Sokakta palaya yasak teklifi!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, sadece bir mesleğin veya sanatın icrasında kullanılması amacıyla üretimine izin verilen hatta et kesmeye yarayan mutfak eşyası sınıfından yer alan pala, hançer, kasatura, kılıç gibi aletlerin tezgah dışına çıkarılmas

Sokakta palaya yasak teklifi!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, sadece bir mesleğin veya sanatın icrasında kullanılması amacıyla üretimine izin verilen hatta et kesmeye yarayan mutfak eşyası sınıfından yer alan pala, hançer, kasatura, kılıç gibi aletlerin tezgah dışına çıkarılmasını yasaklayan yasa teklifi verdi.

Oran, TBMM Başkanlığı’na verdiği teklifle Ateşli Silahlar, Bıçaklar ve Diğer Aletler Hakkında Kanun’a şu hükmün eklenmesini önerdi: “Ancak fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli tarzdaki bu bıçakların, sanat veya mesleğin icra edildiği mekânların dışında, özellikle kamuya açık yerlerde taşınması, amacı dışında kullanılması yasaktır.”

Maddenin gerekçesinde “Fiilen saldırı ve savunmada da kullanılmaya elverişli olmasına karşın bir sanat veya mesleğin icrası için kullanımı gereken pala, satır, hançer, sivri uçlu-oluklu bıçaklar gibi, kesici-delici aletlerin, söz konusu sanat veya mesleğin icra edildiği mekanların dışında, özellikle kamuya açık yerlerde taşınması ve amacı dışında kullanılması yasaklanmaktadır” denildi.

İlgili yasa, ülke içinde kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin yapımını yasaklıyor. Ancak bu kesici-delici aletlerin “Bir sanat veya mesleğin icrası için kullanılması halinde yapımına” İçişleri Bakanlığı’nın yönetmeliğiyle izin veriliyor.

Oran “Taksim Gezi Parkı olayları sonrasında hükümetin izlediği gerilim ve kutuplaştırıcı politikalar nedeniyle protestolar sırasında bazı vatandaşlar protesto hakkını kullananların üzerine pala, döner bıçağı gibi kesici-delici aletlerle saldırmasına karşın yasadaki eksiklikler nedeniyle cezasız kalmakta, kolluk kuvveti de bu nedenle olaylara müdahalede gerekli özeni göstermemektedir. Çok basit bir düzenlemeyle bu tartışmalara son vermek mümkündür” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset