"Erdoğan'ın hayalleri suya düştü"

 Türkiye'de 7 Haziran seçimlerini değerlendiren İran Radyosu, 'Başkanlık sistemi' getirmeyi hedefleyen Ak Parti'nin oylarında görülen büyük düşüş ardında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Neo Osmanlı hayalleri',  Suriye gibi komşu ülkelerin içişlerin

"Erdoğan'ın hayalleri suya düştü"
 Türkiye'de 7 Haziran seçimlerini değerlendiren İran Radyosu, 'Başkanlık sistemi' getirmeyi hedefleyen Ak Parti'nin oylarında görülen büyük düşüş ardında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Neo Osmanlı hayalleri',  Suriye gibi komşu ülkelerin içişlerine karışması, IŞİD gibi tekfirci terör örgütlerini açıkça desteklemesi ve özellikle iktisadi kazanımlar bakımından 'altın döneminden' uzaklaşması olduğuna dair değerlendirmeler olduğunu öne sürdü.
 
Radyonun Türkçe yayını ve web sayfasında Türkiye'deki seçimde AK Parti'nin yüzde 41 dolayında oy kazanarak yeni mecliste en çok milletvekili çıkardığı, Genel Başkan Ahmet Davutoğlu partisinin yeni bir zafere imza attığını söylemesine rağmen bazı çevrelerin bu sonucu AKP için büyük bir hezimet olarak yorumladığı belirtildi. AK Parti'nin son 3 dönemdekinin aksine Türkiye'de tek başına iktidar olamadığı, başka siyasi partilerle koalisyon kurmak zorunda kalacağı belirtilirken şu değenlendirmeler yapıldı:
 
"Tahminleri zorlaştıran bir başka durum, HDP'nin yüzde 10'luk barajı aşarak Türkiye meclisine girmeyi başarmasıdır. HDP açıklanan sonuçlara göre oyların yüzde 13 kadarını elde etmeyi başardı ki bu da 'Kürtlerin partisi' olarak bilinen bu parti için büyük bir başarı sayılır. Nitekim bazı çevreler HDP'nin meclise girebilmesini AKP için büyük yenilgi sayıyor, çünkü AKP de seçim kampanyaları sırasında HDP'nin meclise girmesini Türkiye için kara bir dönem olarak yorumluyordu. Bu sonuç Türkiye'nin çağdaş tarihinde büyük bir gelişme sayılıyor. Hatta bu gelişmeyi AKP için daha yeni ve daha hassas gelişmelerin başlangıcı görenler de oluyor. Seçimden birinci parti çıkan AKP'nin hükümet kurmak için koalisyona gitmesi gerekiyor. Bu durum, sıkı muhalifleri olan AKP için pek de kolay gözükmüyor. AKP bu dönemde anayasayı değiştirmek için mecliste gerekli 3'te 2'lik çoğunluğu da sağlayamadı, Türkiye'nin parlamenter sistemini başkanlık sistemine değiştirme ve Erdoğan'ı Türkiye'de iktidarın zirvesine yerleştirme hayalleri bir başka bahara kaldığı anlaşılıyor. Hatta bazı çevreler 7 Haziran seçim sonuçlarını AKP için bir sonun başlangıcı şeklinde yorumluyor. Buna göre bu çevreler Türkiye demokrasi egzersizi yapan bir ülke olduğunu ve Erdoğan'ın cumhurbaşkanının yetkilerini arttırarak kendisinin bu yetkileri istediği kullanmasını kabul etmeyeceğini ortaya koyduğunu belirtiyor, gerçi AKP liderleri seçim sonuçlarını demokrasinin zaferi gibi göstermeye çalışıyor. Büyük bir kitlenin bu seçimlerde AKP'ye oy vermemesi de dikkat çekiyor. Gözlemciler buna gerekçe olarak Erdoğan'ın neo Osmanlı hayallerini ve Suriye gibi komşu ülkelerin içişlerine karışmasını ve IŞİD gibi tekfirci terör örgütlerini açıkça desteklemesini ve özellikle iktisadi kazanımlar bakımından altın döneminden uzaklaşmasını gösteriyor."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler