Koç: "CHP ile Putin arasında..."

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, "CHP ile Putin arasında ne geçmişte ne de bugün hiçbir ilişki yoktur" dedi. Koç, CHP Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. "Ne yazık ki acı habe

Koç: "CHP ile Putin arasında..."

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, "CHP ile Putin arasında ne geçmişte ne de bugün hiçbir ilişki yoktur" dedi.

Koç, CHP Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. "Ne yazık ki acı haberler gelmeye devam ediyor" diyerek sözlerine başlayan Koç, "Şırnak'ta şehit olan Mehmetçiğimize ve Diyarbakır'da şehit olan polisimize Allah'tan rahmet, ailelerine ve milletimize sabır, yaralılara acil şifa diliyorum. Bu ülkenin birliğini, bütünlüğünü korumak için en büyük fedakarlığı yapan kahramanlarımızın aziz hatırasına şükranlarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin böyle bir dönemden geçerken bu ülkenin ocaklarına ateş düşerken herkesin devlet ciddiyeti ile hareket etmesi gerektiğini belirten Koç, "Devlet adamlarının görevi halkımızı bölmek, ayırmak, ötekileştirmek değildir. Devlet adamlarının işi halkın bir kesimini diğer kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa kışkırtmak değildir. Ucuz ajitasyonlar ve küçük iç politik hesaplar için insanları birbirine düşüren bir zihniyet ile hareket etmek yüzlerce yıllık devlet kültürümüze, terbiyemize yakışmaz" dedi.

Cumhurbaşkanlığını bu açıdan "özel bir makam" olarak nitelendiren Koç, Anayasaya göre Cumhurbaşkanlığının Türkiye Cumhuriyetini ve milletin birliğini temsil ettiğine işaret ederek "Sembolik bir makamdır. Cumhurbaşkanı bütün vatandaşlarımızı kucaklamak, hangi siyasal inanç, düşünce veya sınıfa mensup olursa olsun hiç kimseyi ayırmadan bütün halkımıza saygı göstermek zorundadır. Cumhurbaşkanları bu görevi yerine getirmek için her zaman sıcak siyasetin dışına çıkmıştır. Hatta sıcak siyaset Türkiye'de tansiyonu yükselttiği zaman Cumhurbaşkanları ara bulucu bir rol üstlenmiş ve artan tansiyonu devlet aklıyla düşürmek için gayret etmiştir" şeklinde konuştu.

"GÖREVİNİ İHMAL EDEN BİR CUMHURBAŞKANI İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

"Bizim devlet kültürümüz, terbiyemiz bu ülkenin tarihi bu devlet aklıyla hareket etmeyi gerektirir" diyen Koç, şöyle devam etti:

"Bugün ne yazık ki kendi ettiği yemini çiğneyen, yapması gereken görevi ihmal eden bir Cumhurbaşkanı ile karşı karşıyayız. Cumhurbaşkanı yaptığı açıklamalarla, söylemleriyle Türkiye'yi geren, kutuplaştıran, ateşe körükle giden bir profil çiziyor. Türkiye dış politikada çok önemli bir süreç içerisinden geçerken ve herkesin çok hassas hareket etmesi gerekirken, Cumhurbaşkanı işi gücü bırakmış, "ben buradan nasıl puan toplarım, nasıl muhalefet partilerine saldırırım" diye bir düşünce ile hareket ediyor. Sayın Erdoğan'ın CHP ile Rusya arasında sanal bir bağlantı kurma çabası, devlet aklını değil adeta AK Troll aklını gösteriyor."

"CHP İLE PUTİN ARASINDA NE GEÇMİŞTE NE DE BUGÜN HİÇBİR İLİŞKİ YOK"

CHP ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında ne geçmişte ne de bugün hiçbir ilişki bulunmadığını söyleyen Koç, "Hiçbir CHP'li de Putin ile baş başa yürüyüşler yapmış, akçeli ilişkilere girmiş, Türkiye'yi Şangay 5'lisine alır mısınız, almaz mısınız, alırsanız nasıl alırsınız diye pazarlıklar yapmış değildir" ifadelerini kullandı. Sürecin başından itibaren sınır güvenliğinin sağlanması noktasında hükümete destek verdiklerini anlatan Koç, şunları söyledi: "Sayın Genel Başkanımız başta olmak üzere partimizin her kurulundan bu yönde çok önemli açıklamalar yapıldı. Bütün bunlara rağmen Cumhurbaşkanının bir algı oluşturmak için hala CHP'yi suçlaması ve CHP'ye saldırması obsesif kompülsif bozukluk bir başka deyişle hastalık seviyesinde bir takıntının eseri değilse, yalancılıktır, müfteriliktir ve hakarettir."

"BU KONUDA HİÇBİR TEREDDÜT SÖZ KONUSU DEĞİL"

CHP'nin Türkiye'nin egemenlik hakları ve hava sahasının korunması ve buna mutlak saygı gösterilmesini savunduğunu ifade eden Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunda hiç kuşku yok. Bu konuda hiçbir tereddüt asla söz konusu değil. Bununla birlikte dış politika konularında deminde vurguladığım gibi iç politika mülahazalarıyla yapılan sorumsuz beyan ve açıklamaların daha ölçülü bir noktaya çekilmesi hiç şüphesiz önem taşımaktadır. Bu açıklamaların yapıldığı merci neresi olursa olsun, olayın hemen sıcaklığıyla daha sonra yaptığı açıklamaları tevil ederek isterse Cumhurbaşkanlığı makamı olsun, isterse hükümette diğer sorumlu noktalar olsun. Bütün söylediklerim mercileri de kapsayan sözlerdir."

"KRİZİ TIRMANDIRACAK AÇIKLAMALARA SON VERİLMESİNİ BEKLİYORUZ"

Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizinden sonra iki ülke arasında yaşanan gelişmeleri dikkatlice ve sorumluluk içinde değerlendirme gereği olduğu yönündeki açıklamalarını hatırlatan Koç, şöyle konuştu:

"AKP'nin bu krizi kontrol etme, yönetme ve etkilerini azaltma noktasında krizin seyrine bağlı olarak temas edilen noktalar itibariyle doğru kanalları kullanmadığını açıkça ifade ediyoruz. Yeterli ve uygun bir dil kullanılmadığı ve olaylara bu suhuletle yaklaşılmadığı için, böyle davranılmadığı için Türkiye'nin orta ve uzun vadeli çıkarlarının olumsuz etkileneceğini şimdiden görüyoruz uyarıyoruz. Rusya'yla gelişen ve pek çok alanda stratejik işbirliğine dönüşmüş olan ilişkilerin bir anda bu noktaya getirilmiş olması ciddi olarak sorgulanmalıdır. Bu konuda CHP olarak üzerimize düşen her katkıyı devlet ciddiyeti ve sorumluluğuyla sunmaya devam edeceğimizin de bilinmesini istiyoruz. Krizi tırmandıracak ve etki alanını yayabilecek, genişletebilecek adımlara Rusya tarafından da son verilmesini beklemekteyiz. Bunu özenle belirtmek istiyoruz. Zira bu çekişmenin ve getireceği sonuçların her iki tarafa da orta ve uzun vadede yarar sağlamayacağı çok açıktır. Yalnız bir çıkarma yapacak olursak, bir sonuca varacak olursak. Bu kriz dahi, bu krizdeki gelişmeler sonrasında ortaya dökülen yetkili ağızlardaki cümlelerden de anlıyoruz ki, bir kere daha bu kriz şunu göstermiştir. Artık Türkiye, AKP tarafından her ne kadar son seçimde yüzde 49,5'luk bir oy desteği de gözükse maalesef iyi yönetilmemektedir. Bunun maliyetini Türkiye'de bütün milletimiz ödemek durumunda kalmaktadır."

"CHP, ÇİVİSİZ KALMIŞ ÇEKİÇ GİBİ İŞLEVSİZ KALMAKTAN KORKAN BİR PARTİ DEĞİL"

CHP'nin tarih boyunca olduğu gibi bugün de sadece milletin büyük menfaatlerini, Türkiye'nin çıkarını, halkın geleceğini düşündüğünü savunan Koç, şunları kaydetti:

"CHP şövenist, hamasetle hareket eden, habire düşman arayan, saldıracak kimseyi bulamayınca çivisiz kalmış çekiç gibi işlevsiz kalmaktan korkan bir parti değildir. Biz hamasetten, düşmanlıktan değil, akıldan, barış ve kardeşlikten besleniriz. Bir şeyi açıkça söylüyorum. Türkiye ile Rusya arasındaki mevcut kriz ne Türkiye'nin ne de Rus halkının menfaatine değildir. Halklarımızın karşılıklı çıkarlarını korumak için gereken akıl ile hareket etmeli, makul davranmalı, taraflar arasındaki bu tansiyon düşürülmelidir. Bugün yaşanan olayın faturasını Rusya'ya malını satan ihracatçımız, o pazara uzun yıllardır mal taşıyan üreticilerimiz, bu ülkenin kalkınmasında çok büyük bir rol oynayan müteahhitlerimiz ödemektedir. Bugün yaşanan faturasını Suriye'de Bayır-Bucak Türkmenleri, o bölgede Türkiye'den destek bekleyen kardeşlerimiz ve Suriye'de çok ciddi çıkarları tehlikeye giren ülkemiz ödemektedir. Bugün nasıl yaşananların faturasını milletimiz ödüyorsa gelecekte yaşanacakların faturasını da kaçak ve sıcak sarayında yaşayan Erdoğan değil, milletimiz ödeyecektir. Kimse kusura bakmasın biz de ana muhalefet olarak, halkımızın, milletimizin çıkarlarını korumakla yükümlüyüz. Sürecin kötü yönetildiğini, bu süreç en başından beri kötü yönetildiği için de işlerin bu noktaya geldiğini söylemek, bundan sonra da sürecin iyi yönetilmesini istemek zorundayız. Biz uluslararası hukuku, meşruiyet ilkelerini ve barışı savunuyoruz. Türkiye'nin komşularıyla iyi ilişkiler kurmasını istiyoruz."

"SIFIRLAMAYI MESLEK EDİNENLER TÜRKİYE'NİN İTİBARINI SIFIRLADI"

Türkiye Cumhuriyetini tarihinin en ağır ithamlarına maruz bırakanların yenilgilerini muhalefeti suçlayarak telafi edemeyeceğini anlatan Koç, "Rusya krizinin en ağır bedelini sarayda saltanat sürenler değil halkımız ödeyecektir. Sıfırlamayı meslek edinenler Türkiye'nin itibarını sıfırladı. Ama onlar için çember daralıyor. Biz "yurtta sulh cihanda sulh" diyen bir dış politika geleneğinin takipçileriyiz. Erdoğan ise, "yurtta kutuplaşma, bölgede savaş, dünyada cihat" diyen bir geleneğin mensubudur" dedi.

Cumhurbaşkanlığı makamının Erdoğan'a büyük geldiğini anlatan Koç, sözlerini şöyle tamamladı: "Ne oldum delisine dönmüş, tarafsızlığı bir kenara bırakarak muhalefete laf yetiştirmeyi farklı bir cumhurbaşkanlığı sanan bir kişinin ülkemizi savaşa sürükleme gayretleri elbette boşa çıkacaktır. Cumhurbaşkanı başta olmak üzere bütün makamların da anayasal sınırlarına geri dönmesini, Türkiye'yi gerecek, kutuplaştıracak, bu zor zamanlarda halkımız arasında uçurumlar açacak açıklamalardan uzak olmasını ve devlet aklıyla hareket etmesini bekliyoruz."

Koç:

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset