Meclis'te bedelli mesaisi

TBMM (AA) - Bedelli askerliği bekleyenlerin gözü bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda olacak. Bedelli askerlik düzenlemesini de içeren teklifin, yarın Milli Savunma Komisyonu'nda, salı günü de Genel Kurul'da görüşülerek yasalaşması bekleniyor.TBMM Milli Savunma

Meclis'te bedelli mesaisi

TBMM (AA) - Bedelli askerliği bekleyenlerin gözü bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda olacak. Bedelli askerlik düzenlemesini de içeren teklifin, yarın Milli Savunma Komisyonu'nda, salı günü de Genel Kurul'da görüşülerek yasalaşması bekleniyor.

TBMM Milli Savunma Komisyonu yarın toplanarak, AK Parti Grup Başkanvekillerince verilen Askerlik Kanunu ile Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu'nda değişiklik yapan teklifi görüşecek.

Komisyon, geçen hafta kabul ettiği tasarıya eklediği bedelli askerlik ve sözleşmeli er başvurularıyla ilgili düzenlemeyi, daha hızlı sürede yasalaşabilmesi için 6 maddelik teklif olarak yeniden ele alacak.

Komisyonun ardından teklifin, 9 Aralık Salı günü Meclis Genel Kurulu'nda görüşülerek yasalaşması planlanıyor.

18 bin lira ödenecek

Bedelli askerlik düzenlemesinden 1 Ocak 1988 tarihi dahil, daha önce doğanlardan herhangi bir nedenle askerliğini yapmayanlar yararlanabilecek. Bu kişiler, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 ay içinde askerlik şubelerine veya yurt dışı temsilciliklerine başvurarak, 18 bin lira veya Merkez Bankası döviz satış kuruna göre ödeme tarihindeki karşılığı kadar konvertible yabancı ülke parasını ödemeleri gerekecek. Ödemeler defaten olacak.

Bu şartları yerine getirenler, temel askerlik eğitimine tabi tutulmaksızın askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.

Her hangi bir nedenle daha önce bedelli veya dövizli askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlardan yaş şartını taşıyanlar, istekleri halinde bu hükümlerden yararlanabilecekler. 

Bu kişiler hakkında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari adli soruşturma ve kovuşturma yapılamayacak.

  Teklife göre, en az ilköğretim ya da yurt dışında dengi okul mezunu olup askerlik hizmetini erbaş ve er olarak tamamlamış, başvurulan yılın ocak ayının ilk günü itibariyle 25 yaşını bitirmemiş olanlar, sözleşmeli er olarak başvurabilecek.

Ortaöğretim mezunu olanlar için askerlik hizmetini yapmış olma şartı aranmayacak. Söz konusu kişiler başvurulan yılın ocak ayının ilk günü itibarıyla 20 yaşından gün almış ve 25 yaşını bitirmemiş olacak.

13 gün sürecek bütçe maratonu

TBMM Genel Kurulu, bu önemli düzenlemenin ardından kesintisiz 13 gün sürecek bütçe maratonuna başlayacak. 

2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın 10 Aralık Çarşamba günü başlayacak görüşmelerinde, hükümet ve gruplar söz alacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in sunumunun ardından AK Parti Grubu adına Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Muş, CHP Grubu adına Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Grubu adına Genel Başkan Devlet Bahçeli ve HDP Grubu adına Grup Başkanvekili İdris Baluken ile Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan konuşacak. Hükümet adına ise Başbakan Ahmet Davutoğlu kürsüye çıkacak.

Hükümet ve gruplar adına konuşmalar 1'er saat olacak.

Genel Kurul'un bu haftaki bütçe takvimi şöyle olacak:

 11 Aralık Perşembe:

- Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Sayıştay, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Başbakanlık, Kamu Denetçiliği Kurumu, MİT, MGK Genel Sekreterliği, Diyanet İşleri Başkanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türkiye İnsan Hakları Kurumu.

12 Aralık Cuma:

- RTÜK, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Hazine Müsteşarlığı, BDDK, SPK, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu.

13 Aralık Cumartesi:

- Adalet Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, AB Bakanlığı.

14 Aralık Pazar:

-Dışişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı.

Her salı günü yapılan siyasi partilerin grup toplantıları, bu hafta olmayacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler