MHP'li vekil Seçimlerin flaş partisini açıkladı

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, 30 Mart seçimlerinde AK Parti’nin oy oranının 2011 seçimlerine oranla düştüğünü, seçimlerin flaş partisinin ise oy oranını yüzde 17.65’e yükselten MHP olduğunu söyledi.Parlamentoda düzenlediği basın toplantısına mer

MHP'li vekil Seçimlerin flaş partisini açıkladı

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, 30 Mart seçimlerinde AK Parti’nin oy oranının 2011 seçimlerine oranla düştüğünü, seçimlerin flaş partisinin ise oy oranını yüzde 17.65’e yükselten MHP olduğunu söyledi.

Parlamentoda düzenlediği basın toplantısına merhum Alparslan Türkeş’i anarak başlayan MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, toplantının başında salonda elektrik kesilince “Kedi girmiş olabilir” diyerek espri yaptı. Seçimlerin yerel seçimden daha çok genel seçim havasında geçtiğini söyleyen Yeniçeri, seçim sonuçlarını 2011’de yapılan milletvekili genel seçim sonuçlarıyla mukayese etti.

Yeniçeri, “Bu bağlamda AKP 2011 genel seçimlerinde aldığı yüzde 49.8 oyuna karşılık gelen toplam 21 milyon 399 oy almıştı. 2014 yerel seçiminde ise AKP yüzde 43.5’in karşılığı olan 19 milyon 455 bin oy almıştır. AKP 2011 seçimlerine göre 2 milyon 200 bin civarında bir oy kaybına uğramıştır. AKP’nin 2011 seçimlerinde aldığı yüzde 49.83’lük oy yüzde 43.30 civarlarına düşmüş olmasına karşın beklenti büyük olduğu için AKP için başarı sayılmıştır. Mukayeseler AKP’nin bir önceki yerel seçimde aldığı oylarla yapılarak AKP’nin oylarını yükselttiği gibi bir mesaj kamuoyuna verilmektedir. Aslında bu seçimlerde de vatandaş AKP’ye kısmi tepkisini gösterdi. AKP’nin oyları 2 milyon dolaylarında azaldı. Oy oranı da 2011’e göre 6-7 puan düşmüştür” diye konuştu.

Seçimlerin flaş partisinin ise MHP olduğunu söyleyen Yeniçeri, 30 Mart seçimlerine göre MHP’nin oyunu artırdığını açıkladı. “2011 genel seçimlerinde MHP’nin aldığı oy yüzde 13.30 olmasına karşın 2014 seçimlerinde bu oy yüzde 17.67 civarlarına ulaşmıştır. Hem de Ankara’da MHP oylarının yüzde 50’sinin, İstanbul’da ise yüzde 40’a yakın bir kısmının eski MHP’li adaylar ve diğer başka sebepler yüzünden CHP’ye gitmesine karşın MHP böyle bir sonucu almıştır” diyen Yeniçeri, MHP’nin 30 Mart seçimlerinde aldığı 7 milyon 875 bin oy ile oy oranını yüzde 17.65’e yükselttiğine dikkat çekti. Yeniçeri, MHP’nin toplam 26 ilde ikinci parti olduğunun altını çizdi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ

YSK’nın takvimine göre Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun 10 Ağustos Pazar günü yapılmasının beklendiğini açıklayan Yeniçeri, AK Parti’nin 30 Mart seçimlerinde sandıkta Cumhurbaşkanlığı için yeterli ve umut verici bir rakama ulaşamadığını ifade etti. “Çankaya’ya Erdoğan’ın birinci turda seçilme şansı yok denecek kadar azdır” diyen Yeniçeri, Başbakan Erdoğan’ın ilk turda Cumhurbaşkanı seçilebilmesi için en az 22 milyon 363 bin oy alması gerektiğini ve 3 milyona yakın oy eksiğinin bulunduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Başbakan Erdoğan’ın işinin kolay olmayacağını iddia eden Yeniçeri, “AKP’nin Cumhurbaşkanlığı için 3 milyona yakın oya ihtiyacı vardır. Bunun BDP ile yürütülen işbirliği bağlamında telafi edilmesi mümkün değildir. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Tayyip Erdoğan’ın işinin kolay olmadığı, hatta muhalefet hata yapmazsa kendisinin Çankaya’ya çıkmasının mümkün olamayacağı da açıktır” dedi.

Birçok yerde sandık başkanları aracılığı ile seçim sonuçlarının etkilenmeye çalışıldığını belirten Yeniçeri, birçok sandıkta oy sonuçlarında tahrifat yapıldığı iddialarının orta yerde durduğunu söyledi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde MHP ile CHP’nin işbirliği yapacağı yönündeki iddiaların sorulması üzerine, “Muhalefet zaten topyekun bir adaya oy kullanacaktır” açıklamasında bulunan Yeniçeri, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Yüzde 50 ile gösterilen adaylar ilk turda seçilemezlerse 2. turda muhalefet bir tarafta AK Parti’de Tayip Erdoğan’ın yanında olacak. Önemli olan Türkiye’nin yüreğini tutacak bir adayın Cumhurbaşkanı adayı olarak muhalefet partileri tarafından önerilmesidir. Aday ilk önce milliyetçi olacak, muhafazakar olacak, yolsuzluğu karışmamış olacak, ülkesini ve halkı iyi tanıyan bir kişi olacak. Böyle bir adayın MHP tarafından önerilmesi ve diğer partilerin destek vermesi durumunda seçimin kazanılmasına engel hiçbir şey yok. Bu partilerin toplanması değil, aday üzerinde mutabık olmaktır.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset