İç Güvenlik Paketi'ne bir tepki daha!

DSP Genel Başkan Yardımcısı Av. Muammer Aydın iki haftadan bu yana TBMM’de görüşülmesi ertelenen AK Parti’nin muhaliflerini susturma yasası olan iç güvenlik yasa paketinin tam bir demokrasiden yoksunluk göstergesi olduğunu söyledi. Aydın, paketin geri çek

İç Güvenlik Paketi'ne bir tepki daha!

DSP Genel Başkan Yardımcısı Av. Muammer Aydın iki haftadan bu yana TBMM’de görüşülmesi ertelenen AK Parti’nin muhaliflerini susturma yasası olan iç güvenlik yasa paketinin tam bir demokrasiden yoksunluk göstergesi olduğunu söyledi. Aydın, paketin geri çekilmesi gerektiğini vurguladı.

İç güvenlik paketinde mevcut durumun aksine hakim veya savcı kararı olmaksızın kolluğun doğrudan kişilerin üstünü, eşyasını ve aracının görünmeyen kısımlarını arayabilmesinin öngörüldüğünü belirten Aydın, yazılı değerlendirmesinde “Özellikle toplumsal olaylarda halkı ve toplumsal muhalefeti susturmak için polisin yetkilerini arttıran bu yasa teklifi muhalefetin itirazlarına rağmen komisyonlardan hıza geçirilmişse de 2 haftadır TBMM Genel Kurulu’nda bekletilmektedir. İç güvenlik paketinde mevcut durumun aksine hakim veya savcı kararı olmaksızın kolluğun doğrudan kişilerin üstünü, eşyasını ve aracının görünmeyen kısımlarını arayabilmesi öngörülmektedir. Yine müşteki, mağdur ve tanıkların ifadelerinin işyerlerinde ya da ikametgâhlarında alınması uygulaması ile polisin görev yeri olan karakolların buralara taşınması söz konusudur.” diye ifade etti.

“POLİSE KEYFİ VE SINIRSIZ SİLAH KULLANMA YETKİSİ VERİLECEK”

DSP’li Aydın, açıklamasında Toplumsal muhalefeti önlemek adına polise keyfi ve sınırsız silah kullanma yetkisinin verilmesinin amaçlandığını belirten Aydın, “Böylece polise yargısız infaz yetkisi verilerek var olan polis şiddetinin daha da arttırılması düzenlemesi, polis devleti uygulamasının bir başka göstergesi olarak öne çıkmaktadır. Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nda yer alan düzenlemelere aykırılık halinde mevcut cezaların daha da arttırılması ve özellikle alt sınırların yükseltilmesi kesinlikle kabul edilemez. Bu düzenlemenin hayata geçmesi ile ön kabuller ve polisin keyfiliği daha da artacağından toplumda bunun da kötüye kullanılabileceği endişesi doğmaktadır.” şeklinde kaydetti.

“BU YASA DEMOKRASİ AYIBI OLACAKTIR”

Bu yasayla katıldığı bir yasal gösteride polisin attığı gazdan korunmak isteyen ve sırf bu yüzden yüzünü kapayan ya da maske takan sade bir vatandaşın Terörle Mücadele Kanunu kapsamında tutuklanmasının söz konusu olacağını belirten Aydın, şöyle devam etti:
“Polisin keyfiliğinin arttırılması ve Cumhuriyet Savcısı yetkileri ile donatılması, suçüstü hallerinde kolluk amirlerine 24 saatten 48 saate kadar gözaltı yetkisi tanınması da iç güvenlik paketinin bir başka demokrasi ayıbı olarak gözükmektedir. Anayasa’nın seyahat özgürlüğü düzenlemesine rağmen araç kiralayanların fişlenmesi ve izlenmesi, araç kiralamalarda kiralayanların bilgilerinin polise verilmesi zorunluluğu ile araçlara araç takip sistemi takılarak gidilen yerin tespiti zorunluluğu getirilmesi de bu özgürlüğün kısıtlanması sonucunu doğuracaktır.” diye kaydetti. 

“BU YASA TOPLUMSAL MUHALEFETİ SUSTURMA YASASIDIR”

Aydın, “AKP’nin ısrarla savunduğu, ‘toplumsal muhalefeti susturma yasası’ olarak da nitelendirilen iç güvenlik paketinin Avrupa Birliği normlarına uygunluğu ileri sürülse de geçen süreçteki polis şiddeti bize göstermektedir ki bu yasa ile baskı ve zulüm daha da artacak ve bundan da en çok demokrasi ve hukuk yara alacaktır. Diğer deyişle polis eliyle yapılan ve yapılacak katliamların meşrulaştırılması yasası gündemdedir. Yargının AKP eline geçtiği, siyasi iktidar eliyle kullanıldığı ve zaten güvenilirliğini yitirdiği süreçte yargı yetkisinin, halkın hiç güvenmediği polise devredilmesinin tezahürü olarak ortaya çıkacak bu yasanın hayata geçmesi ve yasalaşması halinde iptali için Anayasa Mahkemesi’ ne taşınması hukuki bir zorunluluktur. Zira; cezalandırma yetkisinin keyfi olarak polise devri faşizan bir uygulamadır. Tüm Türkiye’yi derinden sarsacak ve demokrasiyi bulunduğu yerden daha da gerilere taşıyacak bu yasa teklifinin geri çekilmesi gerekmektedir.” diyerek sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler