"Organize bir terörle karşı karşıya kaldık"

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen toplantı, yaklaşık beş buçuk saat sürdü. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Arınç Kobani eylemlerine ilişkin "Organi

"Organize bir terörle karşı karşıya kaldık"
Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen toplantı, yaklaşık beş buçuk saat sürdü. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
 
Arınç Kobani eylemlerine ilişkin "Organize bir terör olayıyla karşı karşıya kaldık. Bu olayda organize bir hareket yapıldığı, kimin nereye gideceği, kimin nerede olduğuna ilişkin adrese dayalı şiddet yapılmıştır" dedi.
 
Arınç'ın konuşmasından öne çıkan satır başları şöyle;
 
MECLİS'TE YENİ YASAMA DÖNEMİ
 
Fikri Mülkiyet kanun tasarısı, elektronik ticaret, perakende işletmeler kanunu, tahkim konusu, CMK'da yapılacak değişiklikler, yargının özlük hakları ile ilgili tasarı ve Yüksek öğretim personel kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarılar ele alınmıştır. Yeni tasarı ve teklifler ilgili çalışma yapıldı.
 
KOBANİ EYLEMLERİ
 
Öncelikli konulardan biri de son dönemlerde yaşanan şiddet olayları olmuştur. İçişleri Bakanlığı başkanlığında bir İzleme Kurulu oluşturulmuştur. İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı bu konuyla ilgili verdği bilgiler doğrultusunda emniyet güçlerimizin karşılaştıkları olumsuzluklar ve zorlukları gözden geçirdik.
 
KAPSAMLI BİR GÜVENLİK REFORMU
 
Başta polis olmak üzere tüm güvenlik güçlerimizin bu tür toplumsal olaylar şiddete dönüştüğü takdirde, aşırı ve yaygın bir şiddet kullanımının söz konusu olduğu hallerde güvenlik güçlerinin elini güçlendirmek, onlara yeni imkanlar ve kullanabileceği yeni alanlar elbette tesis etmek suretiyle bir çalışma yapılacaktı. Bu, bugünün meselesi değildir, geçmişten bu yana üzerinde çalışılan bir konuydu ama son yaşadığımız olaylarla bunun aciliyeti ortaya çıktı. Konu üzerinde çalışıldı, bu çalışma bir süre daha devam edecek.
 
"AB ÜLKELERİNDE ÖRNEK UYGULAMALAR İNCELENECEK"
 
Sadece bu kanunlarda bir değişiklik yapılmasının yeterli olmayacağı, kapsamlı bir iç güvenlik reformunun hazırlanması ihtiyacı ortaya çıktı. Bu kapsamlı iç güvenlik reformunda, özellikle AB üyesi ülkelerde bu durum nasıl karşılanmaktadır ve belki de bir Almanya örneğine öncelik vermek suretiyle oradaki uygulamaları, oradaki yetkileri belki esas alabilecek, Türkiye özeline uygulanabilecek bir noktaya getirmek üzere çalışmalara devam edilmesi kararı da verilmiş oldu.
 
HELİKOPTER KAZASINDA 4 ŞEHİT 
 
Adli ve idari tahkikat başladı. Hava şartları ve teknik sebepler düşürmüş olabilir. 
 
SORU-CEVAP
 
KOBANİ EYLEMLERİ
 
Çok acı olaylar yaşandı. Dileriz ki tekrarı olmasın. Tekrarının olmaması için de hükümet olarak, ülkeyi yöneten yürütme organı olarak, bütün tedbirleri alacağımızı ve kamu düzeninin esas olacağının da bilinmesini istiyorum
 
Okullar ve kamu binalarına yapılan saldırılara ilişkin bir soruya Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre 6'sında başlayan olaylarda çok acı yaşanmıştır. Canavarca his saikiyle yapılan eyleme idam cezası veriliyordu. Bugün, çatılardan atılan, sakallı diye öldürülen insanımız bulunmaktadır. 
 
"VAHŞET ÖN PLANDADIR"
 
6 Ekim'de HDP Genel Merkezi'nden 'halklarımıza sokağa çıkma' çağrısı yapılmıştır. 6 Ekim'den 11 Ekim'e kadar 20 ilde şiddet içeren olaylar meydana gelmiştir. Kamu karaçları ve işyerleri tahrip oldu. Bu olaylarda vahşet ön plandadır. Kamu malları ve şahıslara ait işyerleri talan edilmiştir. AK Parti ve HÜDAPAR binaları yakılmıştır. 
 
KOBANİ EYLEMLERİNİN BİLANÇOSU
 
Olaylarla ilgili 8'i yabancı 1454 kişi gözaltına alınmıştır. Toplam 37 ilde 1419 olay meydana geldi, olaylarda toplam 2039 bina zarar gördü. Organize bir terör olayıyla karşı karşıya kaldık. Bu olayda organize bir hareket yapıldığı, kimin nereye gideceği, kimin nerede olduğuna ilişkin adrese dayalı şiddet yapılmıştır.
 
İNCİRLİK ÜSSÜ İDDİASI
 
ABD'nin İncirlik hava sahası ve İHA'ların kullanılmasına ilişkin izin konusunda birileri kendi kamuoyuna farklı mesaj vermek istemiş olabilir ya da kendi temennisini dile getirmiş olabilir. Farklı kişiler açıklamalarıyla maksadını aşmış olabilir.  Türkiye IŞİD karşıtı koalisyonda görev almaktadır. Ancak İncirlik'le ilgili yeni bir durum yoktur. Terörle mücadele kapsamında yürütülen işbirliği dışında İncirlik ile ilgili yeni bir durum yoktur. Bu aşamada sadece eğit-donat programı için Türkiye tarafından önerilen bazı tesisler söz konusudur. Bunda da karar aşamasına gelinmemiştir.
 
"HDP'Lİ BELEDİYELER YANGINA MÜDAHALE ETMEK İÇİN İTFAİYE ARAÇLARINI VERMEDİ"
 
Kamu binaları ve özel sektör teşekküllerine yapılan her türlü zarar Maliye Bakanlığı ve Valilikler bünyesinde çalışmalar yapılacaktır. Bununla birlikte bu zararların tazminine ilişkin atılacak adımlar da bulunmaktadır. Sivil şahısların zararlar derhal yerine getirilecektir. Malesef HDP'li belediyeler yangına müdahale için itfaiye araçlarını vermemişlerdir.  Yolları da taşlar ve barikatlarla kapatılmıştır. Can güvenliği bahane gösterilerek şöförler uzaklaştırılmış bu tavırlar kayıt altına alınmıştır.
 
"İÇ GÜVENLİK KAPSAMINDA YENİ REFORM DÜŞÜNÜYORUZ" 
 
İç güvenlik kapsamında yeni reform düşünüyoruz. Polis ve askerin yetkilerine ilişkin düzenlemelerde AB ve ABD'de yapılan uygulamalar yakından incelenmektedir. Özgürlükler, demokrasi, hukuk esas olacaktır. 90'lara yeniden dönülmesine izin verilmedi.
 
IŞİD'LE MÜCADELE
 
Suriye'deki ılımlı muhalefetin güçlendirilmesi gerekiyor. Ilımlı muhalefet zayıf kalırsa onun boşluğunu radikal unsurlar dolduruyor. Öyle de oldu.
 
Şimdi Batı, Eğit-Donat faaliyetinin doğruluğunu kabul ediyor. Türkiye'nin haklı olduğunu söylüyorlar. Eğit-Donat faaliyeti için gelenler Suriyeli olmalı, yabancı unsurları barındırmaması önemli. Bu konuda henüz yer, şartlar tam olarak belirlenmiş değil. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset