Türkiye bu testten sağlam çıkacak

Maliye Bakanı Şimşek, "Son dönemde ortaya çıkan olaylar, bu şiddet ve bunun dünyaya yansımalarını da biz yöneteceğiz. Türkiye, bu stres testinden sağlam bir şekilde çıkacak" dedi.  "Son dönemde ortaya çıkan toplumsal olaylar, bu şiddet ve bunun dünyaya ya

Türkiye bu testten sağlam çıkacak
Maliye Bakanı Şimşek, "Son dönemde ortaya çıkan olaylar, bu şiddet ve bunun dünyaya yansımalarını da biz yöneteceğiz. Türkiye, bu stres testinden sağlam bir şekilde çıkacak" dedi.
 
 
"Son dönemde ortaya çıkan toplumsal olaylar, bu şiddet ve bunun dünyaya yansımalarını da biz yöneteceğiz. Türkiye, bu stres testinden sağlam bir şekilde çıkacak" dedi.
 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CNBC-e'de katıldığı programda soruları yanıtladı.
 
Taksim Gezi Parkı'ndaki olayların Türkiye ekonomisine olabilecek etkisinin sorulması üzerine Şimşek, çok ciddi bir dezenformasyon faaliyetinin yürütüldüğünü, bunun da Türkiye'nin algısını olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
 
Türkiye'den para çıkışının olduğu iddialarına ilişkin de Şimşek, bunun Türkiye ile ilgili olmadığını, gelişmekte olan ülkelerden çıkışın zaten bir süredir başladığını ifade etti. Şimşek, "Geçen haftaya bakarsak, Borsa'dan çıkış çok sınırlı, net olarak, alan da var satan da. Bono tahvil piyasasından çıkan, yok denecek kadar sınırlı. Para piyasasında çok kısa vadeli duran, Türkiye'de bulunan bir miktar para çıktı ki bu sabah Merkez Bankası Başkanımız da bundan bahsetti" diye konuştu.
 
Bakan Şimşek, bu olaylar nedeniyle reel ekonomide bir bozulma olmadığını da söyledi.
 
Faiz lobileri
 
Şimşek, faiz lobilerinin sorulması üzerine de istikrarsızlıktan nemalanan bir kesimin olduğunu söyledi. 
 
Faiz lobisi denilince aklına daha çok spekülatörlerin geldiğini dile getiren Şimşek, "Bu tür sisli havalardan en çok nemalanan kesimler var. İşin bir boyutu bu. İşin bir de bu tür durumlar oluşursa nemalanacak, istihdamla, yatırımla ilgisi olmayan bir kesim de var" dedi. 
 
Bakan Şimşek, 10 yılda yakalanan başarı ile faiz ödemelerinin önemli oranda düştüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti: 
 
"Türkiye'de bu anlamda çok büyük bir değişim oldu. Faizden nemalanan bir kesim var ve faizlerin düşmesiyle, bu anlamda eski günlere özlem duyan var mı yok mu o sosyolojik bir şeydir ama muhtemelen vardır. Faiz lobisi dediğiniz zaman aklıma bu iki unsur gelebilir. Ben şuna inanıyorum, Türkiye'ye yönelik çok ciddi bir dezenformasyon kampanyası var. Türkiye'deki durumu olduğundan çok daha büyük göstermeye çalışan, Türkiye'nin hukuk devleti olma yolunda, demokratikleşme yolundaki çabalarını bir kenara bırakan, Türkiye'yi olmadık yerlerle karşılaştırma çabası olan kesimler var. Bu çabaların sonucunda nemalanacak kaynaklar da var. Ancak biz olaya şöyle bakıyoruz; Temellerimizi sağlam tutalım, evimizi düzene koymaya devam edelim. Bu tür şoklara karşı Türkiye ekonomisi zaten dirençli. Ben inanıyorum ki bu son dönemde ortaya çıkan toplumsal olaylar, bu şiddet ve bunun dünyaya yansımalarını da biz yöneteceğiz. Bu da bir stres testi Türkiye için ve Türkiye, bu stres testinden sağlam bir şekilde çıkacak. Hem demokrasisi güçlenecek hem de ekonomisinin temelleri zaten sağlam." 
 
Bu olaylar algı anlamında bir darbedir
 
Bu olayların algı anlamında Türkiye'ye bir darbe olduğunu belirten Şimşek, "Kasıtlı bir şekilde, dışarıda bu kampanya yürütülmektedir. Ben dün akşam CNN İnternational'a bakıyorum, diyor ki 'Polis, göstericilere saldırdı'. CNN Türk'e bakıyorum, orada da 'Göstericiler polise saldırıyor' diyor. Benim de ekrandan gördüğüm şey, polis çekilmiş AKM önüne, göstericiler saldırıyor. Yani ciddi bir dezenformasyon çabası var" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler