Madencileri ilgilendiren kritik teklif!

CHP Manisa Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Özgür Özel, 13 Mayıs'ta meydana gelen maden faciası sonrası büyük kayıpların verildiği ve derin yaraların açıldığı Somalı madenciler ve son günlerde işsizlik ile karşı karşıya kalan Zonguldaklı madenciler ile

Madencileri ilgilendiren kritik teklif!

CHP Manisa Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Özgür Özel, 13 Mayıs'ta meydana gelen maden faciası sonrası büyük kayıpların verildiği ve derin yaraların açıldığı Somalı madenciler ve son günlerde işsizlik ile karşı karşıya kalan Zonguldaklı madenciler ile maden iş kolunda çalışan tüm emekçiler için bir kanun teklifi hazırladı.

CHP'li Özel Meclis'e 'Madencilerin Bankalardan Kullandıkları Kredilerin Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun Teklifi'ni sundu. CHP'li Özel kanun teklifinde 13 Mayıs faciasından sonra Somalı madencilere Bankaların borç ertelemesi yaptığını ancak şimdilerde bu borçları faizi ile birlikte istediklerini söyledi ve ekonomik olarak zor duruma düşen tüm madencilerin borçlarının ertelenmesini istedi.

MADENCİLER BORÇ KISKACINDA

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, maden iş kolunda çalışan tüm emekçiler için bir kanun teklifi verdi. Madencilerin Bankalardan Kullandıkları Kredilerin Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun Teklifini Meclis'e sunan CHP'li Özgür Özel, son günlerde gerek Somalı gerekse Zonguldaklı madencilerin borç kıskacında olduğunu ve bir an önce bu soruna bir çözüm bulunması gerektiğini kaydetti.

MADENCİLER ZOR DURUMDA

Tüm madencilerin kredi borçları ile ilgili zor durumda olduğunu söyleyen Özgür Özel bu konuda bir an önce düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı. CHP'li Özel verdiği kanun teklifinin gerekçesinde Somalı madencilerin kredi borçlarının Bankaların inisiyatifi ile facianın hemen sonrasında 3 aylığına ertelendiğini ama şimdilerde bu sürenin dolduğunu ve madencilerin özellikle Ziraat Bankasından aldıkları kredilerde 3 aylık faiz ile birlikte borç ödemek zorunda olduğunu belirtti.

13 MAYIS'TAN SONRA MADENCİ'YE BİR ŞOK DAHA

CHP'li Özel kanun teklifinde; “Madencilerimiz Ziraat Bankasına gittiklerine 13 Mayıs'tan sonra yapılan 3 aylık kolaylığın bir öteleme olmadığını, faizi ile birlikte işleyecek bir yapılandırma olduğunu öğrenmişler ve adeta 13 Mayıs'tan sonra bir kez daha mağdur olmuşlardır. Ziraat Bankası'nın 3 aylık erteleme sonrasında işlettiği faiz 800 liraya kadar ulaşmış ve faizleri ile birlikte şu anda Somalı bir madencinin ödeyeceği aylık taksit tutarı 1600-1700 TL'ye yükselmiştir.ö dedi.

SOMALI MADENCİ YALNIZ BIRAKILDI

Özgür Özel geçtiğimiz aylarda benzer bir sorunla karşı karşıya kalan Somalı esnafın kullandığı krediler için gerekli girişimlerin başlatıldığını ve esnafın kredi borçları ile ilgili düzenlemenin yapıldığını, ancak bu süreçte Somalı madencilerin yalnız bırakıldığını söyledi. Özel, önümüzdeki süreçte Somalı madencilerin daha da zor duruma düşmemeleri için bir an evvel gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini kaydetti ve hükümete çağrıda bulundu.

ZONGULDAKLI MADENCİ HEM İŞSİZ HEM BORÇLU

Özgür Özel'in Meclis'e sunduğu kanun teklifi sadece Somalı madencileri değil, son günlerde işsizlik ve borç kıskacında bırakılan diğer tüm madencileri de kapsıyor. Özel 11 Eylül tarihinde torba yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte kanunda madencilik iş kolunda yapılan düzenlemeler bahane gösterilerek bazı maden şirketlerinin faaliyetlerini durdurduğunu ve özellikle Zonguldak gibi madencilikle geçimini sağlayan illerde madencinin işsiz kaldığını söyledi.

KANUNDA TÜM MADEN EMEKÇİLERİ DÜŞÜNÜLDÜ

Kanun teklifinin kapsamını maden iş kolunda yeraltı ocakları ile birlikte yer üstü ve yan kuruluşlarda çalışan tüm emekçileri kapsayacak şekilde düzenleyen CHP'li Özel, kanun teklifinin gerekçesinde şunları dile getirdi:

“13 Mayıs faciasının acısı hala tazeyken, son günlerde binlerce madencimizin işsiz kalması ve gerek Zonguldak, gerekse Soma ve diğer illerimizdeki madencilerimizin bir de kredi borçları gibi ciddi bir külfetle karşı karşıya kalmış olması onları daha da zor durumda bırakmaktadır. Bu nedenle gerek Somalı madencilerimizin gerekse ülkemizdeki diğer tüm maden emekçilerinin bu zor durumdan kurtarılması ve içinde bulundukları zor koşulların bir nebzede olsa düzeltilmesi için bu kanun düzenlenmiştir. Bu kanunda gerek yeraltı ocaklarında, gerekse maden iş kolunda yer üstü ve yan kuruluşlarda çalışan tüm işçilerin kredi borçlarının yeniden yapılandırılması amaçlanmaktadır.ö dedi.

MADENCİLERİN KREDİ BORÇLARINA 2 YIL FAİZSİZ YAPILANDIRMA

Teklife göre madencilerin ve maden işkolunda çalışan tüm emekçilerin bankalardan kullandıkları kredilerden, Bankaya ödenmediği için takibine başlanmış kredi borçlarının ve 1 Kasım 2014 tarihine kadar Bankaya ödenmemiş kredilerin vadelerinin ilk 1 yılı ödemesiz 2 yıl süreyle faizsiz olarak yapılandırılması ve 01.11.2014 tarihi itibariyle kullandırılmış kredilerin günü gelmiş ya da gelmemiş olan tüm taksitlerinin 1'er yıl süreyle faizsiz olarak ötelenmesi öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler