum. Türk firmalarına yapılacak davetler olabilir. Bu yatırımlara iş adamlarımız girebilir. İş adamlarımızın sorunlarını kendilerine aktardım. Kendileri de yardımcısına gerekli talimatları verdiler ve takibini istediler. Özellikle gümrük kapılarında yaşananların aşılması için Başbakan ve Devlet Başkanı nezdinde kendilerine ilettik.

İki ülke arasında yüksek düzeyli işbirliği konseyinin kurulmasını karara bağladık. Devlet Başkanı ve ben, ikimiz imzaladık. Aynı şekilde serbest ticaret ve vize muafiyeti konularını da görüştük. Bunları en kısa zamanda bitirme kararına vardık. Bunun yanında vizelerin kaldırılması konusunda da geri kabul anlaşmasıyla bunu eş zamanlı götürelim diye konuştuk. Dolayısıyla serbest ticaret anlaşması ve vizelerin kaldırılması gibi konuları yapmak suretiyle aramızdaki ticaret hacminde 40 milyar doları yakalamamızda, işi kolaylaştıracağını sanıyorum.''

"BERABER ATILACAK ADIMLAR VAR"
Ziyaretin, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerde bir dönüm noktası olacağını vurgulayan Erdoğan, Türkiye ve Ukrayna'nın, Karadeniz'in iki önemli ülkesi olduğunu, bölgenin parlayan yıldızları olarak kendi refahlarının yanı sıra bölgenin refahını da artıracaklarını söyledi.

Erdoğan, ''Savunma sanayi, özellikle uzay araştırmacılığında beraber atılacak adımlar var. Bilişim teknolojisinde atılacak adımlar var. Turizmde atılacak adımlar var. Tüm iş adamlarımız hakikaten muhataplarını burada yakalarlarsa biz siyasiler olarak bu iş noktasında bize düşen ne ise onları yapar ve varsa engeller bunları da temizleriz'' diye konuştu.

Dünyada ağır şekilde seyreden küresel krize rağmen Türkiye ekonomisinin 2010 yılında son derece başarılı bir performans sergilediğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, büyüme oranlarının beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini bildirdi.

Türkiye'nin, dünyada ilk sıralarda, Avrupa'da ise 1. sırada yer aldığına dikkati çeken Erdoğan, 4. çeyrek büyüme oranının Martta açıklanacağını, bu çeyrek rakamlarının da beklentileri karşılayacağını söyledi.

Böylece Türkiye'nin 730 milyar dolarlık bir milli gelir rakamına ulaşmış olacağını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

''Bugün bir rakam aldım arkadaşlarımdan, 1-24 Ocak döneminde Türkiye ihracatı 7 milyar dolardır. Geçen yılın aynı dönemine göre artış yüzde 22'dir. Durmak yok, yola devam diyoruz, devamlı artıyor. Enflasyonda son 42 yılın en düşük oranını yakaladık. Merkez Bankası rezervimiz altın hariç, 82 milyar dolar. Bakınız 8 yıl önce 27 milyar dolardı. Şimdi 82 milyar dolar. IMF'ye olan borcumuz 23 milyar dolardı, şu anda 5.7 milyar dolar. Bir taraftan yükselmesi gerekende yükseltiyoruz, indirilmesi gerekende indiriyoruz.''

"MALİ DİSİPLİNDEN ASLA TAVİZ VERMEYECEĞİZ"
Başbakan Erdoğan, 2011 bütçesini hazırladıklarını ve TBMM'de yasalaştırdıklarını anımsatarak, 2011 bütçesinin sosyal bir bütçe olmasının yanı sıra yatırımı, üretimi istihdamı teşvik eden bir bütçe olduğunu, seçim yılı olmasına rağmen disiplinden asla taviz vermeyeceklerini vurguladı.

Genel seçimlere de tam bir mali disiplin içinde girdiklerini belirten Erdoğan, 4.5 aylık bir süre olmasına rağmen özellikle iş dünyasının bu disiplini takdir ettiğini, mali disiplin konusunda hükümet politikalarına güvenlerinin tam olduğunu gördüklerini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler