Erdoğan: Bu ahlaksızlığa!

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Ocaklarına ateş düşsün dedi ya zavallı küçük beyinli liderinin o bedduasını tuttuğunu onun da Soma’daki madencilere tuttuğunu sanıyor. Bu dine yaptığınız ahlaksız saldırıdan dolayı yazıklar olsun.

Erdoğan: Bu ahlaksızlığa!

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Ocaklarına ateş düşsün dedi ya zavallı küçük beyinli liderinin o bedduasını tuttuğunu onun da Soma’daki madencilere tuttuğunu sanıyor. Bu dine yaptığınız ahlaksız saldırıdan dolayı yazıklar olsun. Bir başka zavallı Ak Parti’ye oy verenler evlat acısı yaşasın diye tweet atıyor. Biz bu ahlaksızlığa eyvallah demeyiz." dedi.

Erdoğan, partisinin TBMM Grubu'ndaki konuşmasına başlamadan önce, salonda bulunanları bir dakikalık saygı duruşuna ve Fatiha okumaya davet etti.

Soma'daki 301 şehidin ve tüm şehitlerin ruhlarının şad olmasını temenni eden Erdoğan, ölenlerin ailelerine sabır, yaralılara şifa diledi.

Erdoğan, konuşmasında geçen hafta Manisa'nın Soma ilçesinde maden ocağında meydana gelen faciaya yer verdi. Erdoğan, geçen salı günü Soma'dan gelen acı haberle milletçe derinden sarsıldıklarını ifade etti.

Soma'nın Eynez mevkinde bulunan, özel sektöre ait maden ocağında saat 15.10'da kaza meydana geldiğini anımsatan Erdoğan, haberin öğrenilmesinin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile beraber olduğunu anlattı. Erdoğan, Yıldız'a, hemen Soma'ya hareket etmesi talimatını verdiğini belirterek, Yıldız'ın, ekibi ve Balıkesir, Manisa milletvekilleriyle Soma'ya hareket ettiğini kaydetti.

Erdoğan, Manisa İl AFAD birimi, Kızılay, Zonguldak'tan 19 kişilik Türkiye Taşkömürü uzman araştırma ekibi ve Genelkurmay Başkanlığı'na ait bir helikopterin Soma'ya ulaştığını anlattı.

Aynı anda İzmir ve Balıkesir'den uzman ekiplerin madene sevk edildiğini vurgulayan Erdoğan,  Manisa, İzmir ve Balıkesir'den 23 ambülans, İzmir'den 1 ambülans helikopterin bölgeye ulaştığını söyledi.

"Çalışmaları takip ettik"

Başbakan Erdoğan,  maden kazasını, arama kurtarma çalışmalarını Ankara'dan an ve an takip ettiklerini dile getirdi.

Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız'a, ilk andan itibaren  bütün ekipleri koordine etmesi, orada yatıp, kalkması, 301 kişiyi maden ocağından  çıkarma işlemini bitirdiği ana kadar orada kalarak ortaya koyduğu gayreti nedeniyle teşekkür etti.

Olayın başından beri Soma'da bulunan Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez'e de teşekkür eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakanımızın başkanlığında ilgili tüm kurumların yöneticileri, yerel yöneticiler üst kurul oluşturdular. Orada çalışmaları hep birlikte koordine etmenin gayretinde oldular. Kazanın ilk saatlerinde firmadan alınan bilgiler doğrultusunda 787 kişinin olduğu, bunların da 363'ünün kurtarıldığı tespit edildi. Karşımızda boyutları çok büyük bir facia vardı. Arama, kurtarma yapmak, madenci kardeşlerimizi çıkarmak, yaralıları acilen hastaneye ulaştırmak, madenci yakınlarını teskin etmek, acil ihtiyaçları karşılamak, güvenliği sağlamak gibi çok sayıda faktörü dikkate almak zorundaydık. Burada Ankara'da biz, Soma'da Sayın Bakanımız ve ekibi, ilk anda bütün detayları, muhtemel bütün ihtiyaçları tespit ettik, ilk andan itibaren ihtiyaçları karşılamaya başladık."

"Disiplin içinde yürütüldü"

Erdoğan, AFAD'ın 156 personel ve 45 araçla hizmet verdiğini belirtti.

TSK'ya, Genelkurmay Başkanlığı'na da teşekkür eden Erdoğan, 1 uçak, 2 helikopter ve değişik bir çok araç gereçle hizmet sunduğunu anlattı.

Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Zonguldak'tan Çayıralan ve Tunçbilek'ten 226 personel, Sağlık Bakanlığı'nın 405 personel, doktor, hemşire, 6 hava aracı, 62 ambulansla bölgede hizmet verdiğini vurguladı. Erdoğan,  Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Sağlık Bakanlığı, doktor ve hemşirelere teşekkürlerini iletti.

Kızılay'ın,  100 personel, 12 araçla bölgede çalışmalarına başladığını kaydeden Erdoğan, "Olaydan yaklaşık 2-3 saat içinde Kızılay da oraya yerleşti. Çorba, yemek, aş pişmeye başladı. Bütün ocakta çalışanların yakınlarına da orada bu tür hizmet verilmeye başlandı. Hepsi disiplin içinde orada yürütüldü, en ufak kargaşaya fırsat vermeden bunlar orada gerçekleşti" dedi.

"2 bin 743 personelle hizmet"

Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar, Milli Eğitim bakanlıkları, Ankara, İstanbul, Balıkesir, Denizli, İzmir, Manisa, Uşak, Kütahya belediyelerinin, personel ve araçlarıyla Soma'ya koştuğunu kaydederek, bu bakanlıklara da teşekkürlerini iletti.

Sivil toplum örgütlerinin de hemen Soma'ya intikal ettiğine işaret eden Erdoğan, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Müezzinoğlu ile olayın üzerinden 24 saat geçmeden, Soma'ya ulaştıklarını anlattı. Erdoğan, burada çeşitli incelemeleri gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Erdoğan, toplamda 2 bin 743 personel, 258 kara aracı ve 9 hava aracının, Soma'da arama-kurtarma çalışmalarına, yaralıların tedavisine, defin çalışmalarına, yakınların rehabilitasyonuna, çeşitli ihtiyaçlarının karşılanmasına hizmet ettiğini bildirdi.

"Cenaze masrafları için nakdi yardım"

Olay yerinde ve cenazelerin taşındığı Kırkağaç'ta, birer safra hastanesi kurduklarını anlatan Erdoğan, 280 personelin bu iki hastanede görev yaptığını kaydetti.  Erdoğan, iki hastanede şehitlerin ve yaralıların aileleriyle irtibat gerçekleştirildiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"İlk anlarda ocaktan çıkardığımız vatandaşlarımızın sıkıntısı yoktu ama son çıkan yaklaşık 15, 20 vatandaşımızda biraz sıkıntılar vardı, bu yanma işleminin meydana getirdiği, orada da DNA testleri yapılarak, eşleştirmeler yapıldı, şehitlerimizin ailelerine teslim edildi. Şehitlerimizin yakınlarına destek amacıyla 4 ilde 236 psikososyal meslek personeliyle, 272 aileye ulaşıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu noktada ciddi gayret ortaya koydu, kendilerine teşekkür ediyorum. Aile ve Sosyal Politikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarımız, ailelerimize cenaze masrafları için acil ilk etapta nakdi yardımda bulundular. Milli Eğitim Bakanlığı okul odaklı kriz müdahalesi planlayarak, 83 psikolojik danışman ile 79 okulu ziyaret etti. Öğretmen ve öğrencilere destek programlarını başlattı. Kendilerine teşekkür ediyorum."

Yardım kampanyası

Erdoğan, 13 Mayıs salı günü, kazanın hemen ardından başlayan arama-kurtarma çalışmalarının 4 gün sürdüğünü anımsatarak, 17 Mayıs'ta madendeki tüm işçilerin çıkarıldığını anlattı. Erdoğan,  486 işçinin sağ çıkarıldığını, 301 işçinin de elim kazada hayatını kaybettiğini ifade ederek, şehitlerin tamamının naaşının çıkarıldığını, ailelerine teslim edildiğini söyledi. 

Ailelere manevi desteğin yanında maddi destek de sağlamaya başladıklarını bildiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Madende hayatını kaybeden işçilerimizin yasal olarak şehit sayılması için çalışmaların yapılması talimatını verdim. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı başta olmak üzere, bu çalışmayı yapacak. Bakanlar Kurulu'nda da bu konuyu yarın değerlendirerek, bunun altyapısını hazırlayarak, adımlarımızı bu konuda atacağız.

İhtiyaçların tespit noktasında bir çalışmayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Aile ve Sosyal Politikalar, Sağlık bakanlıkları, dörtlü ekiple, gerekirse tüm ailelerle tek tek görüşerek, taleplerini bizzat kendilerinden dinleyerek, böyle bir adım atalım diye düşünüyoruz. Gereken düzenlemeleri buna göre yapacağız. Anne, babaların, kardeşlerin, çocukların, şehit yakınlarımızın yararlandığı imkanlardan yararlanması için ne gerekirse bunu yapıyoruz, yapacağız.

Başbakanlıkça Soma için bazı suistimallerin önünü kesmek, bunları engellemek için AFAD'ın açtığı yardım kampanyası başlattık. Bir çok dernekler bu arada devreye girdi. Dernekler, belediyeler, vesaire olmasın istiyoruz, hepsi AFAD, -ki bu iş için kurulmuş bir kuruluştur- bununla yürütelim istedik. Sadece Soma'ya ait olmak üzere AFAD yürütecektir. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AFAD'ı koordine etmek suretiyle, zaten şu anda hesap açıldı, bu süreç devam edecektir. Bütün yardımları tek elde topluyor, ondan sonra AFAD'ın ihtiyaç sahiplerine bunun ulaştırılması noktasında da koordine ediyoruz."

"Acıyı yüreğinde hissetti"

Erdoğan,  bütün büyük afetlerde olduğu gibi Soma'da yaşanan facia sonrasında da milletin birbirine çok daha farklı kenetlendiğini, acıyı yüreğinde hissettiğini, acının paylaşılarak azalacağı gerçeğinden hareketle Soma için seferber olduğunu anlattı. Erdoğan, bazı istisnai hadiseler dışında, 77 milyonun bir, beraber, kardeş olduğunu bu acı olayda tekrar tüm dünyaya gösterdiğini dile getirdi.

"Siyasi istismar vasıtası olarak bakmayıp"

Başbakanlık olarak 3 gün milli yas ilan ettiklerini, bayrakları yarıya indirdiklerini anımsatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Soma faciasının acısını yüreğinde hisseden, Soma'daki kardeşlerimize maddi, manevi destek sağlayan, özellikle duaları, Fatiha, Yasin'leriyle her an Soma'daki kardeşlerimizin yanında olan aziz milletime teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Meclis Başkanı, Sayın Genelkurmay Başkanımıza, Soma'yı ziyaret eden, çalışmaları yerinde inceleyen, Somalıların acısını paylaşan tüm devlet erkanına teşekkür ediyorum. Meselenin duyulmasından itibaren bu elim faciaya siyasi istismar vasıtası olarak bakmayıp, sağduyulu, sorumlu şekilde, milletin acısını paylaşan siyasi partilerimize, temsilcilerine çok çok teşekkür ediyorum.  Sorumlu yayıncılık yapan, Soma'daki acıyı bir haber nesnesinden çok, milletin ortak acısı olarak gören, bu hissiyatla yansıtan medya kuruluşlarına, gazeteci arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.  Milli Takım, spor kulüpleri, futbolcular, vakıf, dernek, sivil toplum kuruluşlarımıza şükranlarımızı sunuyorum."

Milli Gün resepsiyonunu iptal eden Norveç ve İsrail'e teşekkür

Başbakan Erdoğan, yurt dışından çok sayıda devlet başkanı, başbakan, bakan çeşitli vasıtalarla taziyelerini ilettiğini de bildirerek, şunları ifade etti:

"Bir kısmı telefon ederek, bu üzüntümüzü paylaştılar. Bir kısmı Sayın Cumhurbaşkanımızı, Sayın Meclis Başkanımızı aradı. Hepsi bu üzüntümüzü, hüznümüzü bizimle paylaştılar. Beni telefonla arayarak başsağlığı temennilerini ileten dost ve kardeş ülkelerin liderlerine teşekkür ediyorum. Pakistan, bir gün milli yas ilan ettiler, bayraklarını yarıya indirdiler. Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif aradılar. Katar Emiri aradılar, 'Bize manen düşeni yapıyoruz ama madden ne düşüyorsa bunu da yapmaya hazırız' diye ısrarla söylediler.

'Bütün ihtiyaçları şu anda giderecek noktadayız, çok teşekkür ediyoruz' dedik. Rusya Federasyonu Başkanı Sayın Putin aradı, acımızı paylaştı. Her türlü desteğe hazır olduklarını söylediler. Hatta 'teknoloji noktasında müşterek olarak neler yapılabilir, bu konuda enerji bakanıma talimatı verdim, sizler enerji bakanınızı da görevlendirirseniz, müşterek çalışmaların içine girebiliriz' dediler. Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzzetbegoviç kardeşimiz de aradı, acımızı paylaştı. Onlar da bir sel afetiyle karşı karşıya. Orada ölenlere rahmet diliyoruz, geride kalan yakınlarına, Bosnalı kardeşlerimize başsağlığı diliyoruz. Sırbistan'da da felaket oldu.

Sırbistan Başbakanı'nı da aradım, geçmiş olsun, başsağlığı dileklerimi milletim adına ilettim. Ankara'da milli gün resepsiyonlarını iptal eden Norveç ve İsrail'e teşekkür ediyorum. Türkiye'nin acısını yürekten paylaşan, kendi ülkelerinde de yası bizimle beraber paylaşan, yavru vatan KKTC de milli yas ilan ederek, bayraklar yarıya indirildi.

KKTC  Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Meclis Başkanı'na da teşekkür ediyorum. Dünyanın bir çok ülkesi, bir çok uluslararası kuruluş, basın açıklamalarıyla büyükelçilerimizi arayarak, mesajlar göndererek, acımızı paylaştılar. Hepsine tek tek şükranlarımı ifade ediyorum. Gerek Soma, gerek çeşitli illerde, hatta yurt dışında hatimler tertip eden, cenaze namazları kılan, dualar eden tüm kardeşlerimizden Allah razı olsun. AK Parti'nin gençlik kollarını,  81 ilde üniversitelerde düzenlediği dua programı nedeniyle tebrik ediyor, gençlerimize teşekkür ediyorum. "

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler