Bilet sistemi artık değişiyor

 Yenin kanun taslağındaki yenilikleri açıklayan Türkiye Futbol Federasyonu Hukuktan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Yunus Egemenoğlu, "Artık çipli bilet uygulaması getiriliyor. Şikeye yapanlara 12 yıla kadar hapis cezası geliyor. Kulüp polisi uygulama

Bilet sistemi artık değişiyor

 

Yenin kanun taslağındaki yenilikleri açıklayan Türkiye Futbol Federasyonu Hukuktan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Yunus Egemenoğlu, "Artık çipli bilet uygulaması getiriliyor. Şikeye yapanlara 12 yıla kadar hapis cezası geliyor. Kulüp polisi uygulamasına gidilecek, ayrıca hapis ve para cezaları

artırılacak" dedi.

Bursa Barosu Hukuk Komisyonu tarafından gerçekleştirilen "Sporda şiddet, şike ve teşvik" konulu panelde, uzun soluklu çalışmalar sonucunda çıkarılan 5149 sayılı Spor Müsabakalarında Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun taslağı ilk kez basına anlatıldı. Panele konuşmacı olarak katılan Türkiye Futbol Federasyonu hukuktan sorumlu yönetim kurulu üyesi Avukat Yunus Egemenoğlu, üzerinde 2.5 yıldır çalıştıkları yeni yasa taslağını Bursa'da açıkladı.

Avukat Egemenoğlu, yeni kanunun şike ve teşviki önlemeyi hedeflediğini ifade ederek, "Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, sporda şiddet, şike ve teşvik konusunda çok hassas. 2,5 yıldır haftanın bir gününde en az 3 saat bu taslak için çalıştık, 11 ülkenin mevzuatı incelendi. Basın mensupları da, kendi çocukları da spor müsabakalarına gidebilsin diye, getirdiğimiz yasaklara çok demesinler" diye konuştu.

Gazeteci Şansal Büyüka'nın yönettiği panelde, Koblenz-Landau Üniversitesi Spor Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyhan Hasırcı, Spor Hukuku Enstitüsü Başkanı ve Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) Üyesi Avukat Kısmet Erkiner ile Digitürk Genel Müdür Yardımcısı Kerem Ertan da spordaki şiddet şike ve teşviklerle alakalı açıklamalarda bulundu.

Yeni düzenlemeyle, müsabaka öncesi, esnası veya sonrasında, spor alanları ile bunların eklenti ve çevresinde, taraftarların sürekli veya geçici olarak gruplar halinde bulundukları yer ve mekanlarda veya müsabakanın yapılacağı yere gidiş-geliş güzergahlarında, şiddet ve düzensizliğin önlenmesinin amaçlandığını kaydeden Egemenoğlu, "İl ve ilçe spor güvenlik kurulları içerisinde, n az iki spor kulübü yöneticisi ve vali tarafından belirlenecek kamu kurum ve kuruluşlarında görevli bir hukukçu da bulunacak.

Futbol için en üst lig ve bir altındaki lig, basketbol, voleybol ve hentbol dalları içinse en üst ligler için çipli biletler kullanılarak, elektronik takip sistemi kurulacak. Biletler üzerine, bilet sahibinin TC kimlik numarası yazılacak, kimlik göstererek bilet alınabilecek, kullanılabilecek. TFF'nin maddi desteğiyle uygulamanın ilk yıl Turkcell Süper Lig, ikinci yıl ise Bank Asya Birinci Lig'de zorunlu hale getirilmesi planlanıyor. Kanuna aykırı eylemlerde bulunanlar hakkında verilecek cezalarla alakalı,

il veya ilçe spor güvenlik kurulları değil, Spor İhtisas Mahkemeleri olarak Asliye Ceza Mahkemeleri görev yapacak, verilecek ceza 24 saat içinde belirlenecek" dedi.

Spor alanlarında azami 20 kişi kapasiteli gözlem odası ve güvenlik kameraları ve anons sisteminin yönetildiği güvenlik ve kontrol odalarının oluşturulacağını kaydeden Egemenoğlu, "Spor alanlarında resmi ile özel güvenlik görevlileri birlikte görev yapacak. Kulüpler, özel güvenlik personeli dışında müsabakalarda seyirci sağlığını ve emniyetini ilgilendiren konularda çalıştırılmak üzere uzman kulüp görevlileri (steward) bulundurmak zorunda olacak. Futbol için en üst lig ve bir altındaki, basketbol,

voleybol ve hentbolda en üst ligde bulunan kulüpler için bir polis, kulüp polisi olarak görevlendirilecek. Kulüp polisi, takımın deplasmanları da dahil olmak üzere bütün maçlarında görev yapacak. Para cezalarının tahsilatındaki zorluğun aşılması hedefiyle idari para cezaları, adli para cezasına çevrilecek" diye konuştu.

Yasak maddeler bulundurmak, çirkin ve kötü tezahürat yapmak, spor alanları dışında taraftarların sürekli veya geçici olarak gruplar halinde bulundukları yer ve mekanlarda veya müsabakanın yapılacağı yere gidiş-geliş güzergahlarda da yasaklandığını kaydeden Egemenoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kanuna uymayanlara verilecek ceza, adli para cezasından fiilin tekrarına bağlı olarak ömür boyu seyirden men cezası verilebilecek.Ayrımcılık içeren söz veya pankartlarda da kişilere para cezasının yanı sıra seyirden men cezası da verilecek.Müsabaka seyir men cezası alanlar, ceza süresi boyunca diğer branşlardaki spor müsabakalarını da bu süre içinde spor alanlarında izleyemeyecek. Bu cezayı alanlar, takımının müsabakasının olduğu gün, mazeretini beyan ettiği haller hariç, müsabakanın başlangıcı, devre

arası ve bitiminde herhangi bir karakola başvurmak zorunda olacak, takımının yurt dışı maçından 5 gün önce pasaportunu karakola teslim edecek.Seyirden men cezası alanların, yasağa rağmen spor alanlarına girmesine yardımcı olan kulüp yetkilisi ve görevlilerine hapis cezasının yanı sıra seyirden men cezası verilecek."

Ömür boyu müsabakaları spor alanlarından seyirden men cezası alan veya kulüpleri şike veya teşvik primi sebebiyle cezalandırılan kulüp başkan ve yöneticilerinin de bu görevinin, kendiliğinden sona ereceğini söyleyen Egemenoğlu, Ayrıca bu kişilerin, spor kulüplerine veya federasyonlarına üye olma, seçme ve seçilme haklarını kaybetmiş olacağını sözlerine ekledi.

Karaborsa bilet satışının engellenmesi maksadıyla usulsüz bilet satışına para cezasının yanı sıra 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verileceğini ifade eden Avukat Yunus Egemenoğlu, "Spor müsabakalarını canlı olarak yayınlayan yayın kuruluşu ile diğer yazılı, işitsel veya görsel yayın kuruluşlarının, kanunun amacına aykırı nitelikteki afiş, pankart, söz, fiil ve davranışları yayınlamaları yasaklanacak. Kulüp onursal başkanları, yöneticileri, idari veya teknik personeli ile sporcular, kulüp yöneticileri

arasından seçilecek taraftarlardan sorumlu temsilci ve taraftar dernekleri yöneticileri, taraftarları şiddet ve düzensizliğe teşvik edecek, kışkırtacak, hakemleri, rakiplerini veya taraftarlarını tahrik edecek veya aşağılayacak şekilde beyan veya demeçlerine de adli para cezası ve seyirden men cezaları verilebilecek. Şike ve teşvik primi suçlarında, 5 yıldan 12 yıla hapis cezası verilecek. Bu ceza, paraya çevrilemeyecek nitelikte olacak" dedi.

Kavga ve şiddet olaylarına karışanlara, adli para cezasından hapis cezasına kadar çeşitli cezalar getirileceğini kaydeden Egemenoğlu, hakemler, gözlemciler ve temsilcilere karşı işlenen suçlar açısından, kamu görevlilerine ilişkin hükümler uygulanacağını söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler