TBMM'de borsa operasyonu

 Sermaye Piyasası yasa tasarısında İMKB ve Altın Borsası’nın kapatılması, arazilerinin TOKİ’ye bırakılması öngörüldü. Kapatılan borsaların yerine Borsa İstanbul Anonim Şirketi kurulacak, o da ileride halka açılacak. Ak Parti ve CHP önceki gece Meclis’te

TBMM'de borsa operasyonu

 

Sermaye Piyasası yasa tasarısında İMKB ve Altın Borsası’nın kapatılması, arazilerinin TOKİ’ye bırakılması öngörüldü. Kapatılan borsaların yerine Borsa İstanbul Anonim Şirketi kurulacak, o da ileride halka açılacak.
 
Ak Parti ve CHP önceki gece Meclis’te sürpriz bir “borsa operasyonu”na imza attı. Sermaye Piyasası Yasa Tasarısı’nda yapılan değişiklikle, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ile İstanbul Altın Borsası’nın kapatılarak yerine “Borsa İstanbul Anonim Şirketi” kurulması öngörüldü. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen tasarıya göre, Borsa İstanbul Anonim Şirketi unvanıyla bir anonim şirket kurulacak. Borsa İstanbul sermaye miktarı, payları, payların devir esasları, paylara tanınacak imtiyazlar, tasfiye, devir, birleşme, fesih, halk arz sınırlamaları, organları, komiteleri, hesapları ve karlarının dağıtımı ile teşkilatına ilişkin esasların yer aldığı sözleşme, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından hazırlanarak ilgili bakanın onayına sunulacak.
 
6 AYDA TESCİL EDİLECEK
 
Şirket, bakan onayının ardından kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 6 ay içinde doğrudan tescil ve ilan edilecek. İMKB ve İstanbul Altın Borsası’nın tüm malvarlığı, borç ve alacakları, hak ve yükümlülükleri ile tüm kayıtları Borsa İstanbul’a devredilecek. Ancak, kapatılacak borsaların dev malvarlıklarının, Borsa İstanbul’un şirket sermayesi için gerekli olanlarının dışında kalan malvarlığı okul yapımında kullanılmak üzere bedelsiz olarak TOKİ’ye aktarılacak. Bu devir işlemleri tasarının yasalaşmasının ardından 1 ay içinde gerçekleşecek. 
 
YÜZDE 49’U HAZİNE’NİN
 
Borsa İstanbul’ın yüzde 49 hissesi Hazine’ye, kalan yüzde 51 hissesi de kendi adına kaydedilecek. Şirketin sermayesinin yüzde 4’ü İMKB’nin mevcut üyelerine, binde 3’ü İstanbul Altın Borsası üyelerine eşit ve bedelsiz olarak, yüzde 1’i ise Türk Sermayesi Birliği’ne bedelsiz devredilecek. Borsa İstanbul’un esas sözleşmesinin tescil edildiği tarihten itibaren 1 ay içinde Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş’nin (VOB) mevcut ortaklarının talepleri halinde bu şirkette sahip oldukları paylar karşılığında pay oranının 0,05 ile çarpılması yoluyla bulunacak oranda Borsa İstanbul payları verilecek.
Borsa İstanbul’a ait payların bir kısmı, gerektiğinde stratejik ortaklıklar kurulması karşılığında ilgili taraflara veya teknoloji, teknik bilgi ve yetkinlik aktarılması karşılığında diğer borsalara ve piyasa ya da sistem işleticilerine devredilebilecek. Borsa İstanbul’un elinde kalan pay bedelsiz olarak Hazine’ye geçecek. Borsa İstanbul’un kamuya ait paylarının kanun çerçevesinde halka arzı veya satışı Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı bakanın önerisi üzerine Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek esaslar çerçevesinde gerçekleştirilecek.
 
YÖNETİM GÖREVE DEVAM
 
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri seçilinceye kadar İMKB’nin mevcut başkanı Borsa İstanbul’un yönetim kurulu başkanı olarak, İMKB’nin yönetim kurulu üyeleri de Borsa İstanbul’un yönetim kurulu üyeleri olarak görev yapacak. İstanbul Altın Borsası başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin görevleri ise Borsa İstanbul’un sözleşmesinin tescil edildiği tarih itibariyle son bulacak. Borsa İstanbul ve iştiraklerinin her türlü hesap ve işleminin denetimi, şirketteki kamu payı yüzde 50’nin altına düşünceye kadar Hazine Müsteşarlığı’nın seçeceği bağımsız denetim kuruluşunca yapılacak.
 
Okul yapımına 1.5 milyar katkı
 
AK Parti Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz’le birlikte bu değişiklik önergesine imza koyan CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Hürriyet’e şu bilgiyi verdi:
“AK Parti’nin borsaların birleştirilmesine ilişkin bu değişiklikle ilgili ilk önerisinde bu arazilerin Milli Emlak ve TOKİ’ye devri öngörülüyordu. Ancak biz bunu kabul etmedik. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile de biraraya gelerek, büyük miktardaki bu malvarlığının okul yapımında kullanılmasını istedik. Sayın Babacan da önerimizi olumlu karşılayınca, AK Parti ile birlikte ortak değişiklik önergesi hazırladık ve şirkete konulacak sermayenin dışında kalan bütün malvarlığının sadece Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul ihtiyacının karşılanmasında kullanılmak üzere bedelsiz olarak TOKİ’ye devrini öngördük. Bu borsaların çok büyük malvarlıkları var. Sadece İMKB’nin İstinye’deki arazisi bile en az 1 milyar dolar eder. Bu değişiklikle okul yapımına en az 1-1.5 milyar lira katkı sağlanmış oldu.”
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler