"Türkiye tarihi bir göreve imza attı"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "2011 yılında 500 civarında Filipinli’yi Libya’dan tahliye etmek bizim için tarihi bir görevdi" dedi.Resmi temaslarda bulunmak üzere Filipinler’e gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino ile basın

"Türkiye tarihi bir göreve imza attı"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "2011 yılında 500 civarında Filipinli’yi Libya’dan tahliye etmek bizim için tarihi bir görevdi" dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Filipinler’e gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino ile basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, basın toplantısında yaptığı konuşmada iki ülke ilişkilerini ele aldıklarını dile getirerek, “Filipinleri ziyaret eden ilk başbakan olmak benim için bir onurdur. Bugün sayın başkan ile yerel ve uluslararası meseleleri ele aldık. Neredeyse her konuya aynı perspektiften bakmamız ve hem fikir olmamız çok umut verici. İkili ilişkiler, bölgesel ve uluslararası meseleleri tartıştık. İkili ilişkiler konusunda şunu söyleyeyim; şimdiye kadar iyi bir ilişkimiz var. Fakat ilişkimizi geliştirmenin zamanı geldi. Sadece iyi ilişkilere sahip olarak değil; özellikle ekonomik anlamda, global ekonominin yükselen 2 önemli gücü olarak stratejik ortaklığa sahip olarak. Bu yüzden daha fazla üst düzey ziyaretlerde bulunmaya karar verdik. Ben de sayın başkanı ülkemize davet ettim ve bu davetimi basın önünde hem cumhurbaşkanımız Erdoğan hem de ülkem adına tekrar dile getirmek istiyorum. Sayın başkan şimdiye kadar Türkiye’yi ziyaret edememiş. İlk tercihimiz onu Türkiye’de görmek oldu. Bizim için büyük bir onur olur. Aynı zamanda mümkün olduğunca çabuk bir biçimde ortak ekonomik komisyon kurmaya kara verdik” dedi.

“COĞRAFİ UZAKLIĞI ÇÖZMEK İÇİN HAVA TAŞIMACILIĞINI GELİŞTİRMEYE ÇALIŞACAĞIZ”

İki ülke ilişkilerini daha da geliştirmek için hava taşımacılığına daha çok önem vereceklerini kaydeden Davutoğlu, “Coğrafi mesafeye rağmen ilişkilerimizi geliştirmeye de karar verdik. Bugün hava servisi anlaşmasını imzaladıktan sonra, coğrafi mesafe uzaklığını çözebilmek için hava taşımacılığımızı geliştirmeye çalışacağız. THY Manila’ya her gün uçmak istiyor. 2 havayolu şirketinin ve ülkenin yapacağı iyi bir işbirliği ile 2 ülke de kazan-kazan durumunda olacak. Aynı şekilde kritik öneme sahip turizm ve ticaret gibi sektörlerde de ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz. Şu an 2 ülke arasındaki ticaret hacmi 300-350 milyon dolar civarında. Mümkün olduğunca hızlı bir biçimde bunun 1 milyar dolara çıkmasını istiyoruz. Bu sebeple tüm anlaşmaları tamamladık ve ortak ekonomi komisyonu kurma kararı aldık. Bölgesel konularda ise, özellikle insani konularda Türkiye ve Filipinler arasında iyi bir işbirliği ve dayanışma var” dedi.

“2011 YILINDA 500 CİVARINDA FİLİPİNLİ’Yİ LİBYA’DAN TAHLİYE ETMEK BİZİM İÇİN TARİHİ BİR GÖREVDİ”

Konuşmasında Filipinlerde yaşanan felakete de değinen Davutoğlu, “2011 yılında 500 civarında Filipinli’yi Libya’dan tahliye etmek bizim için tarihi bir görevdi. Tayfun felaketi sırasında Manila’ya ilk inen uçak, içinde başbakan yardımcımızın da olduğu Türk uçağıydı. Umarım bir daha bu tür felaketler yaşanmaz. Fakat eğer Filipinler herhangi bir felaketle karşı karşıya kalırsa Türkiye her zaman Filipinlerle omuz omuza hareket edecektir tıpkı Ortadoğu’da özellikle de Suriye’de yaşanan krizler gibi. Sayın devlet başkanı ve ekibini Suriye’de yaşananlar konusunda bilgilendirdim. Çünkü orada yaşananlar insanlık trajedisi ve 2 milyon mülteci şu anda Türkiye’de yaşıyor. 1 buçuk milyon insan son 3 yılda rejimin saldırılarından kaçmak zorunda kaldı ve 500 bin kişi son 3 ayda IŞİD’in saldırılarından etkilendi. Bu yüzden Türkiye olarak biz komşu ülkelerle istikrar ve barışı temel olarak ele alacaktır ve Türkiye’nin komşu ülkeleriyle olan deneyimlerini Filipinlerle paylaşacağız” dedi.

“FİLİPİNLERİ PARTNERİMİZ VE STRATEJİK DOSTUMUZ OLARAK GÖRÜYORUZ”

Filipinlerle her zaman dostane ilişkiler yürüttüklerini kaydeden Davutoğlu, “Aynı zamanda sayın devlet başkanına Güneydoğu Asya’da yaşanan son gelişmeleri bizimle paylaştığı için de teşekkür ederim. Filipinler Güneydoğu Asya Milletleri Birliği (ASEAN) ile işbirliği anlaşması imzaladı ve bizde Filipinlerin Asya bölgesindeki deneyimlerinden fayda sağlamak isteriz. Biz Filipinleri partnerimiz ve stratejik dostumuz olarak görüyoruz. Gelecek yıl Türkiye G-20 başkanı olacak. Gelişen 2 ülke olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu bağlamda anlaşmalarımız sürecek. Filipinleri son yıllarda yükselen ekonomilerinden dolayı tebrik ediyorum. Filipinlerin başarısı bizim başarımızdır. Bu ziyaretin sayın devlet başkanı ile aramızda yeni bir sayfa açmasını umut ediyorum. Sizlere her zaman katkıda bulunacağız. Türkiye her zaman Filipinlerle olacaktır ve gelecekte sizlerle daha gelişmiş ilişkiler içerisinde olmak arzumuzdur” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset