Kılıçdaroğlu'ndan çözüm paketine tepki!

Hükümetin yakında açıklayacağı demokratikleşme paketi Kılıçdaroğlu'nun da gündemindeydi. Kamuda kıyafet serbestliğine karşı çıkan CHP lideri, iktidarı "Türkiye demokratikleşecek ama Türkiye halkının bundan haberi yok. Böyle bir demokrasi anlayışını biz ka

Kılıçdaroğlu'ndan çözüm paketine tepki!

Hükümetin yakında açıklayacağı demokratikleşme paketi Kılıçdaroğlu'nun da gündemindeydi. Kamuda kıyafet serbestliğine karşı çıkan CHP lideri, iktidarı "Türkiye demokratikleşecek ama Türkiye halkının bundan haberi yok. Böyle bir demokrasi anlayışını biz kabul etmiyoruz." sözleriyle eleştirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başkent Üniversitesi Hastanesi’nde tedavisine devam edilen önceki Çalışma Bakanlarından Ali Rıza Uzuner’i CHP Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal ile birlikte ziyaret etti.

PAZARLIK YAPTILAR

Kendisine, demokratikleşme paketine ilişkin değerlendirmeleri sorulan Kemal Kılıçdaroğlu, "Daha önce söylemiştim, masanın bir ucunda Abdullah Öcalan, diğer ucunda da Recep Tayyip Erdoğan var, ikisi görüşüyorlar, pazarlık yapıyorlar. Toplumun bilgisi yok, haberi yok. Nasıl bir demokratikleşme paketi bilmiyoruz. Türkiye demokratikleşecek ama Türkiye halkının bundan haberi yok. Böyle bir demokrasi anlayışını biz kabul etmiyoruz. Eğer gerçekten demokratikleşme olacaksa bu paketin kamuoyuna açılması, tartışılması, düşünürlerin görüşlerini bildirmesi gerekir. Sivi toplum kuruluşlarının görüşlerini bildirmesi gerekir. Öyle anlaşılıyor ki bunlar kendi aralarında oturdular pazarlık yaptılar, bir iki noktada kuşkular var, onları da giderecekler. Apar topar parlamentodan geçirip yasalaştıracaklar, böylece Türkiye demokratikleşmiş olacak." diye konuştu.

Türkiye'nin demokratikleşmesinin önündeki engelin 12 Eylül askeri rejiminin getirdiği yasalar olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Bu yasalar değişmeden Türkiye'de sağlıklı bir demorasi olmaz. Kendi düşüncesine göre seçim yasasını değiştirip acaba ben vatandaşın oylarla, başka partilere verdiği oylarla kendime nasıl milletvekili çıkarırım arayışına girerse bunlar doğru olmaz." diye ifade etti.

YASALARLA KILIK KIYAFET DÜZENLENEMEZ

Demokratikleşme paketinin içinde kılık kıyafetlerle ilgili, kamuda başörtü düzenlemesi gibi maddeler olduğuna yönelik haberler sorulan Kılıçdaroğlu, "Yasalarla kılık kıyafet düzenlenmez. Kılık kıyafetin düzenlenmesi ile ilgili yönetmelikler vardır. O yönetmelikler şu anda uygulanıyor zaten. Yasalarla neyi değiştireceksiniz? Kılık kıyafet serbest; yani yargıç yargılama sırasında kürsüye istediği kıyafetle mi çıkacak? Var mı dünyada böyle bir örnek? Yok böyle bir örnek. Onun için paket olmadan, kamuoyuna açıklanmadan görüş bildirmek çok doğru değil. Önce bir bakalım neyi açıklayacaklar, neyi konuşacaklar, pazarlıklar ne oldu, uzlaştılar mı uzlaşmadılar mı? Bunları göreceğiz, ondan sonra kararımızı vereceğiz." ifadelerini kullandı.

 BDP'nin Anadilde eğitim için yaptığı boykot çağrısını değerlendirmesi istenen Kılıçdaroğlu, "Doğru bulmuyorum. Çocukları siyasete malzeme etmek hiç doğru değil.Onlar bizim çocuklarımız" dedi.

"ELİNE SİLAH VERİP SURİYE'YE GÖNDERİYORSUNUZ"

Mısır ziyareti üzerine Başbakan Erdoğan'ın eleştirilerini de değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Biz Mısır'a, Irak'a diğer ülkelere halkımızdan aldığmız yetki ile gidiyoruz. insanlar birbirini öldürmesin diye diyoruz. Savaş kışkırtıcılığı yapan bu Başbakan'dan başka dünyada başka bir siyasi lider var mı? Yok böyle bir şey herkes barış ister bizimki savaş ister. Eli kirli. Bir Başbakan'ın eli kirli olmaz. Eline silah verip Suriye'ye gönderiyorsunuz, git kardeşini öldür diyorsunuz. Eli kirli yetmedi. Şimdi dili kirli. Bu doğru değil" diye konuştu.

28 ŞUbat soruşturmasına ilişkin Kılıçdaroğlu, "Yargılama siyasetin isteği üzerine yapılırsa o zaman Türkiye'de yargı bağımsızlığından söz edilemez. Yargı tamamen siyasetin emirinde. Dolayısıyla o bir talimat veriyor. Yargı gereğini yapıyor" dedi.

"HERKESİN İNANCINA SAYGILIYIZ"

Ankara'da aynı avluda temeli atılan Cami ve Cemevi Külliyesi projesine ilişkin Kılıçdaroğlu, "Dini siyasette kullanmak, dine yapılabilecek en büyük kötülüktür. İnançlar siyasette kullanılmaz. Allah ile kulun arasına kimsenin girmediği öngürülen bir dindir. Araya birilerinin siyasilerin girip kendilerine göre dine yön vermelerini doğru bulmuyoruz. Herkesin inancına saygılıyız. Olaya daha dikkatli bakmalıyız" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset