"Gayretimiz bugüne kadar karşılık bulmadı'

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Meclis Genel Kurulu'nda çözüm sürecine ilişkin bir konuşma yaptı.Meclis Genel Kurulu'nda çözüm sürecine ilişkin bir konuşma yapan Beşir Atalay, sürece ilişkin muhalefeti suçladı ve "Gayretimiz bugüne kadar karşılık bulmad

"Gayretimiz bugüne kadar karşılık bulmadı'

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Meclis Genel Kurulu'nda çözüm sürecine ilişkin bir konuşma yaptı.

Meclis Genel Kurulu'nda çözüm sürecine ilişkin bir konuşma yapan Beşir Atalay, sürece ilişkin muhalefeti suçladı ve "Gayretimiz bugüne kadar karşılık bulmadı'' dedi.
 
TBMM Genel Kurulu'nda, ''Terör sorununun çözümüne yönelik sürecin bütün boyutlarıyla değerlendirilmesi, Meclis'in ve toplumun bilgilendirilmesi'' amacıyla Meclis Araştırma komisyonu kurulmasına dair görüşmelerde Hükümet adına söz alan Atalay, bu komisyon vasıtasıyla hem Meclis'in bilgilendirileceğini ve hem de katkısının alınacağını söyledi.
 
Meclis'te siyasi partilerin çözüm sürecinde desteklerinin alınması için her zaman büyük bir gayret içinde olduklarını dile getiren Atalay, ''Ama maalesef bu gayretimiz bugüne kadar karşılık bulmadı'' dedi.
 
Dünya örneklerine bakıldığında terör gibi büyük sorunların partiler üstü görüldüğünü, iktidar ve muhalefetiyle birlikte mücadele edildiğini ifade eden Atalay, bu sorunları çözen bütün ülkelerde iktidar ve muhalefetin yakın işbirliği yaptığını kaydetti. Atalay, ''Birbirini suçlama yerine mümkün olabildiğince paylaşarak, tekliflerini ortaya koyarak... Hatta en büyük çözümleri getiren ülkelerde muhalefet bu konuları iç siyaset malzemesi bile yapmamıştır'' diye konuştu.
 
'BİLGİLENDİRMEYE AÇIĞIZ...'
 
AK Parti olarak bu işbirliğini arzu ettiklerini ve hep bunun arayışı içerisinde hareket ettiklerini söyleyen Atalay, gerekirse Meclis'i Genel Görüşme çerçevesinde de bilgilendirmeye de her zaman açık olduklarını dile getirdi. Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
''30 yıldır devam eden Türkiye'nin en önemli sorunu olan bu sürece ilişkin komisyon kurulmayacaksa başka hangi amaçla komisyon kurulabilecektir Böyle önemli bir konuda Meclis'in değerlendirme, teklif ve katkılarının alınması büyük önem taşımaktadır. Kurulacak komisyon ile karşılıklı bir bilgilendirmede söz konusu olacaktır. Bu bakımdan Hükümet olarak bu komisyona çalışmaları esnasında her türlü yardım ve destek sağlanacağına emin olunmalıdır.
 
Komisyon aracılığıyla çözüm sürecinin farklı aşamalarıyla ilgili Meclis'i ve milletvekillerimizi bilgilendirme imkanını da bulmuş olacağız. Çözüm sürecinde bu konuda söyleyecek sözü olan her bir vatandaşımızın sözünü duyurması bizi güçlendirecek ve ülkemizin sahip olduğu kültüre zenginliğin sisteme yansımasını sağlayacaktır. Bu nedenle bu komisyonun oluşturulması çözüm sürecinde ileriye doğru attığımız bir adım olacaktır.
 
'SÖZÜM VAR' DİYENE DAVET
 
Bu sorun sadece iktidarın sorunu değil Türkiye'nin sorunudur. Bu nedenle bütün siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının, meslek kuruluşlarının ve kanaat önderlerinin çözüm sürecine ilişkin olumlu katkı vermelerini bekliyoruz.
 
'Sözüm var' diyen herkesin desteğini almaya, sözünü dinlemeye hazırız. Akan kanın durması, kardeşliğin yeniden tesisi ve büyük Türkiye ideali için sürece destek verenleri aziz milletimiz hep hayırla yad edecektir.
 
'DESTEK YÜZDE 58...'
 
Şu anda milletimizde büyük bir umut var. Elimizde çok iyi kamuoyu araştırmaları var. Bölge bölge, il il bu konuda milletimizin taleplerini, düşüncelerini, kaygılarını da alıyoruz ve gerçekten daha önce açıklandığı gibi son araştırmamız ki onun üzerinden de 20 gün geçti, yenilenmesi gerekiyor, referandum oranına, yüzde 58'e ulamış durumda. İnşallah milletimizi bu umutları boşa çıkmayacak.''
 
SESSİZ DEVRİM
 
AK Parti'nin 2001'de kurulduğu andan itibaren bu konularda hangi politikaların izleneceğini programlarında yazdıklarını belirten Atalay ''Bugün yaptıklarımızın orada yazılı olduğu görülecektir. Biz konjonktürel, günübirlik siyaset yapmadık. Vizyon ortaya koyan, stratejisini iyi çalışan, ne yapacağımızı o günden ifade eden bir yol izledik'' dedi.
 
İktidara gelir gelmez olağanüstü hali kaldırdıklarını, ilk günden itibaren Türkiye'nin normalleştirilmesi yönünde çabalara başladıklarını anımsatan Atalay, ''Demokratikleşme sürecini hazlandıran, insan haklarının çıtasını yükselten, geçmişin korkularıyla yüzleşen bir Türkiye oluşmaya başladı. Bu amaçla çok önemli adımlar atıldı. 10 yılda AK Parti hükümetlerinin yaptığı sessiz devrimi, bir kitapla da anlatacağız'' diye konuştu.
 
Bu süreçte güvenliğe yönelik bakış açısını değiştirdiklerini aktaran Atalay, ''Terör sorunu, unsurları ile vatandaşlarımızın demokratik taleplerini birbirinden kesin şekilde ayırdık. Vatandaşlara hakkını, hukuku, onlar talep etmeden kendilerine iade edilmiştir. Türkiye'nin on yılık tarihi budur'' ifadesini kullandı.
 
Atalay, ret ve inkar politikalarına son verdiklerini, sorunlarla yüzleştiklerini dile getirerek, ''Attığımız bütün adımlarda farklılığımız zenginliğimiz, çoğulcu toplum temel hedefimiz ve toplumsal sağduyu da en büyük güvencemiz oldu. Bin yıldır bir arada yaşamış bir milletin varisleri olarak farkılığımızı zenginlik olarak gördük' dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset