Gül'den BM'ye sert mesaj!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda dünyaya seslendi. Ülkede yaşananları anlatan Gül, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Suriye'de aslı görevi yerine getireleyişinin utanç verici olduğunu söyledi. Faillerin mutlaka hesap

Gül'den BM'ye sert mesaj!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda dünyaya seslendi. Ülkede yaşananları anlatan Gül, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Suriye'de aslı görevi yerine getireleyişinin utanç verici olduğunu söyledi. Faillerin mutlaka hesap vermesi gerektiğini de ifade eden Gül, Suriye halkının kendi kaderine bırakılmaması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BM Genel Kurulu'nda konuştu. Konuşmasının büyük bir bölümünü Suriye'de yaşanan olaylara ayıran Gül, Mısır'daki olaylara ise değinmedi. Gül'ün bu tavrının, Suriye'de yaşanan olaylara dikkat çekilmesi amacıyla planlandığını ve stratejik bir yaklaşım olduğu kaydedildi.

"BMGK'NIN BAŞARISIZLIĞI UTANÇ VERİCİ"

Tüm dünya kamuoyuna seslenen Cumhurbaşkanı, önce Suriye dosyasına ilişkin konuştu, sorunun çözümsüz kalması noktasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni eleştirdi:

"Eğer kimyasal silahlar kullanılmamış olsaydı, uluslararası toplum yüzbinden fazla insanın ölümüne gözlerini kapatmaya devam mı edecekti? Biz burada konuşurken dahi öldürülmeye devam edilen insanlara karşı ahlaki sorumluluğumuzu yerine getirmekten daha ne kadar kaçabiliriz? Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Suriye'de asli sorumluluğunu yerine getirmedeki başarısızlığı utanç vericidir. İnsanlığa karşı işlenen bu suçun faillerinin, yaptıklarının hesabını vermesi ve adalete teslim edilmesi gerekmektedir

Cumhurbaşkanı, farklı hesapları olanlara da dikkat çekti: "Siyasi farklılıkların, güç dengesine dayalı politikaların ve jeo-politik mülahazaların bu trajediyi sonlandırma gereğinin önüne geçmesi esef vericidir. Aynen devam etmek bir seçenek değildir"

"SURİYE HALKINI KADERİNE TERK EDEMEYİZ"

Cumhurbaşkanı Gül, sorunun çözümü için, kararlı ve güçlü bir uluslararası angajman gerekliliğine vurgu yaptı.

"Suriye halkını kaderine terk edemeyiz ve etmemeliyiz. Suriye'nin acısını dindirme sorumluluğu, artık uluslararası toplumun omuzlarındadır. Güçlü destek mesajlarına artık gerçek eylemler eşlik etmelidir. Bu amaçla, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Beş Daimi Üyesi ve Suriye’nin komşularının liderliğinde bir siyasi strateji oluşturmalı ve uygulamalıyız"

"FAİLLER YAPTIKLARININ HESABINI VERMELİ"

Türkiye'nin, Suriye'deki kimyasal silahların imhasıya ilgili anlaşmayı desteklediğini belirten Cumhurbaşkanı önemli bir talebi gündeme taşıdı . İnsanlığa karşı işlenen bu suçun faillerinin, yaptıklarının hesabını vermesi ve adalete teslim edilmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Dağlık Karabağ sorununda çözüm için yolu, işgal edilmiş topraklardan Ermenistan ordusunun çekilmesi olarak gösterdi.

Filistin sorununu da Cumhurbaşkanı'nın gündemindeydi ."Filistinlilerin kendi devletlerine sahip olma hakkını inkârın, ne ahlaki, ne siyasi ne de hukuki bir zemini vardır" diyen Cumhurbaşkanı Gül, "ABD’nin himayesinde taraflar arasında başlatılan görüşmeleri memnuniyetle karşılıyor ve güçlü biçimde destekliyoruz" şeklinde konuştu .

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset