"Türkiye AB yolunda devam etmeli"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Financial Times ile yaptığı mülakatta Türkiye’nin ‘AB yolunda’ olmaya devam etmesi gerektiğini söyledi. Gazete, Gül’ün başbakan olmayı dışlamadığını belirtirken, bu yöndeki soruya, “Daha çok erken. Bu görevde hâlâ iki yılım var

"Türkiye AB yolunda devam etmeli"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Financial Times ile yaptığı mülakatta Türkiye’nin ‘AB yolunda’ olmaya devam etmesi gerektiğini söyledi. Gazete, Gül’ün başbakan olmayı dışlamadığını belirtirken, bu yöndeki soruya, “Daha çok erken. Bu görevde hâlâ iki yılım var” yanıtını verdiğini yazdı

İngiliz Financial Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı mülakatın bir bölümünü daha yayımladı. Gazete, AB süreci, yeni anayasa, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile  Gül arasındaki söylem farkı gibi konuların gündeme geldiği mülakat sırasında Gül’ün Türkiye’yi “AB yolunda kalmaya” çağırdığına dikkat çekti.
Gazete, Gül için “Ülkenin sıkıntılı AB hedefini, son 10 yılın başarısının nedeni olarak belirledi ve ülkenin başbakanının yaklaşımına net bir tezat oluşturarak Ankara’yı (AB’ye) katılma çabalarını katlamaya çağırdı” diye yazdı. Haberde, Batı’dan çok Ortadoğu ile bağları vurguladığı belirtilen Erdoğan’ın idam cezasının yeniden getirilmesini önerdiğine dikkat çekilerek “Böyle bir adımın Ankara’nın AB’nin hedefine son vereceği” de kaydedildi.

‘REFORMLAR SÜRMELİ’
Abdullah Gül’ün ise, Brüksel’deki müzakerelerdeki sıkıntılara rağmen Türkiye’nin AB’ye katılma çabalarının son 10 yılda sağlanan siyasi istikrar ve ekonomik büyümenin başlıca nedeninin olduğunu söylediğine işaret edildiği haberde Gül’ün  “Son 10 yılda onaylanan reformların tümüne bakarsanız eğer AB’nin müktesebatının bir uyarlamasıdır. Burada durmamalıyız. Yeterli değil... reformları güçlü biçimde sürdürmeliyiz” sözlerine de yer verildi.

‘SÖYLEMİ FARKLI’
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Ak Parti’yi oluşturduklarını vurgulayan Gül, “Onun söylemi benimkinden farklı” dedi. Gül “Ben Cumhurbaşkanı olarak bir politikacı değilim. Temsil ediyorum veya tabloya daha geniş bir perspektiften bakıyorum ve herkesi kucaklıyorum... (ama) inanmadığım bir şeyi söylemem” ifadelerini de kullandı.

‘MUHALEFET LAZIM’
Gazete, Gül’ün, Erdoğan’ın söylemlerine “tezatı daha da vurgulayan” başka ifadeleri ile de demokratik denetim ve dengelerin işlemesi için Türkiye’nin güçlü bir muhalefete ihtiyacının olduğunu söylediğine dikkat çekerken, Gül’ün “daha ileri bir tarihte Başbakan olmayı dışlamadığını” belirterek, “(Gül)Başbakanlık konusunun sorulması üzerine ‘Daha çok erken. Bu görevde hâlâ iki yılım var’ dedi” diye yazdı.

‘ÖNEMLİ OYUNCU RUSYA’
Gül, Suriye’deki savaşının reel politikaya daha fazla odaklanmasını önerdiği söyleşi sırasında “Burada en önemli oyuncu Rusya’dır” dedi ve Rusları angaje etmek için onların mevcut pozisyonlarını değiştirmesine olanak sağlayacak, itibarlarını kurtaran bir girişimin bulunması gereğine vurgu yaptı.

‘ORTAK BİR MUTABAKAT’
Financial Times, başkanlık meselesine ilişkin olarak da “Erdoğan, icra yetkileri olan bir cumhurbaşkanlığının tesisini, yeni anayasa çabasının odağı haline getirirken Gül, en önemlisinin yeni anayasa konusunda  anlaşmanın konsensüs ile sağlanması olduğunu savunuyor. ‘Yeni bir anayasanın olması önemli. Ortak bir mutakabata dayanmalıdır’ diyor” ifadelerini kullandı.


‘İdam’ sessizliği
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün Kosova Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Avni Spahiu’yu kabul etti. Çankaya Köşkü’ndeki kabulde, Büyükelçi Spahiu, Gül’e güven mektubunu sundu. Spahiu’nun büyükelçilik çalışanlarını Gül’e takdiminin ardından fotoğraf çektirildi. Gül, fotoğraf çekimi sırasında büyükelçiye, gazetecilerin bulunduğu bölümün kalabalık olmasını işaret ederek, “Bana soru sormak istiyorlar” dedi. Gül’ün, soru almak istememesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasıyla gündeme gelen idam cezasının yeniden getirilmesi tartışmaları konusunda sessiz kalmayı tercih ettiği yorumlarına neden oldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler