Yerel seçim olsa hangi parti kaç oy alır?

ORC'nin “Türkiye Siyasi Gündem Araştırması”na göre bugün yerel seçim olsa AK Parti yüzde 44.9 ile birinci parti olacak. AK Parti’yi yüzde 30.8’ile CHP, yüzde 14.3 ile MHP ve yüzde 5.7 ile BDP izleyecek.Objective Research Center’in (ORC) “Türkiye Siyasi Gü

Yerel seçim olsa hangi parti kaç oy alır?

ORC'nin “Türkiye Siyasi Gündem Araştırması”na göre bugün yerel seçim olsa AK Parti yüzde 44.9 ile birinci parti olacak. AK Parti’yi yüzde 30.8’ile CHP, yüzde 14.3 ile MHP ve yüzde 5.7 ile BDP izleyecek.

Objective Research Center’in (ORC) “Türkiye Siyasi Gündem Araştırması” tamamlandı. 35 il merkezinde farklı sosyo-ekonomik ve sosyodemografik gruba mensup kişilerden, yaş cinsiyet ve eğitim kotalarına göre tesadüfi yöntemle seçilmiş 5 bin 160 kişi ile görüşülerek gerçekleştirilen araştırma Türkiye’nin en önemli meselesinin “terör sorunu” olduğunu ortaya koydu.
 
Araştırmaya katılanların yüzde 17.5’lik kesimi “Size göre Türkiye’nin en önemli problemi nedir?” sorusuna “terör sorunu” yanıtı verirken, yüzde 16.1’lik kesim ise işsizliği Türkiye’nin en büyük sorunu olarak gördüğünü kaydetti. Araştırmaya katılan vatandaşların yüzde 14.5’i “ekonomik sıkıntıları”, yüzde 8.3’ü de “kötü yönetimi” en büyük sıkıntı olarak gördüklerini belirtti.
 
'HÜKÜMET TERÖRLE MÜCADELEDE BAŞARISIZ'
 
Araştırma, hükümetin halkın gözünde terörle mücadele konusunda genel olarak başarısız olduğunu da ortaya koydu. “Hükümeti terörle mücadele konusunda genel olarak başarılı buluyor musunuz?” sorusuna vatandaşların yüzde 42.7’si “evet”, yüzde 46.4’ü ise “hayır” karşılığını verirken yüzde 10.9’luk kesim ise bu soru karşısında fikir belirtmedi.
 
VATANDAŞ YENİ ANAYASA İSTİYOR
 
Yeni anayasa çalışmaları konusunda da nabız yoklayan araştırma, Türkiye Cumhuriyeti’nin mevcut anayasasından vatandaşların memnun olmadığı ortaya çıktı. Mevcut anayasadan memnun olunup olunmadığı sorusu karşısında araştırmaya katılan vatandaşların yüzde 55.9’u “memnun olmadığını”, yüzde 28.6’sı ise “memnun olduğunu” ifade etti. Yüzde 15.5’li kesim ise anayasa konusunda fikir belirtmedi.
 
Mevcut anayasadan memnun olmadığını söyleyenlere araştırmada “Mevcut TBMM tarafından yeni bir anayasa yapılmasını destekliyor musunuz?” sorusu da yöneltildi. Bu soruya vatandaşların yüzde 52.1’i “evet destekliyorum”, yüzde 47,9’u ise “hayır desteklemiyorum” cevabını verdi.
 
VATANDAŞ BU DÖNEMDE YENİ ANAYASA ÇIKMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYOR
 
Yeni anayasa isteyen vatandaşlar TBMM’de bu dönemde yeni anayasa çalışmalarının tamamlanarak, kabul edileceği konusunda genel olarak karamsar. “TBMM’nin bu dönemki yapısı içerisinde yeni anayasa çalışmalarının tamamlanarak, kabul edileceğini düşünüyor musunuz?” sorusuna yanıt arayan araştırmada, ankete katılanların yüzde 40,5’i “evet düşünüyorum”, yüzde 42,1’i “hayır düşünmüyorum” dedi, yüzde 17,4’ü ise fikir belirtmedi.
 
CUMHURBAŞKANLIĞI EN ÇOK GÜVENİLEN KURUM
 
Vatandaşlar en çok güvendiği kurumun Cumhurbaşkanlığı, en az güvendiği kurumun ise YÖK olduğunu belirleyen araştırmaya göre vatandaşlar, Cumhurbaşkanlığı ile birlikte TSK, TBMM ve Polis Teşkilatına da güven duyuyor.
 
YÖK’ün yanı sıra Hükümet, Diyanet, mahkemeler ve sivil toplum kuruluşlarına güven ise göreceli olarak düşük. Araştırmaya katılan vatandaşlardan Cumhurbaşkanlığına güvenenlerin oranı yüzde 75,8. Cumhurbaşkanlığını yüzde 67.1 ile TSK, yüzde 63 ile TBMM, yüzde 59.5 ile de Polis Teşkilatı izliyor.
 
HÜKÜMETE GÜVEN AZ
 
Vatandaşların sadece yüzde 45.9’u hükümete güven duyduğunu belirtirken, sivil toplum kuruluşlarını güvenli kurumlar arasında görenlerin oranı ise yüzde 44 olarak gerçekleşti. Listenin son üç sırasında 37.4 ile mahkemeler, yüzde 35.8 ile Diyanet ve yüzde 29.3 ile de YÖK yer aldı.
 
BUGÜN YEREL SEÇİM OLSA
 
Araştırma yerel seçim olsa hangi partinin ne kadar oy alacağını da araştırdı. Buna göre bugün yerel seçim olsa AK Parti yüzde 44.9 ile birinci parti olacak. AK Parti’yi yüzde 30.8’ile CHP, yüzde 14.3 ile MHP ve yüzde 5.7 ile BDP izleyecek. Yerel seçimlerde diğer siyasi partilerin oranı ise yüzde 4.3’te kalacak. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset