Gerilimleri diyalogla aşmadan yanayız"

Libya'da siyasi uzlaşma sağlamak amacıyla bugün Roma'da düzenlenen Uluslararası Libya Konferansı'na katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplantı sonrası Türk basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 17 ülke ve 4 uluslararası örgütün katılımı ile g

Gerilimleri diyalogla aşmadan yanayız"

Libya'da siyasi uzlaşma sağlamak amacıyla bugün Roma'da düzenlenen Uluslararası Libya Konferansı'na katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplantı sonrası Türk basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

17 ülke ve 4 uluslararası örgütün katılımı ile gerçekleşen Uluslararası Libya Konferansı'nda tüm katılımcılar arasında Libya'ya verilecek destek için konsensüs oluştuğunu belirten Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Libya'nın istikrarı, güvenliği ve sınır bütünlüğü bizim için her zaman öncelik olmuştur. Özellikle Özel Temsilcimiz Emrullah İşler beyin ve Bakanlığımızın gayretleriyle tüm taraflarla temaslarda bulunmuştuk. Bugün öğleden sonra Libyalı tarafların da katılımıyla kendilerine bundan sonraki siyasi süreçte destek vereceğimizi vurguladık" ifadesinde bulundu.

Libya'nın güvenliğinin sağlanması açısından Birleşmiş Milletler ve destek veren ülkelere çok önemli görevler düştüğünün altını çizen Bakan Çavuşoğlu "Libya'nın içinde bulunduğu kaostan kurtulması, demokratik kurumların kurulması, varolanların güçlendirilmesi için her türlü desteği vermemiz lazım. Libya'da da maalesef DAEŞ var ve bundan temizlenmesi için kararlı adımlar atmamız ve bir stratejimizin olması lazım. Bu anlamda özellikle Suriye ve Irak'ta yaptığımız hatalardan ders almamız gerektiğini bugün bir kere daha vurguladık" dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu Libya'nın ekonomik açıdan da desteklenmesinin önemini vurguladı ve "Libya için son yıllar kayıp yıllar oldu ve kaybettiği diğer değerlerin yanında ekonomik olarak da ciddi kaybı oldu. Bunları telafi etmemiz lazım. Teknik bir engel çıkmazsa 16'sında bir anlaşma imzalanacak. Bu anlaşmaya katılmayan her iki taraftan da gruplar var. Bu grupların da dahil olması için biz ikna edici çabalarımıza devam edeceğiz. Trablus'ta bazı milisler arasında çatışmalar var, ateşkesin tüm ülkede sağlanması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin arabuluculuk rolünü yerine getirdiğini ifade etti ve "Gerek Emrullah İşler, gerek Büyükelçiliğimiz gerekse Bakanlığımız, Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız özellikle her iki tarafla da görüştüler, çağrılarda bulundular. İkna edici çabalarımız da oldu. Ama bundan sonraki süreçte kolaylaştırıcı ve güven arttırıcı adımları da atmamız lazım" dedi.

Çavuşoğlu, gelen bir soru üzerine dün Aşkabat'ta Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko ile görüşmesi hakkında "Kendisini uzun zamandır tanırım, hem severim hem de saygı duyarım. Kendisiyle toplantılardan sonra konser salonuna giderken birden yan yana geldik. İkimiz de birbirimize doğru baktık, gülümsedik ve birbirimize doğru adım attık. Tokalaşıp sohbet ettik. Tabii ki mevcut durumu aşmamız için temennilerimizi dile getirdik. Kendisine de Lavrov ile olan temaslarımdan bahsettim. Kendisi pozitif sinyallerin verilmesi gerektiğini söyledi. Ben de "Evet, her iki taraftan da pozitif sinyaller gelmeli" ve Lavrov ile benim işimin kolaylaştırılması gerektiğini söyledim. Yani Rusya'dan da pozitif sinyaller gelmesi lazım. Kendisine "Merak etmeyin, biz de çalışıyoruz. Bugünleri de aşarız, ilişkilerimiz eski günlerine döner" dedim. Dolayısıyla yolda yürürken karşılaştık, iyi de oldu" diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu bugün Rus gemisi ile Türk balıkçı teknesi arasında yaşananlar hakkındaki soruya ise "Rus tarafından gelen açıklamayı gördük. Şimdi de balıkçı teknesi tespit edildi. Balıkçıyla görüşüp olayın nasıl olduğu hakkında bilgi aldıktan sonra gerekli açıklamaları yaparız. Ama biz hep şunu söylüyoruz; gerilimden yana değiliz, gerilimleri diyalog yoluyla aşmadan yanayız. Ve 24 Kasım'da yaşanan üzücü olaydan sonra hep adımlarımız bu yönde olmuştur ve bu konuda da tüm dünya Türkiye'nin hakkını teslim ediyor. Türkiye'nin sabırlı, olgun ve diyalogdan yana yaklaşımı ve gerilimi tırmandırmak istememesi herkes tarafından takdirle karşılanmaktadır" şeklinde yanıt verdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler