Erdoğan, Faruk Çelik'e ne dedi?

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın grup toplantısında Soma’da bir hafta geçiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısına teşekkür edip Soma’ya geç giden Bakan Faruk Çelik’in ismini anmaması siyasi kulislerde hareketlenmeye neden oldu. Başbakan'ın grup toplan

Erdoğan, Faruk Çelik'e ne dedi?

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın grup toplantısında Soma’da bir hafta geçiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısına teşekkür edip Soma’ya geç giden Bakan Faruk Çelik’in ismini anmaması siyasi kulislerde hareketlenmeye neden oldu. Başbakan'ın grup toplantısından sonra Meclis’teki makamında yaptığı Soma toplantısına katılan Çelik’e “Niye hasta olduğunu ilk gün açıklamadın? Yanlış anlaşıldı” diye tepki gösterdiği iddia edildi.

"İSTİFAYI FALAN DÜŞÜNMÜYORUM"

Soma toplantısı sürerken Meclis kulislerinde Çelik’in Başbakanın tavrından rahatsız olduğu ve istifa edeceği iddiaları yayıldı. Genel Kurul’daki Soma araştırma önergesi görüşmelerine katılan Çelik’in yakın çevresine, “İstifayı falan düşünmüyorum, bunu nereden çıkardınız” dediği öğrenildi.

"BAŞBAKAN İLE ARASINDA SORUN YOK"

Partinin grup yöneticileri de “Başbakan ile bakan arasında bir sorun yok. Biraz önce birlikte toplantıdaydılar. Faruk Çelik, işçi hakları konusunda çok önemli çalışmalar yapan bir bakanımız. Başbakan da bunu biliyor” değerlendirmesi yaptılar.

MECLİS’TE SOMA ZİRVESİ

Başbakan Erdoğan grup sonrası Meclis’te, Bakan Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve grup başkanvekillerinin katıldığı bir toplantı yaptı. İki saat süren toplantıda Yıldız’ın Soma olayıyla ilgili genel bilgiler verdiği ve bundan sonra yapılacakları anlattığı öğrenildi. Kömür madenlerinin bir süre kapatılarak tedbirler alınması önerisinin de değerlendirildiği toplantıda Yıldız özetle şunları söyledi:

"MADENLER KAPATILAMAZ"

“Kömür ocağı yaşayan organizma gibi teknik ve güvenlik alt yapısının iyileştirilmesi için tüm madenlerde üretime tamamen ara verilemez. Ondan sonra açıldığında maden kullanılamaz hale gelir, ciddi sıkıntılar yaşanır. Bu madene Turgay Ciner döneminde 35 milyon euro yatırım yapılmış ve 50 milyon euroya satmış. Soma A.Ş de 140 milyon euroluk yatırım yapmış. Facianın ana nedeni, üç yıldan beri için için yanan kömür. Bunu fark etmişler ve çimento tozu ile kapatılmış, kömürün oksijenle teması kesilmiş. Ancak bu işlemin yeterince iyi yapılmadığı ortaya çıkıyor. Çünkü oradan sızma yapmış.

"KARBONMONOKSİT KUSMASI YAŞANDI"

Karbonmonoksit salımınının yoğunlaştığı 6. dakikada fark edilmiş. Bu teknik olarak 6 ile 16 dakikada arasında fark edilebiliyor. Ancak, yanma devam ettiği için oda büyüklüğünde bir kor parçası, galerinin içine düşerek yangın çıkarmış. O noktadan sonra da karbonmonoksit kusması tabir edilen olay yaşanıyor. Tüm galerilere zehirli gaz doluyor. Yangın kömür taşıma bantlarını dahi yakıyor. Maden el değiştirdikten sonra 16 kez denetlenmiş, 8’i programlı, 8’i programsız denetim. Cari açığın büyük bölümü enerjiden. Maden ocaklarının kapatılması gibi bir lüksü yok Türkiye’nin. Örneğin Afşin Elbistan’da Türkiye’nin en büyük kömür rezervi var onu da tamamen çıkarmak zorundayız.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset