Meclis'te idam gerginliği

Her iki partinin milletvekilleri, birbirlerinin üzerine yürüdü. Genel Kurul’da, kamuoyunda "4. Yargı paketi" olarak bilinen İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın görüşmeleri sırasında sö

Meclis'te idam gerginliği

Her iki partinin milletvekilleri, birbirlerinin üzerine yürüdü.

 Genel Kurul’da, kamuoyunda "4. Yargı paketi" olarak bilinen İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın görüşmeleri sırasında söz alan BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, konuşmasında, ”Ben Türk değilim ama Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Bana Türklüğü dayatmayın. Ben kimliğimi başkasına dayatmıyorum. 1920’lerin ruhunu yeniden inşa edelim” dedi.

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, BDP grubunu işaret ederek, ”Biz barışı sonuna kadar istiyoruz ama siz istiyor musunuz, emin değilim. BDP misiniz PKK mısınız, lütfen söyleyin. Zorunlu askerlik kaldırılmalıdır, dediniz ama 13-14 yaşlarındaki gençleri siz dağda, askerliğe zorluyorsunuz” diye konuştu.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise ”BDP-PKK ayrımını yapamıyorsanız, sizinle siyaseten bir konuşma yapamayız” diye karşılık verdi.

"BİZ TERÖRİSTLERİ KASTEDİYORUZ"

MHP Hatay Milletvekili Şefik Çirkin, kendisinin idam konusundaki değerlendirmesini, BDP Muş Milletvekili Sırı Sakık’ın farklı bir şekilde yansıttığı belirterek, ”Bizim, ’Türk-Kürt kardeştir, ayıranlar kalleştir’ sloganımız var. Biz ’idam’ derken Kürtleri kastetmiyoruz. Vatana ihanet suçunu, teröristi kastediyoruz” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise ”Sayın Sakık ve arkadaşları; hiç kimsenin MHP’yi katillikle suçlamak hakkı ve haddi değildir. Sözünü geri almaz ise bunu MHP’ye karşı düşmanlık olarak görür ve karşılığını veririz” diye konuştu.

Şandır, iktidarları döneminde MHP’nin terör, savaş halleri dışında idamın kaldırılmasını anayasal hukuk haline getirdiğini ancak MHP’nin dışındaki partilerin bunları da dahil ettiğini söyledi.

Sırrı Sakık ise MHP’ye yönelik, ”Hükümette olduğunuzda İdamı kaldırdınız. İyi bir şey yaptınız. Allah razı olsun sizden” dedi.

"DÜELLO YAPMAYAN NAMERTTİR"

Yeniden söz alan Şefik Çirkin, Sakık’a ”İdamın kalkması konusunda teşekkür edeceğiniz yeri şaşırdınız” karşılığını verdi. Çirkin, MHP’den hiç kimsenin, ’Ben Kürdüm diyeni asarım’ diye bir cümle kullanmadığını belirterek, ”Biz ’Bayrağımıza hakaret edene, devletimizi yıkmak isteyene; askerimize, polisimize kurşun sıkanlara idam cezası getireceğiz’ diyoruz. Bunun ne mahsuru var. Kanunla kalktı, yine kanunla gelir. Olay bu kadar basit. Millet bu gücü bize verirse bundan çekinmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Mehmet Şandır söz aldı. Şandır, BDP grubuna yönelik, ”MHP’yi itham etmek sizin haddinize değil” dedi. Sakık ise yerinden, ”İdam da sizin haddinize değil” diye karşılık verdi. Bunun üzerine MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, Sakık’ın üzerine yürüyerek, ”İdamı istiyoruz. Ne var?” dedi. Bu sırada her iki partinin bazı milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürüdü. Uzunırmak, Sakık’a ”Gel dışarı” derken, Sakık da kulisi işaret ederek, ”Düello yapmayan namerttir. Buyur gel bakalım” diye karşılık verdi.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, tartışmanın büyümesi üzerine birleşime ara verdi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler