Türkiye'den Alınacak Dersler Var

 Türklerin orduya büyük saygı duyduğunu ancak ordunun siyasete karışmasını istemediğini yazan dergi, AKP'nin de kazandığı zafere rağmen dikkatli olması gerektiğini kaydetti.Son sayısında 22 Temmuz seçimlerini iki ayrı haberde değerlendiren Economist dergi

Türkiye'den Alınacak Dersler Var

 Türklerin orduya büyük saygı duyduğunu ancak ordunun siyasete karışmasını istemediğini yazan dergi, AKP'nin de kazandığı zafere rağmen dikkatli olması gerektiğini kaydetti.

Son sayısında 22 Temmuz seçimlerini iki ayrı haberde değerlendiren Economist dergisi, "İslam ve Demokrasi: Türkiye'den Alınan Dersler" başlıklı haberde, kurallara uyan İslami partilerin, seçimi kazanmalarına izin verilmesi gerektiğini yazdı.

Haberde, AKP'nin 22 Temmuz'da elde ettiği başarının, siyasi kavgalardan askerin müdahale tehditlerine, Kuzey Irak'a operasyon konuşmalarından milliyetçiliğin yükselmesine, Avrupa ve Amerika ile ilişkilerde cesaretinin kırılmasına kadar her açıdan mükemmel bir sonuç olduğu yorumu yapıldı.

"TÜRKLER ORDUYA SAYGI DURUYOR AMA SİYASETE MÜDAHALE İSTEMİYOR"

Türklerin hala ordusuna saygı duyduğu ancak çoğunun ordunun siyasete müdahale etmesine karşı çıktığı görüşüne yer verilen yazıda, pek çok Türk seçmenin Türban yasağının kaldırılmasına taraftar olabileceği ancak laiklik karşısında daha radikal adımlar atılmasına karşı isteksiz olduğu vurgulandı.
"Daha geniş bir Müslüman dünyasının Türkiye'den alabileceği derseler var mı sorusuna" verilecek yanıtın "evet" olduğu ifade edilen haberde, ancak bu konuya dikkatli yaklaşılması gerektiği kaydedildi.

TÜRKİYE, İRAN, CEZAYİR KARŞILAŞTIRMASI

Haberde, Türkiye'nin "müstesna" bir tarihi olduğu, ve "demokrasiye giden engebeli yolunun" önce bir imparatorluğun kurulması, ardından hilafetin alınması, dünya savaşında kaybeden tarafın yanında çarpışması, hilafeti kaldırması ve "İslam'ı acımasızca kıyıya iten bir çağdaş bir lideri otokratik yönetiminden" geçtiği kaydedildi. Haberde, daha sonra dizginlerin verilebileceği ılımlı görülen İslamcı bir parti için yarım yüzyıl beklendiği ifade edildi.

1920'lerde İran'da Rıza Şah'ın, Atatürk'ün laik reformlarını örnek aldığı ancak buna karşı çıkan İranlıların Humeyni Devrimi'ne gittiği belirtilen haberde, 1992'de Cezayir'de yaşanan ve 200 bir kişinin ölümüne nede olan olaylar da hatırlatıldı.
Haberde, Erdoğan'ın bir kez demokrasi için "hedefe ulaşınca inebileceğiniz tren" dediği ancak şu anda kendisinin ve partisinin, demokrasinin ne anlama geldiğini anlamış gibi göründüğü ifade edildi.

"ERDOĞAN DİKKATLİ OLMALI"

Dergide "Zaferin sorumluluğu" başlığıyla yayınlanan ikinci haberde de Erdoğan taraftarlarının bile başarının boyutu karşısında şaşırdığı değerlendirmesi yapıldı. Haberde, 22 Temmuz seçimlerine katılım oranının yüzde 85 olduğu ve pek çok Türkün plajlardaki tatillerini kısa keserek oy vermeye geldiği belirtildi.

Erdoğan'ın başarısının yeni siyasi harita ile daha iyi göründüğü kaydedilen haberde, Kürt kökenli vatandaşların çoğunlukta olduğu yedi il de dahil olmak üzere 81 ilin tamamına yakınının, AKP'nin rengi olan sarıya boyandığı ifade edildi. Haberde, meclisteki kadın temsilinin ikiye katlanarak 50'ye çıktığı ve bunun şimdiye kadarki en yüksek sayı olduğuna da dikkat çekildi.

Haberde, bu zafere rağmen Erdoğan'ın dikkatli davranması gerektiği, CHP lideri Deniz Baykal'ın istifa çağrılarını geri çevirdiği ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı adayı olması halinde konumunu koruyacak gibi göründüğü kaydedildi.

Bu durumda Erdoğan'ın destek için MHP ya da çoğu Kürt kökenli bağımsız adaylara gitmesi gerekeceği ifade edilen haberde, MHP'nin sınır ötesi operasyon için baskı kurabileceği değerlendirmesi yapıldı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset