Suriye özür diledi mi?

 Başbakan Yardımcısı Atalay, Şam yönetiminin ‘özür dilediğini’ açıkladı. Suriye Enformasyon Bakanı El Zubi, ‘kardeş Türk halkına’ başsağlığı diledi. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Suriye’de sınırötesi operasyona izin veren tezkerenin geçmesinin ardında

Suriye özür diledi mi?

 

Başbakan Yardımcısı Atalay, Şam yönetiminin ‘özür dilediğini’ açıkladı. Suriye Enformasyon Bakanı El Zubi, ‘kardeş Türk halkına’ başsağlığı diledi.
 
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Suriye’de sınırötesi operasyona izin veren tezkerenin geçmesinin ardından yaptığı açıklamada Suriye’nin Akçakale’de beş kişinin ölümünden ‘sorumlu olduğunu kabul ettiğini’ açıkladı.
 
Atalay “Suriye tarafı yaptığını kabul edip özür diledi. Böyle bir şeyin bir daha tekrarlanmayacğını söyledi. Bu iyi. Birleşmiş Milletler arabuluculuk yaptı ve akşam Suriye’yle görüştü” dedi.
 
Suriye Enformasyon Bakanı Ümran El Zubi, önceki gün yaptığı açıklamada Akçakale ‘ye düşen top mermisi nedeniyle hayatını kaybedenlerin ailelerine ve ‘kardeş’ Türk halkına başsağlığı diledi. Beşar Esad rejiminin resmi haber ajansı SANA’nın Türkçe sitesindeki haberde “El Zubi, Suriyeli yetkili makamların Türkiyeli kadın vatandaş ve çocuklarının şehit olmasına yol açan ateşin kaynağını ciddi şekilde araştırdığını bildirerek Suriye hükümeti adına şehidin ailesi, dost ve kardeş Türk halkına başsağlığı diledi” ifadeleri kullanıldı. Enformasyon Bakanı, devlet televizyonuna verdiği demeçte de ‘herhangi iki komşu ülkenin sınırlarında çıkabilecek olaylarda devlet ve hükümetlerin sorumluluk ve akılcılıkla hareket etmesi gerektiğine’ vurgu yaptı.
 
‘Kontrolsüz teröristler’
Bakan, iki ülkenin sınırında kontrolsüz, farklı kimlikler ve özel ajandalara sahip silahlı terör gruplarının varlığının Suriye ve Türkiye’nin güvenliğine tehdit oluşturduğunu belirtti. El Zubi Türkiye’ye hitaben, sınır kazalarında devletlerin akıllıca ve sorumluca hareket etmesi gerektiğini özellikle silahlı terör gruplarının bölgedeki varlığının ciddiyete alınması gerektiğini sözlerine ekledi.
 
‘Suriye’nin komşu ülkelere karşı davranışlarında iyi komşuluk ilişkileri ve devletlerin ulusal egemenliğine saygı temelinde hareket ettiğini’ söyleyen Zubi, Türkiye’yi ‘sınırların korunması için işbirliği yapmaya’ çağırdı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise görüştüğü Suriyeli makamların kendisine ‘sınırda yaşananların trajik olduğu ve bir daha tekrarlanmayacağını belirttiğini’ açıkladı. Lavrov “Bunun Şam tarafından resmen dile getirilmesinin asli önemde olduğunu düşünüyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset