78-79 şampiyonundan tüyolar

Necdet Ergün, 1954 Sivas doğumlu. Futbola Anadolu Üsküdar 1908 Spor Kulübü’nde başladı. Boluspor’da profesyonel oldu ve oynadığı futbolla dikkatleri çekti. Trabzonspor’a transfer olarak, takımın efsane kadrosu içinde yer aldı.Trabzonspor’un şampiyonluklar

78-79 şampiyonundan tüyolar

Necdet Ergün, 1954 Sivas doğumlu. Futbola Anadolu Üsküdar 1908 Spor Kulübü’nde başladı. Boluspor’da profesyonel oldu ve oynadığı futbolla dikkatleri çekti. Trabzonspor’a transfer olarak, takımın efsane kadrosu içinde yer aldı.

Trabzonspor’un şampiyonluklara ambargo koyduğu dönemlerde uzun bir süre takip edilerek Boluspor’dan Karadeniz’in Bordo Mavili takımına transfer edilen Necdet Ergün, daha sonra Milli Takım’ın ve Türk futbolunun yıldız oyuncuları arasında yer aldı.1977-1978 futbol sezonunda transferi gerçekleşen genellikle sağ ve sol açık mevkilerinde görev yapan Necdet, Trabzonspor’da iki sezon forma giydi.

1979 yılında Beşiktaş’ a transfer oldu. Beşiktaş’ta da 1981/1982 ve 1985/1986 sezonlarında şampiyon kadro içinde yer aldı. 9 kez Milli formayı giyen Necdet Ergün, 1986 yılındaki şampiyonluk sonrası futbolu bıraktı.

Trabzonspor’da o dönem efsane sağ açıklardan Ali Kemal’ in alternatifi olarak kadroya katılan, sprinter yapısı, fuleli koşuları ve çabukluğuyla dikkat çeken Necdet, Karadeniz takımında forma giydiği maçlarda attığı enteresan ve birbirinden güzel gollerle dikkat çekmişti.

Şimdi TFF’de Ersun Yanal koordinatörlüğünde, ‘’Herkes İçin Futbol’’ projesinde alt kategoriler için futbolcu avcılığı yapıyor. Necdet Ergün’le oynadığı dönemi, yaşadığı şampiyonlukları, o dönemin futbol ortamını ve günümüz futbolu üzerine keyifli bir söyleşi yaptık…

 

ESKİLERDEN BAŞLAYALIM… FUTBOLA BAŞLAMANIZ NASIL OLDU?

Amatör kulüplerin ardından Üsküdar Anadolu, Boluspor, Trabzonspor ve Beşiktaş’ta oynadım. Benim elimden tutup Cerrahpaşa Spor Kulübü’ne götüren ve orada lisansımı çıkaran Bahri Abi vardı, Allah rahmet eylesin. Mahalle aralarında oynuyorduk daha önce. 15 yaşındaydım lisansım çıktığında.

YILDIZINIZ BOLUSPOR’DA PARLADI…

Boluspor’da iyi bir sezon geçirmiştim. Coşkun Özarı bir Galatasaray maçında beni izledi ve Milli Takım’a seçilmiştim. Ali Kemallerle falan orada oynuyorduk zaten. Hatta Fenerbahçe ile ön protokol gibi bir şey de yapmıştık. Galatasaray ve Beşiktaş da beni istiyordu.

FENERBAHÇE İLE ANLAŞTIĞINIZ HALDE TRABZONSPOR’A TRASFERİNİZ NASIL OLDU?

Trabzonspor şampiyon olmuştu. Anadolu’yu temsil ediyordu. Şampiyon olan takımda daha iyi işler yapacağımı düşündüm. Dediğim gibi, Milli Takım’a Trabzon 7-8 futbolcu geliyordu. Ben onlardan küçük olmama rağmen birlikte oynuyorduk. Kadir’le (Özcan) Milli Takım’da oda arkadaşıydık.

 

O DÖNEMLERDEKİ FUTBOLCU İLİŞKİLERİYLE BUGÜNÜ KIYASLAYABİLİR MİSİNİZ?

O dönem takım içinde olduğunuz için bir arkadaşlık, birliktelik vardı. Şimdi saha dışında arkadaşsanız bu saha içine olumlu yansıyor. O dönemde takımdaş olmak şampiyonluk yolunda önemli bir adımdı.

BİR FENER MAÇINDAYDI GALİBA… 1-1 BİTEN BİR MÜSABAKADA ATTIĞINIZ GOLLE ŞANSINIZ AÇILMIŞTI…

O bahsettiğiniz Fenerbahçe maçında deniz tarafındaki kaleye attığım golü unutmuyorum. Orta sahadan gelen topa 25-30 metreden vurmuştum ve müthiş bir gol olmuştu. 1-1 berabere bitmişti müsabaka.

BİR DE KOPERHAG GOLÜNÜZ VARDI…

Trabzonspor formasıyla Avrupa’da oynadığım tek maçtı. İlk maç Hüseyin Avni Aker Stadyumu’ndaydı ve 1-1 bitmişti. Golü ben atmıştım. Rövanşında ise iki ofsayt golüyle mağlup olmuştuk. Hatta havaalanında İsveçli hakemle de kavga etmiştik. Bir önceki yıl Liverpool’ u yenmiş ancak turu geçememişti Trabzonspor. Eğer Kopenhag’ı eleyebilseydik ki biri 5 diğeri 10 metre ofsayt olan iki gol yedik, ilk kez Avrupa kupalarında tur atlayacaktık.

 

HEM AHMET SUAT ÖZYAZICI HEM DE ÖZKAN SÜMER TEKNİK DİREKTÖRLÜĞÜNDE KADRODAYDINIZ. ONLAR HAKKINDA NELER SÖYLEYEBİLİRSİNİZ?

İkisinin de yeri ayrı. Benim transferimi Ahmet Suat Özyazıcı istemişti. Ali Kemal’ e alternatif olmam için. Bunu da sonradan öğrendim. Ahmet Suat Özyazıcı oyunu cin gibi okurdu. İyi futbolculuğundan geliyor olsa gerek bu özelliği. O’nun istediğini sahada yapınca hiçbir şeye karışmazdı. Özkan Sümer iyi bir çalıştırmacıydı. Yerine göre sert yerine göre şefkatliydi. Eskişehir’ e bir maça gitmiştik. Kupa maçıydı. İlk maçı 5-0 kazanmıştık. İyi oynuyorduk. Tek forvettim. Özgüvenim yerinde. Hava yağmurluydu. Bize sert girdiler. Buna rağmen rahat oynuyoruz. Nasıl olsa galip geleceğiz. Maçın sonunda berabere kaldık. Moraller fazla bozuk değil ama yine da yenemediğimiz için üzgünüz. Oteldeyiz. Özkan hoca ile karşılaştık. Gömleğimin yakalarını açık görünce ‘’Sineni değil, yüreğini aç’’ demişti bana. Özkan hocanın nüktedan bir kişiliği vardı.

ALİ KEMAL’İN ALTERNETİFİ OLARAK KADROYA ALINDIĞINIZI SÖYLEDİNİZ. ALİ KEMAL’İ KESMEK KOLAY OLMADI SANIRIZ?

7-8 maç birlikte oynamıştık Ali Kemal’le. Ali Kemal Türkiye’ye mal olmuş bir kişilikti.7-8 maçın ardından benim ayağımda bir sakatlık olmuştu ve yarım sezon oynayamamıştım. İkinci sezonumda Ali Kemal gidince Çaycı Ahmet sol açığa geçti. İyi de oynadık ve şampiyon olduk.

 

ŞAMPİYONLUK TURU NASILDI?

1978- 1979 sezonuydu. Son maçımız Ordusporlaydı. Ordu ile Trabzon arası 3-4 saat sürüyordu. Biz ancak 10 saatte gelebilmiştik. Her şehirde, her kasabada bizi durdular Dördüncü şampiyonluğumuzdu. Müthiş bir olaydı. Tüm Türkiye ayağa kalkmıştı.

O DÖNEM BİR DE REKOR KIRILMIŞTI…

Şampiyon olduğumuz o sezon Şenol Güneş kalesinde sadece 7 gol görerek bir rekora imza atmıştı. Bilindiği gibi hala kırılamadı o rekor. Şenol Güneş iyi bir kaleciydi. Arkadan takımı iyi yönlendirirdi. İyi bir teknik adam olacağı o dönemden belliydi. Ta ileri uçtaki bana bile bağırırdı.

SONRA BEŞİKTAŞ’A GİTTİNİZ. ALİ KEMAL’LE BİRLİKTE ORADA BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİNİZ TÜRKİYE’DE…

Evet Türkiye’de ikili forvet oynayan ilk iki isim bizdik. Trabzonspor’a beni o’nun alternatifi olarak almışlardı ancak Beşiktaş’ta birlikte birlikte oynamak nasipmiş. Beşiktaş’ ta da iyi bir arkadaşlık ortamı vardı. Daha doğrusu ben, Serdar, Ali Kemal ve Mehmet Ekşi birlikteydik Beşiktaş’ta. Takımın üçte biriydik.15 yıl aradan sonra şampiyon yaptık Beşiktaş’ı.

TRABZON’A DAİR ÖZLEMLERİNİZ VAR MI?

Boztepe’ de ızgara yapardık. Onu çok özledim. Özellikle Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe’yi yenince oraya çıkardık kafileyle. Sevgi, saygı, insanlık, ukalalık olacak herhalde ama karşılıklıdır bu değerler.

ŞİMDİ TFF’DE GÖREVLİSİNİZ. NELER YAPIYORSUNUZ?

‘Herkes İçin Futbol’ projeniz var. Oyuncu izliyoruz. Belli bir yaş grubumuz yok. 14 Yaş Milli Takımı bizim izlediğimiz oyunculardan seçiliyor. Ersun Yanal’ın koordinatörlüğünde çalışıyoruz.

‘’ TÜRKİYE’DE FUTBOLCU YETİŞMİYOR’’ KLİŞESİNE KATILIYOR MUSUNUZ?

Şehirleşme artınca arsalar kayboldu. Biz 7-8 saat futbol oynuyorduk günde. Futbolcu olduk. Şimdi idmanlarda, halı sahalarda bir saat futbol oynayarak futbolcu olunmaz.

TRABZONSPOR’UN SPORTİF BAŞARISINI NASIL GÖRÜYORSUNUZ?

Beklediğimden daha iyi bir performans var. Zor geçiyor. Sıkışan maçları açmak için 1-2 oyuncunun öne çıkması gerekiyor. Yıldızlaşan oyuncu öne çıkmazsa zor. Umut’ un yanında iyi bir oyuncu olsun isterdim. Bu bahsettiğim zor maçlarda Jaja, Alanzinho ya da Engin gibi oyuncular starlaşırlarsa şampiyonluk gelir. Sıkışan üç maç berabere biterse iş zorlaşır.

BİZİM SORMADIĞIMIZ, SİZİN EKLEMEK İSTEDİĞİNİZ BİR ŞEY VAR MI?

Dostluklarımız hep devam etmiştir Trabzon halkıyla. Gönlümüz Trabzonspor’dan yana. İnşallah şampiyon olur bu sezon...

Kaynak: Trabzonspor Dergisi

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor