Günay: Devlette çok haksızlığa uğradım

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nca, bu yıl 30'uncusu düzenlenen Abant Platformu'nun ikinci gününe, eski Kültür Bakanı Ak Parti İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay'ın, sorular bölümünde verdiği ilginç cevaplar damgasını vurdu."DEVLET BANA ÖZÜR BORÇLU"Günay, t

Günay: Devlette çok haksızlığa uğradım

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nca, bu yıl 30'uncusu düzenlenen Abant Platformu'nun ikinci gününe, eski Kültür Bakanı Ak Parti İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay'ın, sorular bölümünde verdiği ilginç cevaplar damgasını vurdu.

"DEVLET BANA ÖZÜR BORÇLU"

Günay, toplantıda bir soru üzerine "Hükümeti temsil etmediğini" söyledi. Günay ayrıca, "Bir dolu yerde ben de haksızlığa uğradım. Bu devlet bana şahsen özür borçlu" dedi.

Basında yer alan habere göre, Abant Platformu'na hükümeti temsilen sadece eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay geldi.

Toplantının "İnanç ve vicdan özgürlüğü, Hak ve Hürriyetlerde Özgürlük" konulu bölümüne oturum başkanlığı yapan Günay, bakan arkadaşı Faruk Çelik'in mazeretine vurgu yapan Günay, "Keşke bu toplantı bütçe görüşmelerine rastlamasaydı, Faruk Çelik burada bulunabilseydi, daha yararlı olurdu" dedi.

"BU SORU KAYDA ALINMADI"

Abant Platformu konukları arasında yer alan Türkiye Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen'in sorular bölümünde söz alıp, isim vermeden Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'e gönderme yapan "Siz Ak Parti'nin ak yüzüydünüz. Siz ayrıldıktan sonra yerinize gelen, bakanlık işlevlerini yapmıyor mu?" şeklindeki soruya Bakan Günay'ın, "Bu soru kayda alınmadı" diye müdahale etmesi salonu güldürdü. Günay'ın bu sözlerine Prof. Şen, "Kayda alındı da, cevap kaydı alınmadı" karşılığını verdi. Günay, gülerek "Tutanaklardan çıkarıldı" diyerek, soruyu geçiştirdi.

"BİR DOLU YERDE BEN DE HAKSIZLIĞA UĞRADIM"

Eski Bakan Ertuğrul Günay, kendisine yöneltilen sorular üzerine, gerektiğinde devletin vatandaştan özür dileyeceğini ifade edip, "60 yıllık yaşamıma bakıyorum. Bir dolu yerde ben de haksızlığa uğradım. Bu devlet bana şahsen özür borçlu" dedi.

Günay, devletin, Müslüman olan olmayan kişilere karşı çok haksızlık yaptığını da öne sürüp, "Önce, devletin bilerek bilmeyerek geçmişte çok hata yaptığında anlaşalım" diyerek sözü Madımak olaylarına getirdi.

Madımak'la ilgili bakanlık döneminde söylediği "Utanç duyuyorum" sözlerini hatırlatan Günay, "İnsanın midesi nasıl kaldırır, İnsanların yakıldığı yerde bir kebapçı olmasından bir insan olarak utanıyorum. Eski utanç verici halinden, müze olmasa da adını kültür merkezi olarak değiştirip, bir başka statüyü kavuşturduk" dedi.

"SİYASİ İKTİDARDAN DAHA DERİN BİR DEVLET VAR"

Günay, bu tür toplantılarda tartışılan konuların, siyasilerin Ankara'ya döndükten sonra neden unuttuğuna yönelik soruya ise, "Siyasi iktidardan daha derin bir devlet var. Bu da adım adım, kademeli olarak aşılabiliyor" yanıtını verdi. Günay, 800'üncü Hacı Bektaş-ı Veli'yi anma yıl dönümde semah gösterisine Bakan olarak izin verdiği için kendisine teşekkür edilmesinin içini burktuğunu ifade edip, "Devlet o ritüele izin veriyor diye teşekkür edilmesi beni o zaman da burdu, şimdi de ifade ediyorum" dedi.

"NE KADAR İÇİ BOŞ ŞEYLER İÇİN KAVGA ETTİK"

Meclis'e başörtülü giren kadın milletvekilleri ve Merve Kavakçı olayını da gündeme getiren Günay, "Bu ülkede halktan oy almışlar, bir inancı duruşu ifade etmişler seçilmiş. Parlamentoya gelirken, başörtülü girdiler. Bir dönem bunu devlete karşı kalkışma gibi ilan ettik. Bu güzel bir tabloydu. Ama orada da bulundum. Ne kadar içi boş şeyler için kavga ettik. Biz galiba gerçek insanın atasıyız" diye konuştu.

"HATAM VARSA HERKESTEN ÖZÜR DİLERİM"

Günay, bakanlığı döneminde Alevi kimliğinden dolayı dışladığı kişiler olup olmadığı ya da Alevi birini atayıp atamadığı yolundaki soruya ise şu yanıtı verdi." Ben yurttaşlarımı bir yere atarken Alevi Sunni, Müslüman, Ateist ya da Ak Partili mi diye bakmam. Adam mıdır, işinin ehli midir diye bakarım. Göreve atadığım hiçbir arkadaşımın mezhebine bakmadım. Benden bu konuda bir şikayet olduğunu da duymadım. Alevi kimliğinden dolayı dışladığım olmadı. Bilerek bilmeyerek böyle bir hatam varsa herkesten özür dilerim.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler