Erdoğan uyardı: Hakkınızı kullanın

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yurtdışında yaşayan vatandaşlara 7 Haziran’daki seçimler için oy haklarını kullanmaları çağrısında bulunarak, “Demokratik hakkınızı sakın ihmal etmeyin” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belçika’nın Hasselt kentindeki Ethias

Erdoğan uyardı: Hakkınızı kullanın

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yurtdışında yaşayan vatandaşlara 7 Haziran’daki seçimler için oy haklarını kullanmaları çağrısında bulunarak, “Demokratik hakkınızı sakın ihmal etmeyin” dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belçika’nın Hasselt kentindeki Ethias Arena’da gerçekleştirilen “Belçika Buluşması” etkinliğine katıldı. Burada kendisini dinlemeye gelen vatandaşlara seslenen Erdoğan, “Cumhurbaşkanı olarak Belçika’da sizlerle bu ilk buluşmamızda farklı bir heyecanı yaşıyorum. Sözlerimin hemen başında bu salondakiler başta olmak üzere tüm annelerimizin Anneler Günü’nü kutluyorum. O anneler ki bizim varlık sebebimiz. O anneler ki bizim için farklı çileler çektiler. O anneler ki rabbim cenneti onların ayakları altına koydu. Onların ayaklarının altı öpülür ve bizler böyle büyüdük. Annelerimizi çok sevdik. Onun için gelin hep birlikte annelerimize birer Fatiha okuyalım” dedi.

İçinden okuduğu Fatiha’nın ardından sözlerine devam eden Erdoğan, “Belçika’da yaşayan 220 bin vatandaşımız bizim sadece bu ülkeyle değil Avrupa’yla olan bağlantısında önemli bir parçasınız. Çifte vatandaşlık imkanı olan bu ülkedeki tüm kardeşlerimizden hayatın her alanında daha aktif olmalarını bekliyorum. Kültürden, spora, ticaretten siyasete kadar her alanda Belçika’daki, Avrupa’daki varlığımızı güçlendirmenizi istiyorum. Bugün Belçika’da çok sayıda milletvekilimiz, belediye meclis üyemiz var. Hatta Türk kökenli bir belediye başkanı var. Buradaki işverenlerimizin sayısı 5 bini buldu. Sayıları 200’e ulaşan STK’larımız her alanda faaliyet gösteriyor. Tüm bu çalışmaların birlik, beraberlik, dayanışma ve kardeşlik için de yürütülmesi gerekiyor. Yaşadığımız ve yaşamaya devam ettiğimiz her yer sizler için vatandır” diye konuştu.

Gençlere seslenen Erdoğan, “Gençler, unutmayın bilhassa sizler milletimizin bu coğrafyadaki yeni Alperenlerisiniz. Bu mücadelenizde, yürüdüğünüz bu kutlu yolda Türkiye tüm imkanlarıyla, tüm gücüyle her zaman yanınızda olacak. Belçika başta olmak üzere, Avrupa’daki varlığımızı sürekli ve güçlü tutmanızı özellikle sizlerden rica ediyorum. Bu da tabi eğitimden geçiyor” dedi.

“AVRUPA’NIN HİÇBİR ÜLKESİNDE BAŞI ÖNE EĞİK KARDEŞİMİ GÖRMEK İSTEMİYORUM”

Eğitimin temelinin dil olduğuna vurgu yapan Erdoğan, “Dilimizi kaybedersek diğer değerlerimize sahip çıkamayız. Türkçeyi bilmeyen bir evladımızın Felemenkçeyi de, Fransızcayı da Almancayı da tam olarak öğrenebilmesi mümkün değildir. Öyleyse burada çok hassas olmamız lazım. Anadiliniz, unutmayın düşündüğünüz dildir. Çocuklarınıza önce en mükemmel şekilde Türkçeyi öğretecek sonra da yaşadığımız bölgedeki dili en az onun kadar iyi öğrenmesini sağlayacağız. Ne Türkçeyi, ne Felemenkçeyi ne Fransızcayı ne Almancayı tam olarak konuşamayan bir evladımıza nasıl bir gelecek vaat edebiliriz? Artık hiçbir çocuğumuz, hiçbir kardeşimiz kendisini bu coğrafyada yabancı olarak görmesin. Sizler artık bu coğrafyanın kendisine, ailesine ve yaşadığı topluma karşı sorumluluk sahibi asli evlatlarısınız. Dilinize, inancınıza, kültürünüze, medeniyetinize sahip çıktığınız sürece herkesin size saygı duyduğunu göreceksiniz. Önce siz kendiniz bu vasıflarınızla Belçika toplumunun asli parçası olduğunuzu kabul edeceksiniz sonra da bunu herkes göreceksiniz bunu kabul edecek. Ben, Avrupa’nın hiçbir ülkesinde başı öne eğik kardeşimi görmek istemiyorum” dedi.

“BİZİ İNANCIMIZDAN KOPARMAK İÇİN 150 YIL UĞRAŞTILAR”

Türk halkının 150 yıl boyunca inancından koparılmaya çalışıldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dün Türkçe ezanla, Türkçe ibadetle bunu yapmaya çalışıyorlardı. Bugün malum terör örgütünün de arkasında olduğu bir grup Kürtçe ezanla, Kürtçe ibadetle aynı hevesin peşinde. Öylesine şaşırmışlar ki kendilerine yeni Kabe arıyorlar. 2011 yılında bu partinin organize ettiği eylemler sırasında Kürtçe ezan okutulmuştu. Diyanet İşleri başkanımız bu duruma şiddetle karşı çıkmıştır. Gerçi sonra bunu da inkar etmeye kalktılar. Ama hakikatleri örtmek ve unutturmak mümkün olmuyor. Hatta Cuma namazlarını dahi fitneye alet ettiler. Alternatif Cuma namazları kılma yoluna gittiler. Bu da bitmedi. Bu oluşum bir ifade kullanmaya başladı. Ne dedi? ‘Biz Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kapatacağız.’ Bu arada da Diyanet İşleri Başkanlığımız Kuran-ı Kerim’in Kürtçe mealini hazırladı. Ben de Anadolu’da hazırlanan Kur-an’ı Kerim’i gösterdim. HDP Eş Başkanı ne dese beğenirsiniz ‘Cumhurbaşkanı’na Diyanet İşleri Başkanlığı 1 tane Kürtçe meal gönderdi onu gösteriyor.’ Diyanet İşleri Başkanlığımız gereken cevabı verdi. Binlerce Kürtçe meal Kur-an’ı Kerim’i hazırladılar ve tüm illere gönderdiler. Hatta şu anda Diyanet İşleri Başkanlığımız Ermenice Kuran meali de hazırlattı. Tabi bunlar rahatsız oluyor. Bunlar rahatsız oldukları için de şu anda ne diyeceklerini bilemiyorlar. Bunlar Belçika’nın sokaklarında, caddelerinde de aynı şekilde dolaşabilirler. Bunlarda yalan bol. Her yerde aynı şeyi yapıyorlar. Ülkemizde de aynı şeyi yapıyorlar. Ama bunlara cevabı dağdakilerin diliyle değil sandıkta, 7 Haziran’da vermelisiniz” şeklinde konuştu.

“BENİM TARAFIM MİLLET”

“Biz bu konuşmaları yapıyoruz ya Yüksek Seçim Kurulu’na şikayet ediyorlar” diyen Erdoğan, “Cumhurbaşkanını yasaklayın meydanlara çıkmasın. Bir müracaat ettiler, iki müracaat ettiler, 3 müracaat ettiler hepsinden oybirliğiyle ret aldılar. Bunlar anayasayı da bilmiyor. Anayasayı açıp okuyun. Acaba Cumhurbaşkanı nerede suç işler? Cumhurbaşkanının vatana ihanetten başka suçu yoktur. Ne yaparsanız yapın ben bir defa meydanlarda konuşma hürriyetimi size yedirmem. Cumhurbaşkanı adayı olduğum zaman ne dedim? ‘Alışılmış bir cumhurbaşkanı olmayacağım’ dedim. Yani Çankaya’ya çıkıp da ben yan gelip yatamam. Meydanları dolaşacağım. Tüm partilere eşit mesafedeyim. Burada asla tabi ki bir farklılık ortaya koyamam. Gönlümde benim de bir aslan yatıyor, o ayrı mesele. Fakat taraf derseniz tarafım. Benim tarafım millet. Ben milletin tarafındayım. Ben cumhurbaşkanıyım. Cumhurun başkanı. Milletin tarafındayım. Bundan daha doğal, daha tabi ne olabilir” dedi.

 

“DEMOKRATİK HAKKINIZI SAKIN İHMAL ETMEYİN”

Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

“İşte bakın geçenlerde yine o malum örgütün destekledikleri ne diyor, ‘Taksim, işçilerin Kabe’sidir. Böyle bir benzetme olabilir mi? Müslümanların bir Kabe’si var. Ama bunlar bu ara hakkaten şaşırdılar. Rabbim şaşırtmaya görsün. Şaşırdılar. Bu ülkenin yüzde 99’u Müslüman. Zaten bunların pusulası falan yok. Bu yol nereden geçiyor? İşte 7 Haziran’dan geçiyor. Bu 7 Haziran’da ben sadece Avrupa’daki kardeşlerime gidin de başkonsolosluklar da oy kullanın demiyorum. Yetmez. Hem siz kullanacaksınız, gitmeyenleri de kolundan tutup oraya götüreceksiniz. Geçen Cuma başladı. Ay sonuna kadar devam ediyor. 7 Haziran’a kadar da tamamen gümrük kapılarında devam edecek. Bu sizin yıllardır beklediğiniz bir haktı. Her Avrupa’ya gelişimde pusulaları elime tuttururdunuz hep şunu söylerdiniz, ‘Sayın Başbakanım biz ne zaman oy kullanacağız?’ Ben de size diyordum ki o zamanlar, ‘Oldu olacak hiç merak etmeyin. Bu sizin en doğal hakkınızı halledeceğiz.’ Hamdolsun mücadeleyi verdik ve ilk oyunuzu Cumhurbaşkanlığı seçiminde kullandınız. Şimdi de artık ülkeyi yönetecek hükümeti seçmede kullanacaksınız. Bilesiniz ki bu seçim bir kırılma noktasıdır. Bu kırılma noktasında Avrupa’nın oyları adeta bir tohumlamadır bunu yapacaksınız. Diyorum ki bu demokratik hakkınızı sakın ihmal etmeyin.”

 

“DİYANET İŞLERİ BAŞKANININ ARABASIYLA UĞRAŞIYORLAR”

Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Avrupa’daki vatandaşlarımız diyanetin hizmetlerini çok iyi bilir. Rusya’daki, Orta Asya’daki, Kafkasya’daki kardeşlerimiz diyanetin oradaki hizmetlerine gayet yakından şahit. Çıkmışlar Diyanet İşleri Başkanının arabasıyla uğraşıyorlar. Yani kusura bakmasın Diyanet İşleri Başkanım, eğer benim haberim olsaydı ben derdim ki ‘Sakın bu arabayı verme. O makam bu tür bir arabaya fazlasıyla layık.’ Öyle de büyütüyorlar ki. 1 milyon. Öyle bir araba 1 milyon olmaz, yalan. Velev ki olsun, kendileri bu tür arabaların daniskasına biniyorlar.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler