Türkiye'nin cazibe merkezi kentleri belirlenecek

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'nin yeni cazibe merkezlerini planlamak için düğmeye bastı. Makro ölçekte yapılacak planlama ile yeni şehirler, limanlar ve cazibe merkezleri kurulacak, Türkiye'nin coğrafi bilgileri, kıyı yapıları, nüfus dağılımı, s

Türkiye'nin cazibe merkezi kentleri belirlenecek

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'nin yeni cazibe merkezlerini planlamak için düğmeye bastı. Makro ölçekte yapılacak planlama ile yeni şehirler, limanlar ve cazibe merkezleri kurulacak, Türkiye'nin coğrafi bilgileri, kıyı yapıları, nüfus dağılımı, sanayi ve ticari yatırımları, tarım arazileri başta olmak üzere tüm yer üstü zenginlikleri bir sistem üzerinde toplanacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, yeni planın nüfusun doğru dağılımından, yeni yolların nereye yapılmasına kadar çok geniş yelpazede devlet için stratejik bir temel kaynak olacağını ifade etti.

Kahraman, stratejik mekânsal planlama ile alternatif şehirler kurulacağını belirterek, “Ayrıca Türkiye'nin gelişimine paralel olarak ortaya çıkacak kara ve tren yollarının hangi güzergâhlardan geçmesi gerektiği belirlenecek. Planlamanın bir önemli özelliği de Türkiye'nin yeniden ele alınacak kıyı imarı ile bazı sahil şehirlerine yeni ve efektif limanlar kurulacak olması. Böylece deniz taşımacılığında yeni bir dönem başlayacak” diye konuştu.

Şehirlerarasındaki sanayi akımları işgücü ve mal akımlarını inceleyerek birtakım bölgesel çekim merkezleri odak noktaları oluşturmayı hedeflediklerini dile getiren Kahraman şunları söyledi:

 “Doğu'da birtakım cazibe merkezleri oluşacak. Mesela  Erzurum, Diyarbakır, Van cazibe merkezleri. Buralara biraz daha ilave fonksiyonlar getirilecek. Bu çok ciddi ve derin analizlerle ortaya çıkacak. Kalkınma Bakanlığı'nın cazibe merkezleri projesiyle bütünleşecek. İkisinin de başında Başbakan olacak ve pek çok bakanın olacağı kurul oluşturulacak.

Mesela çok önemli kamu yatırımları var. Hızlı trenler, yollar, otoyollar, limanlar var. Bunlarla eşgüdüm içinde yerlerinin tespitinde sanayi alanlarının yeni yatırım alanlarının tespitinde kolaylık ve yön gösterecek bir strateji planı olacak. Adı Stratejik Mekânsal Planlama olacak.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset