Hüseyin Örs Tarım Bakanına o kelebekleri sordu

İyi Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs "vampir kelebekler" için soru önergesi verdi

Hüseyin Örs Tarım Bakanına o kelebekleri sordu

Haber61 Haber Servisi

Son dönemde Doğu Karadeniz'de görülmeye başlayan ve bölgede "vampir kelebek" olarak anılmaya başlayan kelebeklerle ilgili İyi Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin cevaplaması isyemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

Örs verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi;

Ülkemizde özellikle Doğu Karadeniz'de hızla yayılan ve diğer bölgelere yayılma eğilimi artarak devam eden halk arasında "Vampir kelebek" olarak adlandırılan bilimsel adı Ricania Japonica veya Ricania Simulans olan zararlının, bölgede önemli geçim kaynağı olan fındık, çay, kivi gibi türler ile lahana, mısır,biber, patlıcan, karayemiş, ceviz, kestane başta olmak üzere neredeyse bütün bitki örtüsüne büyük zararlar verdiği ve üreticilerimizi mağdur ettiği vatandaşlarımız tarafından tarafıma iletilmekte ve basında da yer almaktadır.

Bu çerçevede;

1- Bakanlığınızca son 10 yıl içinde yıllar itibariyle "Vampir kelebek" ve benzeri zararlılara karşı ne gibi önlemler alınmıştır?

2- Hemen her yıl "Vampir kelebek" ve benzeri zararlıların istilasına uğrayan bölgelerde bakanlığınızca hangi proje ve çalışmalar yürütülmektedir?

3- Üreticilerin zararlarının karşılanması için Bakanlığınızca yürütülen bir çalışma veya bu zararların karşılanmasına ilişkin ayrılan bir bütçe var mıdır? Varsa son 10 yıl içinde, yıllar itibariyle ne kadardır?

4- Bakanlığınızca bölgede "Vampir kelebek" dışında tespit edilen başka hangi zararlılar vardır?

5- Üreticilerin zararlılarla mücadele edebilmeleri için Bakanlığınızca ilgili kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte yürüttüğünüz bir proje ve çalışma var mıdır? Varsa nelerdir? Yoksa bundan sonra bir proje yürütmeyi düşünüyor musunuz?

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler