Tolon'dan 'çuval' iddiası!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Ergenekon davasında çeşitli hapis cezalarına çarptırılan CHP Milletvekili Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve emekli Orgeneral Hurşit Tolon'a, cezaevinde bayram ziyaret

Tolon'dan 'çuval' iddiası!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Ergenekon davasında çeşitli hapis cezalarına çarptırılan CHP Milletvekili Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve emekli Orgeneral Hurşit Tolon'a, cezaevinde bayram ziyaretinde bulundu.

Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ne sabah saatlerinde gelen Tezcan, Balbay, Özkan, Başbuğ ve Tolon'u ziyaret ederek, bayramlarını kutladı. Tezcan'ın ziyareti yaklaşık 7 saat sürdü.

Cezaevi çıkışında gazetecilere açıklama yapan Tezcan, Balbay, Özkan, Başbuğ ve Tolon'la bayramlaştıklarını, sohbet ettiklerini ve 5 Ağustos'ta açıklanan kararı değerlendirdiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Özellikle Balbay ve Özkan'ın aldığı cezalara baktığımızda, 'kişisel verileri kaydetmek', 'devlete ilişkin bilgileri kaydetmek'ten ceza alıyorlar. Tuncay Özkan, aynı zamanda bu bilgiler nedeniyle, 'darbeye teşebbüs' suçundan müebbet ağır hapis cezası alıyor. Bunlar çok ağır cezalar. Beraat etmesi gereken sanıkların bu cezaları alması gerçekten vicdanları kanatan bir durum. Hem Balbay'la, hem Özkan'la konuştuğumuzda, örneğin 'kişilere ait bilgileri ele geçirmek' ya da 'devlete ait bilgileri ele geçirmek'ten ceza alan Mustafa Balbay, daha önce bunların tamamını kitaplarında yazmış. Yani tamamı gazetecilik faaliyeti. Gazetecilik faaliyetinden örgüt üyesiymiş gibi hüküm giymiş olmalarını kabul edemiyorlar. Kabul etmek mümkün değil. Siz gazetecisiniz. Sizin topladığınız, aldığınız, kayda geçirdiğiniz bilgilerin, sizin aleyhinize böyle bir suç delili olarak kullanılabilmesi mahkemenin mantığıyla baktığınızda gayet mümkün. Demokrasilerde bunu kabul etmek mümkün değil."

TOLON'DAN 'ÇUVAL' İDDİASI

Görüşmede Hurşit Tolon'un kendisine, "Bana sivil toplum örgütlerinin toplantılarına niye katıldığımı soruyorlar. Bundan dolayı ceza verdiler" ifadesini kullandığını aktaran Tezcan, Tolon'un dile getirdiği bir iddiayı da şu şekilde anlattı:

"Hurşit Tolon gözaltına alındığında 129 CD'ye el konuluyor evinde. Bunlardan 111'i iade ediliyor. Bunları çıkarttığınızda 18 CD'nin ellerinde olması gerek ama 21 CD var. 3 tane CD ilave edilmiş. Bu 3 CD, hiçbir arama tutanağında yok. Müebbet hapis cezasına çarptırıldığı bilgilerin bu CD'lerde ele geçtiği iddia ediliyor. Tolon, 'Bende bulmadıkları sahte CD ile beni müebbete mahkum ettiler' diyor. 'Bu, çuval geçirilmesine karşı ABD'de protesto edip Türkiye'ye dönmemin intikamıdır' diyor. 'Ben Türk askerine çuval geçirildiğinde ABD'deydim. Burada ilk tepkiyi gösteren ve geri dönen komutandım. Bunun bedelini, hesabını böyle sordular' diyor. 'Ben ayakta ölmeye ant içtim, diz çökerek ölmeyeceğim. Bu mahkemelere, bu adaletsizlikere diz çökmeyeceğim' diyor."

BAŞBUĞ'U DUYGULANDIRAN AN

Tezcan, İlker Başbuğ ile de görüştüğünü ve Başbuğ'un basında yer alan görüşlerini kendisine de aktardığını anlatarak, Başbuğ'un, "Ben, mahkeme kararıyla terör örgütüymüş gibi gösterilen Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komutanıydım. Beni oraya atayan başbakan ve cumhurbaşkanının kararıdır, bu siyasi iradedir. Dolayısıyla bu siyasi irade, eğer TSK'nın bütün genel komuta kademesi suç örgütüyse, o zaman bizi oraya atayanların, siyasi iradenin de siyasi sorumluluğu vardır. Eğer değilse, o zaman bunu engelleyecek düzenlemeyi yapmak o siyasi iradenin elindedir" ifadelerini kullandığını kaydetti.

İlker Başbuğ'un, kararın açıklandığı andaki bir anısını kendisiyle paylaştığını da belirten Tezcan, bu anıyı şöyle anlattı:

"Başbuğ kararı dinlerken, salondaki uzman çavuşlar yanına gelmişler, gözleri dolu dolu demişler ki, 'Komutanım sağlığınıza dikkat edin'. Boğazları düğümlenerek, gözleri dolu vaziyette demişler bunu. 'En çok bundan etkilendim. Gözlerim doldu' diyor. 'Bana verilen müebbet hapis cezasından değil ama o askerlerin bana gösterdikleri, TSK'ya gösterdikleri saygı, bütün o itibarsızlaştırma kampanyasına rağmen, 'Komutanım sağlığınıza dikkat edin' sözü beni en çok etkileyen olaydı' diyor."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset