İşte Erdoğan'ın en büyük hatası

Times'dan Erdoğan, Türkiye ve Suriye hakkında şok eden makale Times gazetesinde çıkan Norman Stone imzalı makalede, Suriye ile ilişkilerin gerginleşmesi ardından Türkiye'ye Atatürk'ün "Yurtta sulh cihanda sulh" politikasına dönme çağrısı yapıldı. Bilkent

İşte Erdoğan'ın en büyük hatası

Times'dan Erdoğan, Türkiye ve Suriye hakkında şok eden makale Times gazetesinde çıkan Norman Stone imzalı makalede, Suriye ile ilişkilerin gerginleşmesi ardından Türkiye'ye Atatürk'ün "Yurtta sulh cihanda sulh" politikasına dönme çağrısı yapıldı.

 
Bilkent Üniversitesi'nden Profesör Norman Stone'un imzasını taşıyan yazının başlığı "Türkiye tarihini hatırlasa iyi olur"
 
Yazı, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözlerini hatırlatarak başlıyor.
 
"Atatürk'ün bu formülü genelde Türkiye'ye yaradı" diyor Stone, "Evet, 1973'te Kıbrıs'taki Türk azınlığı korumak için buraya müdahale etti ama bunun dışında yurtdışına yalnızca uluslararası ortaklarla birlikte çıktı. Karmaşasıyla ünlü bir bölgede, bir istikrar ve refah adası oldu."
 
BAŞARILI LİDER VE HATASI
Profesör Stone'a göre Recep Tayyip Erdoğan da önce belediye başkanlığında, sonra başbakanlıkta müthiş başarılı oldu.
 
"Şimdi," diyor Stone, "Erdoğan'ın yeni bir misyonu var. Türklerin geri döndüğünü, İslam'ın kapitalizmle ve modern eğitimle bağdaştığını kanıtlamak istiyor."
 
Stone'a göre Erdoğan'ın içerdeki başarıları hatırı sayılır olsa da, dış politikada önce İsrail ile kavgaya tutuştu; şimdi de Suriye ile savaşın eşiğine gelindi.
 
Norman Stone geçen hafta TBMM'den geçen tezkereyi ve tezkere sonrasında yapılan açıklamaları "Türk siyasetinde bir devrim" diye niteliyor ve "Eski Osmanlı topraklarına beyaz at üzerinde akın etme fikri ne kadar heyecan verirse versin, Türkiye'nin bu işe karışması bir hataydı." diyor.
 
ABD'DEN FAYDA YOK
Yazı şöyle devam ediyor:
 
"Kimse bu işe hevesli değil, başbakanın en yakın takipçileri bile. Türkiye yüzünü Batı'ya öyle bir dönmüş durumda ki, medyada Arapça konuşan uzman bulmak bile zor.
 
"Evet Arapların parasıyla İstanbul'da bir emlâk balonu yaratıldı; bu balon da kuşkusuz Suriyeli isyancılara akıtılan silahlara katkıda bulunuyor. Ancak bunun Türkiye'ye etkileri olumsuz, çünkü Suriyeliler de intikam amacıyla ülkenin güneydoğusundaki Kürt bölgelerinde yapılan ve belki de yakında başka yerlerde yapılacak terör eylemlerini destekliyor.
 
"Amerikalılardan da fayda yok: Başkanlık seçimleri yüzünden telefonlarını beklemeye almış durumdalar. Barack Obama ne yapsa ters tepebilir; bu yüzden hiçbir şey yapmaması yerinde olur. Bu sebeple Davutoğlu'nun Kuzey Suriye'de uçuşa yasak bölge ilan edilmesi önerileri kibarca reddediliyor. Türkiye ortaklaşa hareket konusunda kendini yapayalnız bulabilir."
 
'ÖZGÜVEN BAŞLARINA VURDU'
Norman Stone yazısının devamında bu durumun "yeni bir Kürt cephesi açılması" ve Türkiye içinde Kürtlerle ve Alevilerle ilişkiler açısından tehlikelerine de değiniyor.
 
Stone yazısını şöyle noktalamış:
 
"Türkiye bu durumun sorumlusu değil ama bu hükümetin de hatırı sayılır başarılarından gelen ani öz güven başına vurmuş durumda. Irak'taki anlaşmazlıkta gösterilen sağduyu ve tereddüt artık yok. Geri dönmeliler. Kemal Atatürk haklıydı"

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler