"Örgütün silah bırakması mümkün"

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Öcalan'ın belli bir şekilde verdiği mesajlarla örgütün silah bırakmasının mümkün olabileceği anlaşıldı." dedi.    Bursa'da  katıldığı programda İmralı süreciyle ilgili açıklamalarda bulunan Arınç, terörle ve teröristle m

"Örgütün silah bırakması mümkün"

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Öcalan'ın belli bir şekilde verdiği mesajlarla örgütün silah bırakmasının mümkün olabileceği anlaşıldı." dedi.
    Bursa'da  katıldığı programda İmralı süreciyle ilgili açıklamalarda bulunan Arınç, terörle ve teröristle mücadelenin terör var oldukça devam edeceğini ifade etti.

Onların anladığı dilden devam edeceğini belirten Arınç, şöyle konuştu: "Yapılana karşılık vermek üzere, yapılmak istenene de engel olmak suretiyle. Ama dağa çıkmalar devam ettikçe ve özendirildikçe ve adeta ölmek için intihar saldırıları yapmaya devam ettikçe, sadece silahla bombayla uçakla bütün bunları çözmek mümkün değil. İnsan unsuru önemli, ekonomik politik tedbirlerle bu meseleyi kökünden çözmeye gayret etmek gerekiyor. Bizden önce de düşünüldü belki ama muvaffak olunamadı. Biz meseleye son yıllarda sadece bu açıdan bakmaya başladık."

"AMAÇ ÖRGÜTÜN SİLAH BIRAKMASI"

Terörün sadece silahla bitmeyeceğini, ekonomik, siyasi tedbirler almak gerektiği görüşünün herkes tarafından ifade edildiğine dikkat çeken Arınç, şöyle devam etti: "O yüzden hükümetimiz bir vesileyle örgüt ve örgütün lideri konumunda olan kişiyle görüşmek imkânı buldu. Bu görüşmelerle de amaç şudur; örgütün önce silah bırakması, eylemden vazgeçmesi, kan dökülmemesi. İkincisi, mümkünse Türkiye dışına çıkması, üçüncüsü oradan da belki bir şekilde dağılmak suretiyle artık örgütün silahlı eylemde bulunmaktan vazgeçmiş olması. Bunun arkasında da şüphesiz başka tedbirlerle artık örgütün eylemlerinin sonuna geldiğini hepimizin bilmesi. Bu konuda geçmişte de Milli İstihbarat Teşkilatımız (MİT) ile bazı istihbari çalışmalar yapılmış, hatta bazen askerler devreye girmişler. Öcalan ile Suriye'de, Suriye dışında belki Türkiye'de bazı temaslar sağlanmış ama bir sonuç alınamamış. En son bu temas sağlanınca ve olumlu cereyan edeceği düşünülünce, anlaşılınca, biz bu konu üzerinde istihbarat örgütünün çalışma yapması gerektiğini ve bunun sonucunun olumlu olabileceğini düşündük. Şu andaki gidişatımız, bildiğiniz gibi bir heyet gitti, BDP'li iki milletvekili. Şimdi bir heyet daha gidecek, Öcalan'ın belli bir şekilde verdiği mesajlarla örgütün silah bırakmasının mümkün olabileceği anlaşıldı. Ondan sonraki aşamaları da belki bu görüşmelerin devam etmesi suretiyle bir şekilde temin edilmiş olacak."

"HÜKÜMET SÜRECİN İÇİNDE DEĞİL"

İşin şu anda hükümetin dışında olan bir yönüne baktıklarını vurgulayan Arınç, "Hükümet bir siyasi organdır, başında Başbakanı ve bakanları vardır. Ama bu hükümet şu anda bu sürecin içerisinde değil. Sürecin içerisinde olan devletin önemli bir istihbarat kurumu. Evet, şüphesiz MİT'in başındaki başkan, Başbakanımızın atadığı bir kişidir, ona karşı sorumluluğu vardır ama devletin bu aygıtında görev istihbarata verilmiştir. Eylemlerine son verilecek bir noktaya gelirsek şüphesiz bunun siyasi sonuçları olacaksa, sonunda, hükümetimiz, Başbakanımız 'bu mesele şu noktaya gelmiştir, bundan sonra şu aşamada devam edecektir' diye hem Meclisimize bilgi verecektir hem de Meclis'te yasal düzenlemeler gereken bir çalışma yapılacaksa bütün milletvekili arkadaşlarımız elbette haberdar olacaktır. Şu anda MİT'le ilgili bir çalışmanın devam ettiğini söyleyebilirim. İki, olumlu cereyan ettiğini söyleyebilirim. Üç, verilen mesajlarla ve son eylemlerdeki düşüş oranına baktığımızda sanki olumlu bir noktada ve düz bir istikamette gittiğimizi söylemek mümkün." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler