Trabzonlu "Akil"den çözüm süreci yorumu!

Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Başkanı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şevki Hakyemez, "Çözüm süreci başlamasaydı Suriye sürecinde de Gezi Parkı olaylarında da çok daha farklı durumlar olabilirdi" dedi.Kent

Trabzonlu "Akil"den çözüm süreci yorumu!

Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Başkanı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şevki Hakyemez, "Çözüm süreci başlamasaydı Suriye sürecinde de Gezi Parkı olaylarında da çok daha farklı durumlar olabilirdi" dedi.

Kentteki ziyaretleri kapsamında KTÜ'ye gelen Trabzon Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Dulkadiroğlu ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, Hakyemez'i de ziyaret etti.

Hakyemez, Karadeniz'in bütün illerini dolaştıklarını kaydederek, "Kafamda bazı düşünceler vardı ve şunu görmek beni memnun etti. Benim düşündüklerim, o bölgelerin hemen hemen hepsinde tespit edildi. Demek ki o, toplumdan soyut bir şekilde yaşamadığımızı gösteriyor" ifadesini kullandı.

Akil İnsanlar Heyeti olarak Karadeniz bölgesine yönelik raporda birçok konuyu belirttiklerini anlatan Hakyemez, "Mesela çok basit bir şey ama empati yapmanın gerekliliği çok önemli. Biz de empati yapmanın gerekliliğine vurgu yaptık ve bunu insanlar bizzat ifade etti. Bunu duymak çok önemli" diye konuştu.

Hakyemez, AK Parti'nin politikalarından eleştirdikleri de takdirle karşıladıkları da olduğunu ifade ederek,  şunları söyledi:

"AK Parti'nin politikalarında çözüm sürecini başlatmak cesaretli bir adımdı. Çözüm süreci başlamasaydı Suriye sürecinde de Gezi Parkı olaylarında da çok daha farklı durumlar olabilirdi. Türkiye'nin bütünlüğü açısından baktığınız zaman uzun vadede şunu söylememek lazım; 'keşke böyle bir süreci geçmişte başlatmış olsaydık.' Bence bu, bir fırsattır ve bu fırsatın da neticeye dönüştürülmesi lazım ama dikkatli gitmek lazım. Şu andaki hükümetin de zorluğu odur ama bu zorluğu bilerek o işin içine girdiler."

Sadece Doğu'nun, Güneydoğu'nun değil, Kadeniz'in, Akdeniz'in de endişelerinin dikkate alınması gerektiğine işaret eden Hakyemez, "Sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, toplum olarak bu süreci desteklememiz lazım. Kim ne yaparsa yapsın, bu, bir parti meselesi değil, bu, Türkiye'nin meselesidir. Cumhuriyet tarihi boyunca birikmiş sorunların sonucudur" dedi.

aa_picture_20130924_676965_high.jpg

Dulkadiroğlu ise açılımdan önce İstanbul'daki sivil toplum kuruluşlarıyla Diyarbakır'a gittiklerini anımsatarak, şöyle devam etti:

"Biz ülkede barış, huzur istiyoruz. Sık sık halkla bir araya geldik, empati yapmaya çalıştık. Biz şunu gördük; herkes bu ülkede huzur, barış, kardeşlik istiyor. Orada bir Trabzonluyu görmek onlara çok farklı geldi. Biz orada anneleri de ziyaret ettik. Bu, doğal gelişen bir olaydı. Ben bir Trabzonlu olarak, federasyon başkanı olarak o annelerle o anın duygusallığı içinde birkaç söz ettim. Annelerin gözyaşının farklı olmadığını gördük."

Empati yapmak gerektiğini anladıklarına dikkati çeken Dulkadiroğlu, "Bizim o bölgelere daha sık gitmemiz lazım. Daha sık oradaki insanlarla olmamız lazım. Karadenizlilere çok önemli görevler düşüyor. Benim görüşüm eğer bu ülkede barış olacaksa Karadenizli'nin mutlaka onayı gerekiyor. O insanlar da bunun farkında. Bizim Hakkari'ye 4-7 Ekim'de ziyaretimiz olacak. Belki bununla ilgili bize tavsiyeleriniz olabilir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset