Erdoğan'dan Rusya'ya ayar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ben şahsen Putin’in böyle bir adımı atmasına üzgünüm, kırgınım. Eğer bu tür soykırımlar noktasında bazı adımlar atılıyorsa o zaman Rusya kendi tarihini bir defa masaya yatırması lazım" dedi. Kuveyt Devleti Emiri Şeyh S

Erdoğan'dan Rusya'ya ayar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ben şahsen Putin’in böyle bir adımı atmasına üzgünüm, kırgınım. Eğer bu tür soykırımlar noktasında bazı adımlar atılıyorsa o zaman Rusya kendi tarihini bir defa masaya yatırması lazım" dedi.
 
Kuveyt Devleti Emiri Şeyh Sabah El Ahmet El Cabir El Sabah’ın davetine icabetle, 27-28 Nisan 2015 tarihlerinde Kuveyt’e resmi bir ziyaret gerçekleştirecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını cevapladı.
 
Çanakkale’nin 100. yılı etkinliklerinin hatırlatılarak, "Bu noktada muhalefet ’biz davet edilmedik’ dedi. CHP Genel Kılıçdaroğlu’nun ise ’orada olmak isterdik’ dedi. Siz nasıl değerlendirirsiniz?" sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Doğrusu, ben davet edilip edilmediklerini bilmiyorum ama ben size şunu söyleyeyim: 12 yıldır bu ülkede başbakanlık yaptım. Başbakanlığım süresince bir gün ne Sayın Kılıçdaroğlu’nu, ne Sayın Baykal’ı, ne Sayın Bahçeli’yi ben Çanakkale’de görmedim. Her yıl 18 Mart’ta ben orada olmuşumdur ama onlar hiçbir törene katılmamışlardır. Şimdi ne oldu da ’bize davet gelmedi, onun için gelemedik’ diyorlar. Bunu da yine bir siyasi spekülasyon malzemesi yapmak istiyor ama ben sadece şunu soruyorum. Bakın kendilerine partilerine genel başkan olduğundan bu yana acaba bir kez Çanakkale’ye geldiler mi, 18 Mart 1915 anma törenlerine. Olay bu kadar basittir. Bir kez gelmemişlerdir. Ben görmedim. Farklı yerlerde törenler düzenlediyseler onu da bilemem" yanıtını verdi.
 
"ŞAHSEN PUTİN’İN BÖYLE BİR ADIMI ATMASINA ÜZGÜNÜM, KIRGINIM"
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Erivan’daki törenlerine katıldığı ve 1915 olaylarına yönelik "soykırım" ifadesini kullandığı hatırlatılarak, "Türkiye daha önce Vatikan ve Avusturya büyükelçilerini geri çağırmıştı. Bunun üzerine Rusya’ya ve bu ifadeyi kullanan diğer ülkelere bir yaptırım uygulanacak mı?" şeklindeki soruya ise "Rusya’nın bu ilk defa kullandığı bir ifade değil daha önce de bunu kullandı. Benzer ifadeyi Fransa da aynı şekilde kullandı. Ben şahsen Putin’in böyle bir adımı atmasına üzgünüm, kırgınım. Bunu da söyledim. Şunu da çok açık, net söyledim. Yani eğer bu tür soykırımlar noktasında bazı adımlar atılıyorsa o zaman Rusya kendi tarihini bir defa masaya yatırması lazım. Fazla gerilere gitmeye gerek yok şu anda Ukrayna’da olanlar ortada, Kırım, Donesk, Loans ortada, bütün bu yapılanlar ortada. Bunların da hesabını versinler" cevabını verdi.
 
"Türkiye bir soykırım asla yapmamıştır" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çok açık, net bir şey söylüyoruz. Biz arşivlerimizi açıyoruz, Ermenistan da varsa arşivlerini açsın, üçüncü ülkelerde varsa onlar da açsın. Otursun tarihçiler komisyonlar oluşturulsun, çalışmalarını yapsın. Bunu defaatle söylememize rağmen Avrupa Birliği’nin aklı yeni başına geliyor, diyor ki ’Türkiye arşivlerini açması lazım.’ Biz çoktan bunu söyledik ama bu tek taraflı olmaz varsa Ermenistan’ın o da açsın. Biz zaten bu arşivlerimize dayanarak konuşuyoruz. 1 milyon 400 bin Ermeni’nin öldürüldüğünü söyleyenler hangi bilgi ve belgeye dayanarak bunu söylüyorlar. Neredeymiş bu kadar insan, bunları ortaya koysunlar" şeklinde konuştu.
 
Fransa’nın tavrını da eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Aynı şekilde Fransa, neye dayanarak bunu söylüyor. Şu anda Fransa’da 600 bin Türk var ve bunların içerisinde 200-250 bin Fransa vatandaşı olan Türk var. Onların bu noktadaki yaklaşımını hiç kaale almadan böyle bir adımı atmak bana göre yani Holland açısından söylüyorum, yanlış yapmıştır ki kendilerine bunu defaatle söylememize rağmen bunlar bunu yapmışlardır. Ama işte oraya gelen 2 devlet başkanı olmuştur çünkü onlar Türkiye’ye saldırı için bunu bir plan şeklinde düzenlemişlerdi. Hamdolsun bize de 20 tane devlet başkanı geldi, başbakanlar geldi, bunun yanında hükümet başkanları, bakanlar geldi, 80’e yakın bir katılım oldu. Bu da bizi ayrıca mutlu etti, memnun etti ama biz işi Ermenistan’a yönelik bir saldırı planı olarak düşünmedik tam aksine biz şehitlerimizi andık. Zaten bizim de Ermenistan halkıyla bir sorunumuz yok. Sorun Ermeni yönetimidir, Ermeni diasporasıdır. Bunun da gayet iyi anlaşılması, bilinmesi lazım" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler