Kılıç için verilen doping gensorusu rededildi

  ''HÜKÜMET DOPİNGDE SINIFTA KALDI''Türk sporundaki doping olaylarına ilişkin Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç hakkında verilen gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmaması TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldü. TBMM Genel Kurulu'nda CHP'li milletvekilleri ta

Kılıç için verilen doping gensorusu rededildi

  ''HÜKÜMET DOPİNGDE SINIFTA KALDI

''Türk sporundaki doping olaylarına ilişkin Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç hakkında verilen gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmaması TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldü. TBMM Genel Kurulu'nda CHP'li milletvekilleri tarafından "Doping olaylarını önlemede yetersiz kaldığı ve Türkiye'yi küçük düşürdüğü" iddiasıyla Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç hakkında verilen gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağının görüşmeleri yapıldı.

 Genel Kurul'da yapılan konuşmalarda teklifi veren CHP Trabzon milletvekili Volkan Canalioğlu ilk sözü aldı. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç döneminde doping olaylarının arttığına dikkat çeken Canalioğlu, "Doping konusunda hükümetiniz ve siz sınıfta kaldınız" dedi.

 

BDP Grubu adına söz alan BDP Diyarbakır Altan Tan, bu konu ile ilgili Türkiye'de büyük sansasyonlar yaşandığını ifade ederek, "Doping ve şike iddiaları Türkiye'nin bu konudaki itibarını dış dünyada büyük oranda zedeledi. Kırkpınar güreşlerinin 652'si yapılmış ve Başpehlivan olan şahıs doping yaptığı tespit edilerek cezalandırılmış. En tarihi kurumunuz Kırkpınar, siz bu kurumun tırnak içinde söylüyorum namusuna sahip olamıyorsunuz. Altın kemer taktığınız kişi doping yaptığı tespit edilerek cezalandırılıyor" diye konuştu.

 

"BU BAKANLIK ARTIK DAYANILAMAZ İŞKENCE HALİNİ ALMIŞTIR"

MHP adına söz alan Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, Türkiye'deki sistemin hatalarından faydalanmak isteyenlerin Spor Bakanlığı'nda federasyonlarda bizzat Bakan ve iktidar tarafından korunduğunu ve kollandığını iddia ederek, "Soruşturmalar açılmıyorsa, soruşturmalar saptırılıyorsa, şikayetçiler baskı altına alınıyorsa bu Bakanlık artık dayanılamaz işkence halini almıştır. Dolayısıyla buradan kurtulmak lazım" şeklinde konuştu.

 

"SPORA SİYASETİ BULAŞTIRDINIZ"

Partisi adına söz alan CHP İstanbul Erdoğan Toprak, "600 tane numune alınan Akdeniz Oyunları'nda 90 tane dopingli çıkmasını nasıl izah edeceksiniz" diyerek, sporcuları dopinge yönelten sebeplerin araştırılması gerektiğinin altını çizdi. Sporda dopingi teşvik edenlerin federasyonlar olduğunu, ülkenin spor politikasını yöneten kişiler olduğunu söyleyen Toprak, sporda sürekli gerileme olduğunu belirtti. Sporda ve sanatta torpil olmayacağını belirten Toprak, "Ak Parti iktidarı döneminde sürekli gerileyen, madalya sayısı düşen bir grafik çıkıyor. Ak Parti iktidarının spor alanında başarılı olduğuna inanmıyorum. Spora siyaseti bulaştırdınız" açıklamasını yaptı.

 

"SİZLERİ ASIL RAHATSIZ EDEN KONU HÜKÜMETİN VE BAKANLIĞIN BAŞARISI"

İktidar partisi adına kürsüye çıkan Ak Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, "Asıl sizleri rahatsız eden konu Ak Parti hükümetleri ve Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın elde ettikleri başarı. Gündemin bu şekilde meşgul edilmesinin nedeni bu" dedi. Kavuncu, Ak Parti hükümetinin spor alanında yaptığı çalışmaları anlatarak Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 2014 yılı bütçesi ile ilgili milletvekillerine bilgi verdi. Dopingin adil olmayan, hile içeren girişim olduğunu ve kabul edilemez olduğunu belirten Kavuncu, "Spor kurallarının temel kuralı eşitliktir. Spor kendini geliştirmektir, başkası ile savaşmak demek değildir. Siz kendinizi geliştirdiğinizde doğal olarak ortaya çıkan sonuçtur. Bir başkasının önüne geçmek için bazı maddeler kullanmak doping anlamına geliyor. Doping bu kuralları bozar. Ayrıca kullanılan maddeler sağlığı tehdit ediyor" ifadelerini kullandı.

 

BAKAN Suat Kılıç MUHALEFETİN İDDİALARINA CEVAP VERDİ

Türk sporundaki doping olaylarına ilişkin kendisi hakkında verilen gensoru önergesinin gündeme alınması konusunun görüşmelerinde Genel Kurul'da kürsüye çıkan ve kendisinden önce konuşan muhalefet milletvekillerinin iddialarına cevap veren Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, doping konusunda açıklamalarda bulundu.

5 Kasım 2013 tarihinde Türkiye'deki doping olaylarının incelenmesiyle ilgili bir araştırma komisyonu kurulmasına yapılan görüşmeler sonrasında karar verildiğinin altını çizen Bakan Kılıç, bir sporcunun neden dopinge ihtiyaç duyacağı konusunda bilgiler verdi. Kısa yoldan başarı elde etme arzusu, eğitimsizlik ve cehaletin, antrenörlerin sporcu üzerinden kazanç elde etme arzusunun sporcularda dopinge ihtiyaç duyma gereksinimi olarak sıralayan Bakan Kılıç, dopingin sağlık etkileri ile bilgi verdi.

 

"2013 YILINDA ORANIN ARTMASI SIKI DENETİM SÜRECİ NEDENİYLEDİR"

Doping konusunda sadece Türkiye'nin bir meselesi gibi yansıtıldığına dikkat çekerek, "Doping sadece bizi olumsuz yönde imaj kaybına maruz bırakan bir konu değil" diyen Bakan Kılıç, atletizmde büyük başarılar elde eden Jamaika'dan, Fransa, Amerika'dan ve ünlü sporculardan örnekler verdi. "2012 yılında ABD'de yapılan 8 bin 490 kontrol var, 374 doping ihlali var, Türkiye'de 2012'de 2 bin 233 kontrolde 30 ihlal var, oran 1,34. 2013 yılında bugün itibariyle yapılan 2 bin 291 kontrolde dopingli sporcu oranı 6,28.Türkiye'de 2013 yılında numuneye oranla dopingli sporcu sayısı 2012 yılında alınan numune sayısına oranla, 2012 yılında oran 1.34, 2013 yılında 6.28. Bu grafiğe bakarak Türkiye'de doping konusunda bir patlama vardır diyemeyiz. Bu grafiğe bakarak Türkiye'de spor yönetimi dopingle mücadele konusunda bir kararlılık içinde mücadeleye devam etmektedir diyebiliriz. Artışın nedeni habersiz ani baskınlarla alınan numunelerle sağlanan sıkı bir denetim sürecidir. Biz dopingi yönetmiyoruz, biz dopingle mücadeleyi yönetiyoruz. Bu bir hükümet kararlılığıdır" dedi.

 

"2014 YILI BU İŞİN SIFIRLANDIĞI YIL OLACAK"

Olimpiyatlarda alınan madalyalarla ilgili yanında getirdiği grafikleri milletvekillerine gösteren Suat Kılıç, muhalefet milletvekillerine dönerek muhalefet milletvekillerinin tepkileri arasında alınan bu madalyalardan mutlu olmalarını istedi. Kılıç, sataşmalardan dolayı Meclis Başkanvekili Akşener'den müdahale etmesini istedi. Kırkpınar'da ilk kez bu sene aylar öncesinden doping kontrollerinin yapıldığına dikkat çeken Kılıç, "Bu işin üzerine kararlılıkla gitmenin bir göstergesi olarak dopinge göz yumulmayacağının tarihe not düşümü olarak altın kemer, 3. defa alan sporcunun elinden geri alındı, Edirne Belediyesi'ne teslim edildi, sonra da yeni hak sahibine" diye konuştu.

Bakan Kılıç, "Dopingle mücadelede kararlıyız, bu kararlılığın neticesini alacağız. 2014 yılı bu işin sıfırlandığı yıl olacak ben buna inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Bakan Kılıç'ın yerine oturduktan sonra MHP'li milletvekillerinin gösterdiği "yazık" tepkilerine "Asıl size yazık" diyerek cevap verdi.

Tartışmaların artması üzerine Meclis Başkanvekili Akşener, oturuma ara verdi. Verilen arada milletvekilleri ile Bakan Kılıç arasındaki tartışmalar devam etti.

Birleşimin tekrar açılmasından sonra, Türk sporundaki doping olaylarına ilişkin Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç hakkında verilen gensoru önergesinin gündeme alınması konusu Genel Kurul'da oylandıktan sonra kabul edilmedi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset